Gölge Seven Bahçe Çiçekleri
Gölgeye dayanıklı bitkiler, genellikle bina aralarında kalan tam ya da yarı zamanlı gölge bahçelerde kullanılır.
Gölge alanlarda mutlu olabilen bu bitkiler, rahat fotosentez yapabilmeleri için büyük yapraklıdır.
Karaca Otu
Çok hızlı büyüyen karaca otu, yılın ilk aylarında çiçek açar. Kumlu ve nemli toprakları sever ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Su tutma kapasitesine sahip olan bu bitki, aynı zamanda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Vadi Zambağı
Çok yıllık bir bitki olan vadi zambağı, nemli ve gölgeli yerleri sever. İlkbahar aylarında etrafına güzel kokular yayar. Yabani otlara karşı hassas olan vadi zambağının yaprakları, 20 santimetreye kadar uzayabilir. Vadi zambağı, tam gölge alanlarda dahi yaşayabilir.
Çim Zambağı
Çim zambağı, gölgeye karşı dayanıklı olmasının yanı sıra iyi bir yer örtücüdür. Sonbahar başlarında küçük, mor çiçekler açan çim zambağı, yılın her dönemi yeşildir. Saksıda veya fazla sulanmayan topraklarda gelişim gösterir.
Eğrelti Otu
Gölgeye dayanıklı bitkiler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Yılın her dönemi yeşil kalabilir. Yaprakları kıvrımlı ve parçalıdır ve bu özelliği ile kuytuda kalan alanların bitkilendirilmesinde sıklıkla kullanılır. Mevsimsel geçişlere bağlı olarak yeşilliğinde değişimler olur. İyi drene edilmiş nemli toprakları sever.
Alacalı Defne
Çok yıllık bir bitkidir. Her daim yeşil kalır ve ilkbahar aylarında çiçek açar. Budama isteyen alacalı defne, organik maddece zengin toprakları sever. Güneş ışığından hoşlanmaz.
Kış Ortancası
Gölgeyi seven bitkiler arasında bahçede en iyi şekilde yetişen bitki, kış ortancasıdır. Bu bitki türünün, neredeyse gölgeli zemini kaplayacak büyüklükte, tüylü yaprakları bulunur. Kış mevsimine karşı dayanıklıdır. Yılın belli bir döneminde pembe, mavi, mor ve beyaz renklerde çiçek açar. Suyu çok seven kış ortancasını, saksıda da yetiştirmek mümkündür.
Tüm bu bitkiler ile bahçelerinizde gölgede kalan alanları canlandırabilir, bahçedeki neşenize bir yenisini ekleyebilirsiniz.