Kış Sebzelerinden Patates

Patates, patlıcangiller familyasından, yumruları yenen otsu bitkidir.

Patates, ılıman ve serin iklim bitkisidir. Yumruların üzerinde göz adı verilen tomurcuklar vardır. Diktiğinizde sürgün vererek yeni bitkilerin oluşmasını sağlarlar. Genelde de tohumla değil, bu tomurcukla çoğaltılırlar.

İlk olarak bahçede patatesi ekeceğiniz alana karar verin. Toprağın, yumru ve kök gelişimi için gevşek olması ve alanın bol güneş alması gerekir. Yeri hazır olduğunda, bir patatesi küçük dilimlere bölün. Büyük parçalar, patatesin düzgün büyümesini engeller.

Küçük patates dilimlerini 24 saat boyunca açık havada kurumaya bırakın. Bu, patates dilimlerinin dışında bir kabuk oluşturur ve bitkiyi hastalıklardan korur. Ayrıca, patatesi mantar hastalıklarından korumak için, dışını kükürt tozuna da batırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız minik patates parçalarını kuru ve ılık toprağa dikerseniz, patatesleriniz oldukça sağlıklı büyüyecektir.

Patatesleri diktikten sonra, toprağın üstünü kuru samanla örtün. Toprağın üstünü, yaklaşık 10 santimetre yüksekliğinde saman öbeği ile kaplayın. Samanı hafifçe ıslatın ki bir arada dursunlar. Samanın yerine meşe yaprağı yığınları kullanmak patatesleriniz için daha sağlıklıdır.

Patates nasıl muhafaza edilir?

  • Patatesi serin, rutubetsiz, karanlık ve devamlı hava alan yerlerde saklayabilirsiniz.
  • 5 – 10 derece patatesi saklamak için ideal sıcaklıktır. Donmaya yakın sıcaklıkta saklanan patates siyahlaşır ve yumuşar. Gereğinden fazla sıcaklık ise, patatesin filizlenmesine neden olur.
  • Patates polietilen veya plastik torbalarda saklanmaması gerekir. Patatesi hava alan poşetlerde saklanması gerekir.
  • Üst üste gelen patatesler hava alamayınca hemen çürümeye başlar. Bu yüzden patatesin sıkı olmayan filelerde bekletilmesi gerekir.
  • Patates çabuk bozulduğu için zaman kaybetmeden tüketilmesi gerekir.

Bu bilgiler ışığında siz de bahçenizde patates yetiştirebilir, kendi yetiştirdiğiniz patatesler ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu