Bahçe Aletleri
Bahçe aletleri nelerdir? Nasıl kullanılırlar? Bahçenizin bakımını yaparken çeşitli aletlere ihtiyacınız olacak.
Bahçeyle uğraşmak, toprak ve bitkiyle iç içe olmak insanı en çok dinlendiren hobilerden biridir. Bu hobiyi, daha da keyifli kılacak ve işleri kolaylaştıracak ev aletleri ise, bir bahçesever için olmazsa olmazlardandır. Bahçenizle uğraşmaya başlamadan önce birtakım el aletlerini temin etmeniz gerekir.
Bahçe bakımında şu el aletleri kullanılmaktadır: Kürek, el çatalı, el çapası, mala, uzun saplı kürek, ince uçlu bıçak, budama makası, tırmık, kırpma makası, kova, çapa.
Yelpaze tırmık: Diş mesafeleri ayarlanabilir olan yelpaze tırmıklar, hem ince çim atıklarını, hem de kuruyan ve dökülen büyük yaprakları temizlemek için uygundur. Galvanize preslenmiş, çelik yapılı ve saplı olanlar oldukça dayanıklıdır.
El küreği: Saksı değiştirme işlerindeki en önemli yardımcıdır. Dayanıklı malzemeden üretilmiş, geniş hazneli olanlar toprağın bir yerden diğer yere aktarımını kolaylaştırır.
Çim makası: Sağlam, hafif ve paslanmaz sapa sahip olan çim makasları, daha az kuvvet harcayarak rahat ve hızlı çalışma imkânı sağlar.
Budama makası: Pasa dayanıklı, hafif bilenmiş budama makasları, hızlı ve verimli bir kesim sağlar. Tek parmakla kilitlenebilir budama makasları da ergonomikliği sayesinde size uzun süre yorulmadan çalışma fırsatı sunar.
Mala: Bitkilerin dikileceği boşlukları açmaya yarar. Topraktaki sert yumruları parçalar ve toprağı gevşetir. Malaların pek çok çeşidi vardır. Bahçede en çok kullanılan, bükülmüş kol şeklinde olan maladır.
Kök çapası: Preslenmiş çelik gövdeye ve sağlam plastikten yapılmış ergonomik sapa sahip olan kök çapaları, toprağın havalandırılmasında ve gevşetilmesinde büyük kolaylık sağlar.
Tüm bu el aletleri, bahçenizle uğraşmaktan daha büyük zevk almanızı ve işinizin kolaylaşması sonucu bahçede çok daha fazla vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
Bahçe Aletlerinin Bakımı
Bahçe gereçlerinizin rutin bakımı için yıl boyunca rutin birkaç basit uygulama yeterli olacaktır.
- Bahçe gereçlerinizin üzerindeki toprağı her kullanımdan sonra silkin.
- Bahçe gereçlerinizin ağız ve eklem noktalarındaki toprağı temiz bir bez ve fırça ile temizleyin.
- Gereçlere bulaşmış olan bitki öz ve sularını temizlemek için uygun bir temizlik sölüsyonu kullanın.
- Metal gereçlerinizi temizlemek için gereçlerinizi bir kova yağlı kuma sokun. Bunun için nemli kuma biraz mineral yağ ekleyin.Gereçlerin metal ağızlarını kuma batırın.
- Gereçlerinizi askılarda muhafaza edin.
- Düzenli bir bahçe gereçleri bakım günü belirleyin. Ayda bir kez bahçe gereçlerinizin genel bakımını yaparak, ağızlarını bileyebilir, yaylarını yağlayabilir, problemli parçaları değiştirebilirsiniz.
- Bahçe gereçlerinizin bakımı ve muhafazası için özel bir bölüm hazırlayın. Bu bölüm hazır olduğunda, gereçlerinize düzenli bir biçimde bakım yapmanız da daha kolay olacaktır.
Bahçe Aletlerini Düzenleyin
Bahçede kullandığınız aletleri elinizin altında bulundurun.
Bahçede dağınık görünüme yol açabilecek alet ve malzemeleri, belli bir yerde toplayın. Bir kova içine kum ve biraz motor yağı koyun ve karıştırın. Bahçede kullandığınız aletleri, kovadaki bu karışımın içine yerleştirin. Bu şekilde, aletler ortadan kalkmış ve düzenli bir görünüm sağlanmış olacaktır. Kovanın içine yağ koyulmasının nedeni, kumu kaygan hale getirip, aletlerin kovanın içinden kolayca çıkmasını sağlamaktır. Bahçenizdeki bitkilerle uğraşırken, dizlerinizin üzerine çöktüğünüzde, sert zeminden dolayı, hem ağrı yapar, hem de kıyafetinizin zarar görmesine neden olur. Bunu engellemek için dizlik kullanın. Aynı şekilde, ellerinizin kuruyup, tahriş olmaması için eldiven kullanın. Eldivenlerinizi her zaman kolayca ulaşabileceğiniz yerlere yerleştirin.
Bahçeniz için gerekli düzenlemeleri yaparak, fazlalıkları ortadan kaldırın. Bahçe gereçlerinize düzenli olarak bakım uygulayarak ömürlerini uzatabilirsiniz.