Baharda Bahçe Bakımı Püf Noktaları

Baharda bahçe bakımı ihmal edilmemesi gereken ve özen gerektiren bir alandır. Özellikle büyük şehirlerde doğaya hasret kalınması sebebiyle bir hevesle girişilen bahçe işleri zamanla kaderine terk edilebiliyor.

Evinizin bir bahçesi varsa ve bahçe işleriyle kendiniz ilgileniyorsanız her şeyden önce bahçe konusunda kararlı olmalısınız. Bahçe işleri süreklilik gerektirir. Tüm ayrıntılarla düzenli olarak ilgilenmeli ve bahçenizin hep yeşil kalmasını sağlamalısınız.

Bahçe düzenlemesi sadece görüntü açısından değil, şehirden uzaklaşmak için rahat bir ortam oluşturması açısından da önemlidir. Bu sebeple bahçenizin her daim yaşanılabilir bir alan olarak kalması için gereken özeni göstermelisiniz.

Sağlıklı ve güzel görünümlü bir bahçe her şeyden önce sağlıklı bitkilerle mümkün olabilir. Bunun için bitkilerinizin bakımını ihmal etmeyin. Bahçenin planlamasını yapın, bitkileri gübrelemeyi ihmal etmeyin, toprağı havalandırın, ilaçlama yapın ve bitkileriniz koruyun.

Bahçe Bakımı

Bahçe bakımının püf noktaları

Planlama yapın

Bahçenizi gölgelik ya da güneşlik alanlara görme planlayın. Gürültülü alanları, kötü görüntüyü ve manzarayı belirleyin ve yerleşimi buna göre yapın.

Eğer gürültülü bir alan varsa, mobilyalarınızı buna göre konumlandırın. Kötü görüntü oluşturan alanlar varsa, buraları görünmez kılmak için planlama yapın. Manzara için de uzun bitkiler tercih edebilirsiniz.

Gübreleme

Gübreler genellikle dikimden ve ekimde önce verilir. Kökler, tomurcuklanmadan 15-20 gün önce faaliyete geçer. Gübreyi tomurcuklar şişmeye başladığında verin.

Çiçek açmayan her dem yeşil bitkilerde, kış sonundan sonbahar başına kadar gübreleme yapılabilir. Gübrelemede zaman önemlidir. Gübreleme akşama doğru, gölge vakitlerde yapılmalıdır.

Toprağı havalandırın

Kötü kış koşullarından etkilenen bahçelerin toprak bakımı da ihmal edilmemelidir. Kışın yoğun yağışlar ve kar, toprağı sertleştirdiğinden toprağın hava alma özelliğini kaybettirir. Bu nedenle öncelikle toprağı çapa ile havalandırmak gereklidir.

Yaprak döken ağaçları ilaçlayın

Baharda oluşabilecek hastalıklara karşı önlem alın. Yaprak döken ağaçlarda ilaçlama yapılırken, meyve ağaçları ve diğer yaprak döken süs ağaçları da ilaçlanabilir.

Eğer yoğun bir hastalık durumu varsa tüm gövdenin yaprak dökümünden 45 gün sonra, böcek yumurtalarına karşı kışlık yağ ile ilaçlanması gerekir. Bir ay sonra oluşabilecek mantar hastalıklara önlem olarak bakır sülfat uygulaması ile gerçekleştirilmeli.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu