Baharda Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Tomurcuklanan dalların baharı müjdelediği bu dönemde, bahçeler daha fazla bakıma ihtiyaç duyuyor. Havaların ısınmaya ve doğanın tazelenmeye başladığı şu sıralar yapılacak bakım çalışmaları, bahçelerin daha güçlü, renkli ve coşkulu olmasını sağlıyor.

Kıştan yorgun olarak çıkan doğanın canlandığı bahar mevsimi sonunda geldi. Sağlıklı ve güzel görünümlü bir bahçeye ulaşmak ise sanıldığı kadar zor değil. Bitkilerinizin suyunu, besinini ve diğer ihtiyaçlarını ihmal etmediğinizde bahçeleriniz göz alıcı güzellikte görüntüleriyle size göz kırpacak.

Bahar bahçeleri

Bahçe bakımında uzman desteği almak ya da bilimsel önerileri doğru uygulayabilmek, bahçelerin bakımında önemli rol oynuyor. Gübrelemeden ilaçlamaya, budamadan bitki ekimine kadar tüm bakım sürecinin uzman eller tarafından, doğru zamanda ve doğru şekilde olarak yapılması gerekiyor.

İlkbaharı hazır ve sağlıklı bir bahçeyle karşılamak isteyenler için, ISS Haşere Kontrol ve Bahçe Bakım Hizmetleri Genel Müdürü Tekin Şengün bahçe bakımıyla ilgili bilgi verdi.

Kış aylarından çıkılan şu günlerde gübreleme, budama, çim alanlarının yenilenmesi, yaz mevsimi bitkilerinin dikilmesi gibi temel işlemler bulunuyor. Bu temel işlemleri yaparken püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Mevsimsel geçişlerde özellikle önem arz eden işlemler bulunuyor. Kış aylarından yaz aylarına geçerken de bahçe bakımına ayrı bir özen gösterilmesi gerekiyor.

Bahar bahçeleri

Baharda bahçe bakımı nasıl yapılır?

Bitkilerinizin saksısını ve toprağını değiştirin. Saksı ve toprak değiştirme işlemi bitkiler için çok önemli. Her yıl ilkbahar mevsiminde bu işlemi yapmalısınız. Zamansız yapılan toprak ve saksı değişimi bitkinize zarar verir. Saksı değişimi yaparken, toprağın dağılmamasına özen gösterin.

Kök ve gövde budaması yapın. Bitkinizin üzerinde kuruyan yaprakları toplayın. Kök budamasını yaparken bitkiye zarar vermemeye dikkat edin.

Bitkiniz eğer cılızlaşmışsa, saksıdan çıkartarak su dolu bir kapta bir süre bekletin. Ardından suyunun süzülmesini bekleyin. Suyu süzülen bitkiyi tekrar saksıya yerleştirin. Bu işlem yaprakları dökülen, cılızlaşan bitkileri canlandırır, yeniden gürleşmesini sağlar.

Toprak seçiminde; toprağın gözenekli ve su emme kapasitesinin yüksek olmasına dikkat edin. Bitkinizin sağlıklı olması için toprağın kalitesi çok önemli.

Saksı seçimi yaparken; yeni saksı, eski saksıdan bir boy büyük olmalı. Fazla büyük olmamasına dikkat edin. Bitki köklerinin, yeni saksıdaki toprak miktarı, fazla olacağından gelişmesi uzun sürebilir.

Plastik yerine, toprak saksı tercih edin. Toprak saksıların gözenekleri vardır, içindeki toprağın hava almasını sağlar.
Saksı tabanın delikli olmasına dikkat edin. Sulama sonrasında toprağa verilen suyun fazlası deliklerden dışarı akar. Bu deliğin tam kapanması durumunda kökler çürür. Tabandaki deliklere kenarlarında boşluklar kalacak şekilde çakıl taşları yerleştirebilirsiniz.

Saksıyı doldurduktan sonra bitkileri rahat sulayabilmek için boşluk bırakın; boşluğun bir parmak kadar olması idealdir.

Sulama sonrası, yerlerde kirlenme olmaması için saksı altlığı kullanın. Saksı altlığı yoksa evinizde bulanan kullanmadığınız tabakları saksıların altına yerleştirebilirsiniz. Dekoratif bir görünüm kazandırmak için, tabakları grafon kağıdıyla kaplayabilirsiniz.

Sulama işlemini az yapın fakat sprey ile su püskürtün. Su püskürterek yaprakların üzerindeki tozları alabilirsiniz. Ancak bu işlemi fazla yapmayın. Yapraklar çürüyebilir.

Saksı ve toprak değişiminden sonraki birkaç gün saksıyı direkt güneş ışığından koruyun. Bu işlemlerin ardından, güneş ışığının bitkilere yoğun bir şekilde gelmesi zarar verir.

Ayrıca sera ve çiçekçilerden bitkileriniz için vitamin alın. 1,5 Litre suya bir kapak vitamin koyun ve bir saat bekletin. Sonraki sulama işlemlerinde bu vitaminli sudan bitkilerinize verebilirsiniz. Bitkilerin de bizler gibi vitamine ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Isınan toprağa uyum sağlamaya çalışan bitkilerin gelişmesi için kürek, bel ve tırmık yardımıyla toprağı havalandırmak bahçe bakımının ilk adımıdır. Bu işlemden sonra bitki ekimi için yetersiz olduğu görülen alanlara toprak takviyesi yapılmalıdır.

Ağır topraklarda sıkışma sebebiyle toprağın hava alma işlevini kolaylaştırmak için ise; toprağın delikler açılarak rahatlaması sağlanır.

Dalların artık yeşermeye, bahçelerin yemyeşil bir örtüye bürünmeye başladığı bahar aylarında, bitkilerin ihtiyacı olan azot, potasyum, fosfor gibi besin maddeleri; yani gübre, toprağa verilmelidir. Gübre verilmeden önce toprak analizleri yapılmalı; eksik ya da fazla gübreleme önlenmelidir.

Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde, nem fazlalığını kaybetmeye başlayan toprağın çapa işlemlerinin dikkatle yapılması gerekiyor. Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılması ile hem gübrenin yararı sağlanmış; hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle mücadele edilmiş olur.

Kışın yapraklarını döken ağaçların ve yazın çiçek açan süs bitkilerinin bahar ayında budanması bahçe bakımının en önemli adımıdır. Çünkü bu aylarda yapılan budama sayesinde; kuvvetten düşmeye başlamış bitkiler yeniden kuvvetlenir, sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam eder. Özellikle ağaçların kışın dondan zarar gören kısımlarının kesilip atılmalıdır.

Bahar bahçeleri

Bahar ayları çim ekimi için ideal bir dönemdir ve yeniden oluşturulacak çim alanlarının toprağı bahara hazırlanır. Çim alanlarının düzenli bir şekilde sulanması gerekir. Ancak sık sulanan çim alanlar organik maddelerini çabuk kaybeder. Bu yüzden sağlıklı çim alanlarına sahip olabilmek için yılda birkaç kere suni ya da organik besin takviyesi yapılmalıdır.

Çimlerin tırmıkla temizlenmesi ve özellikle yabani otların ilaçlama suretiyle yok edilmesi sağlanmalıdır. İlaçlamanın rüzgârsız havada yapılması, ilaçların savrularak bitkilere zarar vermesini önleyecektir. Azalan ve seyrekleşen çim alanlarına tekrar çim ekimi yapılmalıdır.

Dikim yapılacak toprağın, fidanın cinsine uygun olduğundan emin olunmalıdır. Fidanın beslenebilmesi için, ihtiyaç duyulan oranda gübre belirlenerek dikim sırasında ilave edilmelidir.

Saksı ve toprak değiştirme işlemi sonrasında bitkileriniz uzun bir yaz dönemine hazır olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu