Baharat Nasıl Saklanır?

Baharat nasıl saklanır? Baharatların ilk günkü gibi taze, sağlıklı ve lezzetini kaybetmeden saklanması için son kullanım tarihine dikkat edin. Ve uygun saklama koşullarını sağlayın.

Baharat ve otlar kullanıldığı yemeğe renk ve lezzet katıyor. Öncelikle baharatları seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım. Sos, salata ve yemeklerde kullanılan baharatları alırken dikkat edin. Yemeklerinizde kullanacağınız ot ve baharatları satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri derledik.

Baharat alırken dikkat edilecekler
Baharat alırken dikkat edilecekler

Baharat Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Burada baharat nasıl saklanır sorusuna geçmeden baharatları alma konusunu anlatalım. Baharatları satın alırken, ilk rengine dikkat etmelisiniz. Renginin parlak olması önemlidir. Renginin parlak olması baharatların taze olduğunun göstergesidir. Ayrıca tadına baktığınız baharatın, tadının keskin olmamasına özen gösterin. 

Baharatlar çabuk bayatlar. Kuru ot ve baharat alırken, kullanacağınız miktar kadar almalısınız.  Satın aldığınız baharatın tarihini kontrol etmelisiniz. Yemeklere istenilen lezzeti katması için, taze olması gerekir. Aldığınız baharat artarsa, kapaklı, cam kavanozda muhafaza edin. Ayrıca kavanozu kuru ve serin bir yerde saklayın. 

Kısa sürede pişirilecek ürünler için baharatları pişirme sürecinin başında ilave edin. Uzun süre pişirilecek yiyeceklerde baharatı yemeğin pişmesine yakın ilave edin.

  • Otların renklerinin parlak, tatlarının keskin olmasına dikkat edin. 
  • Kuru ot alacaksanız, kullanacağınız miktardan daha fazla satın almayın. 
  • Son kullanma tarihini muhakkak kontrol edin. 

Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Baharatlar mutfağınızın olmazsa olmazlarındandır. Farklı renk, koku ve tatlarıyla yemeklere lezzet katarlar. Yemeklerinizi daha lezzetli hale getirmek, baharatlarınızı farklı işlevlerde kullanabilmeniz için önerilerimize kulak verin. Bunun için öncelikle baharat çeşitleri hakkında bilgi sahibi olun. İşte baharatlar: biberiye, fesleğen, çörek otu, kekik, köri, zerdeçal, rezene, defne yaprağı, kakule, mahlep, yenibahar, kişniş, muskat, hindistan cevizi, çemen, karanfil, anason, kuru dereotu, kuru maydanoz, limon tozu, nane, kırmızı biber, karabiber, isot, kekik, keten tohumu, kimyon, kuşüzümü, sumak, reyhan, safran, çubuk tarçın, toz tarçın.

Hangi Baharat Nerede Kullanılır?

Baharat nasıl saklanır? Önce nasıl kullanılacağına bakalım.

Baharatların kullanım alanları nelerdir? Yemeklerin vazgeçilmezi olan baharatların, doğru şekilde kullanılmasını önemseyin. Baharatlar ile yemekler ve salatalar daha da bir lezzetlenir. Besinleri doğru baharatlar ile bir araya getirin. Yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılan baharatları tanımak ve doğru yerlerde kullanmak için bilgiler:

Her baharat her yemeğe yakışmaz. Tatlı, acı, ekşi gibi çeşitli tatlara sahip baharatların, doğru yemeklerde kullanılması ile lezzet arttırılabilir. Örneğin sumağın ekşimsi bir tadı bulunur. Bazı salatalara ve kebaplara ekşilik vermesi için bu baharatı kullanın. Meşrubat, likör ve şerbet yapımında, zencefil kullanın.

Susam, hamurlu yiyeceklerde sıkça kullanılan bir baharattır. Türkiye’de özellikle simit yapımında sıkça kullanılır. Ayrıca susam, tahin yapımında kullanılan ana malzemedir. Bazı kek, pasta, bisküviler ve sütlü tatlılarda tarçın sık kullanılır. Ayrıca tarçın, boza ve salep gibi içeceklere yakışan ve sık kullanılan bir baharattır.

Vanilya, Meksika kökenli bir baharattır. Özellikle pastacılık ve şekercilikte sık kullanılan vanilya, krema, dondurma, kek, komposto ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır. Siyah ve kuru tanelere sahip olan karabiberin, baharlı ve hafif acı bir tadı bulunur. Karabiber, toz ya da bütün olarak, hemen hemen bütün yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir.

Nane, çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılan bir baharattır. Hem taze, hem de kuru olarak tüketilebilir. Et yemeklerinden, koyun ve kuzuya, farklı bir tat kattığından tavsiye edilir. Taze yeşil nane yapraklarının özellikle salatalarda kullanılması önerilir.

Kekik; sebzelere, etlere, balıklara ve ızgaralara çok yakışan bir baharattır. Kekik de nane gibi, özellikle çorbalara farklı bir lezzet katacağından dolayı tavsiye edilir. Türk mutfağında sıkça tüketilen köftelere ve et yemeklerine kimyon baharatı koyulması tavsiye edilir.

Çörekler ve ekmekler pişirilirken, üzerlerine çörekotu serpilmesi tavsiye edilir. Çörekotu, salatalara da çok yakışan bir baharattır. Defne, çeşitli kümes, balık ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır. Defne, hoş kokusu ve aroması nedeni ile çok sık tercih edilir. Ayrıca, turşu ve konservelerde de kullanılır.

Karanfil; bazı tatlılarda, kompostolarda, şerbetlerde, keklerde ve dondurmalarda sıkça kullanılır. Güzel bir kokuya sahip oluşu ve lezzeti ile karanfil, kullanıldığı besine yakışan bir baharattır. Acı kırmızı toz biber ise, tatlı ve acı taze biberlerin kurutulup, dövülmesi ile elde edilir. Yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Siz de bu bilgiler ile baharatları doğru yerlerde kullanın. Ve sofralarınızdaki lezzeti arttırın.

Yemekleri Lezzetlendirin

Yemeklerin tatlandırılması için kullanılan baharatlar çok çeşitlilik gösterir.

Onlarca baharat arasından doğru baharat seçimleri yaparak, yemekleri lezzetlendirmek mümkündür. Örneğin; adaçayı Türkiye ‘de Ege Bölgesi’nde çay yapılan aromalı bir ot türüdür. Adaçayı, Avrupa ülkelerinin mutfaklarında da sık kullanılır. Yemeklerden kızarmış patateslerde, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda ve etlerin dinlendirilmesinde kullanılır.

Anavatanı Mısır olan anasonun, küçük, yeşilimsi ve baharlı bir tohumu bulunur. Anason başta rakıcılık olmak üzere, çöreklerde ve hamur işlerinde sıkça kullanılır. Kümes ve av hayvanlarının etleri ile yapılan yemeklerde ve soslarda biberiye kullanılarak, enfes bir lezzet oluşur.

İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özellikleri de bulunan kakule ise, hem baharat, hem de ilaç yapımında kullanılır. Haşhaş tohumu; çörek, börek ve ekmek gibi fırın ürünlerinde kullanılan bir baharattır. Ayrıca, kanepe, salata, sebze ve meze yemeklerinde, kavrularak tüketilir.

Baharatlar Hakkında Püf Noktaları

  • Renkleri iyice kızarmış biberleri yıkayıp, tohumlarını çıkartın ve buharda bir – iki dakika haşlayın. Bu haşladığınız biberleri 60 – 75 derece sıcaklıktaki fırında kurutun. Biberler soğuduğunda bunları öğütün. Böylece kırmızı biber olarak bildiğiniz toz biberi elde edersiniz. 
  • Naneyi bütün olarak değil de doğrayarak kullanacaksanız, üzerine biraz şeker serpebilirsiniz. Böylece nanenin kokusu artacaktır. 
  • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizi birçok yemekte kullanırız. Peki bu baharatların beşamel sosa çok yakıştığını biliyor musunuz? 
  • Mutluluk otları olarak anılan papatya, ıhlamur, nane ve portakal çiçeklerini bir kabın içine atıp kaynatın. Kaynattığınız bu karışımı yatmadan içmenizi öneririz. Hazırladığınız çay sayesinde gece hem çok rahat uyur, hem de ertesi gün dinç bir şekilde uyanmış olursunuz. 
Baharat saklama
Baharat saklama

Baharat Nasıl Saklanır?

Gelelim baharat nasıl saklanır sorusuna. Baharatların tazeliğini uzun süre koruması için fırında kurutarak saklayabilirsiniz. Otları soğuk suda yıkadıktan sonra, kağıt havlu arasına koyarak kurulayın. Kuruladığınız otları yüksek ısıya getirdiğiniz fırına atarak, iki – üç dakika kadar kurutun. Otlar yumuşak ve hala yaş ise, fırında kalma süresini biraz daha arttırabilirsiniz.

