Baharatlar ve yetiştiği yerler
Baharat, yemek tatlandırıcılarına verilen genel addır.
Baharat, bitkilerin çoğunlukla yaprak ve tohum gibi kısımlarının kurutulması, toz haline getirilmesi, ufalanması gibi işlemlerden geçirilerek elde edilir. Türkiye’de pul biber, nane, kimyon, karabiber, kekik en çok kullanılan baharat çeşitleridir.
Her kültürün mutfağında baharat kullanılır. Her bitkinin anavatanı farklıdır. Bu nedenle, hoş kokulu bitkilerden elde edilen baharatların yetiştiği yerler de farklılık gösterir.
‘Karabiber’; Brezilya, Endonezya, Hindistan, Malezya, Vietnam ve Singapur’ da yetiştirilir. ‘Kekik’; Anadolu’nun birçok bölgesinde yetişir. Ayrıca 40’a yakın çeşidi bulunur. ‘Kırmızı pul biber’; Türkiye’de Güneydoğu illerinde, özellikle de Islahiye ve Gaziantep’te yetişir. ‘Kimyon’ ise, Konya ve Polatlı’da yetişir.
‘Çörekotu’; Türkiye, Balkan ülkeleri, Hindistan, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’da yetişir. ‘Susam’, Hindistan, Sudan ve Çin’de; ‘zencefil’ ise, Güney Asya, Batı Afrika ve Hindistan’ da yetiştirilir.
‘Sumak’, ülkemizde Güneydoğu Anadolu’da yetişir. ‘Hardal’ türlerinin çoğu da Akdeniz çevresinde yetişir. ‘Tarçın’ da, Güney ve Güneydoğu Asya’da yetişir.
Siz de, bu bilgiler ile baharatların nerelerden geldiğini öğrenerek, daha bilinçli satın alımlarda bulunabilirsiniz.