Fırından çıkardığınız otların soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra cam kavanozlara koyarak, serin bir yerde saklayabilirsiniz. Baharatları dondurarak da saklayabilirsiniz. Otları temizleyin. Daha sora küçük parçalar halinde poşetleyin. Hazırladığınız poşetleri dondurucuda saklayabilirsiniz. Fesleğen, dereotu ve maydanoz gibi otlar dondurarak, saklamak için uygundur.

Biberiye, adaçayı gibi otları yıkayı, kuruladıktan sonra yağda muhafaza edebilirsiniz. Kuru ot alacaksanız, kullanacağınız miktardan daha fazla satın almayın.  Son kullanma tarihini muhakkak kontrol edin.

Uzun süre, sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmek için serin ve nem içermeyen yerlerde, kapaklı cam kavanozlarda saklayın.  Kısa sürede pişirilecek ürünler için, baharatları, pişirme sürecinin başında ilave edin. Uzun sürede pişirilerek hazırlanacak ürünlerde, baharatları pişirme işleminin sonunda ilave edin.

Otları saklamak için; mikro fırında kurutma, otantik fırında kurutma, dondurarak saklama, yağ içinde saklama alternatiflerini kullanın. 

  • Fesleğen nasıl saklanır? Dışarıda. Kökleri suda, yaprakları naylon poşet içinde. 1 hafta.
  • Frenk soğanı nasıl saklanır? Buzdolabı rafında. Önce nemli kağıt havluya, sonra streç filme sararak.  5 gün.
  • Kişniş nasıl saklanır? Buzdolabı rafında. Kökleri suda, yaprakları naylon poşet içinde. 1 hafta.
  • Maydanoz nasıl saklanır? Buzdolabı rafında. Kökleri suda, yaprakları naylon poşet içinde. 1 hafta.
  • Biberiye, kekik nasıl saklanır? Buzdolabı rafında, streç filme sarılı, 2 hafta.

Baharatlar Nasıl Taze Kalır?

Mutfakta yemek yaparken sürekli kullandığınız baharatları doğru şekilde muhafaza etmek hem baharatların ömrü, hem de baharat dolabınızın düzeni açısından önemlidir. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Baharatları direkt ışık ve ısıdan uzakta muhafaza edin,
  • Baharatları altı ayda bir yenileyin,
  • Baharatı kullandıktan sonra, tekrar eski yerine koyun,
  • Baharat bitmeden hemen önce, alışveriş listenize ekleyin. Bittikten sonra geç kalınmıştır,
  • Eğer bir baharat kabı boşaldıysa ve yerine koyamıyorsanız, bunu alışveriş listenize ekleyin ve yerinde bırakın. Alışverişe çıktıktan sonra ise, eski kabı yenisi ile değiştirin.

Baharat Saklama Yöntemleri

Ot ve baharatları kullandıktan sonra arda kalan otların bozulmasını ve çürümesini engelleyebilirsiniz. Baharatları saklamanız için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Baharat ve otları mikro fırında kurutabilirsiniz 

Baharatların tazeliğini uzun süre koruması için fırında kurutarak saklayabilirsiniz. Ot ve baharatları kurutacaksanız, sırasıyla aşağıdaki işlemleri takip edebilirsiniz:

  • Otları soğuk suda yıkadıktan sonra, kağıt havlu arasına koyarak, kurulayın. 
  • Kuruladığınız otları yüksek ısıya getirdiğiniz fırına atarak, iki – üç dakika kadar kurutun. Otlar yumuşak ve hala yaş ise, fırında kalma süresini biraz daha arttırabilirsiniz. 
  • Fırından çıkardığınız otların soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra cam kavanozlara koyarak, serin bir yerde saklayabilirsiniz. 

Otantik fırında kurutma 

  • Otları soğuk suda yıkayın ve kağıt havlu içine koyarak kurulayın. 
  • Kuruyan otları soğuk haldeki fırının en alt bölümüne yerleştirin. 
  • Kuruyan otları cam kavanozlara koyarak, serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 

Dondurarak saklama 

Otları temizleyin. Daha sora küçük parçalar halinde poşetleyin. Hazırladığınız poşetleri dondurucuda saklayabilirsiniz. Fesleğen, dereotu ve maydanoz gibi otlar dondurarak, saklamak için uygundur. 

Yağ içinde saklama 

Biberiye, adaçayı gibi otları yıkayıp, kuruladıktan sonra yağda muhafaza edebiirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu