Bahçenizi Kış Çiçekleri ile Renklendirin

Havalar soğuyor. Soğuk dolayısıyla bahçelerinizi çiçeklerden mahrum bırakmak zorunda değilsiniz. Bahçenizi soğuğa dayanıklı kış çiçekleriyle renklendirebilirisiniz.

Soğuğa dayanıklı çiçekler, kışın da eviniz ve bahçenizi renklerden mahrum bırakmamanıza yardımcı oluyor.

Kış Çiçekleri

Hercai Menekşe

Çok sevilen bir balkon bitkisi olan hercai menekşe, eşit büyüklükte olmayan ve her birinde iki farklı renk bulunan beş taç yaprağına sahip bir çiçek türüdür. Yaprakları, kalp şeklinde ve yumuşaktır.

Hercai menekşe, humus bakımından zengin, iyi güberelenmiş, hafif killi ya da kumlu topraklarda sağlıklı bir gelişim gösterir. Nazlı bir çiçek türü değildir, az ilgiyle de gelişim gösterir. Çok fazla su istemeyen, toprağı kuruduğu zaman su verilebilir bir çiçektir. Kısmen gölgeli ya da güneşli mekanlarda yaşamayı sever.

Hercai menekşe, tohumla üretilir ve boyu 20 santimetreye kadar ulaşabilir. Tohumları yaz sonuna doğru, Ağustos ve Eylül aylarında büyük saksılara ekilmelidir. Çıkan fide, sonbahar sonuna doğru bahçeye taşınmalıdır.

Hercai menekşe, Ekim-Kasım aylarında çiçeklenmeye başlar; Mayıs ayının sonuna kadar çiçekli karlı. Çiçeklenme süresini uzatmak için solmuş çiçeklerin ayıklanması gerekir.

Çuha Çiçeği

Çuhaçiçeğigiller familyasından olan çuha çiçeğinin anayurdu Çin’dir. Boyu 30 cm’e kadar uzayabilir ve çevreye doğru da 25 cm’e kadar yayılabilir. Salonlarda saksı içinde yetiştirilmeye uygundur. Yaklaşık iki yüze yakın türü bulunan çuha çiçeklerinin güzel kokulu ve turuncu, sarı, mor, beyaz, pembe veya kırmızı açan çiçekleri vardır.

  • Su: Çuha çiçeklerinin saksı toprağı daima nemli olacak şekilde sulanmalıdır.
  • Toprak: Çuha çiçeklerine uygun toprak için bahçe toprağına eşit miktarda yerkömürü ile kil eklenir.
  • Gübre: Çuha çiçeklerine iki haftada bir sıvı gübre verilmelidir.
  • Işık: Çuha çiçeği bitkisi doğrudan gelen ışığa maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık yerler tercih edilmelidir.
  • Isı: Çuha çiçeği bitkisi serin ortamları sever. Aynı zamanda havadar olmalıdır. Kış mevsiminde ısı 10 santigratın altına düşmemelidir.

Çuha çiçeklerinin tohumları toz gibi ve küçüktür. Üretmek için tohumlarından faydalanılır.

Kış Nergisi

Nergis, soğanlı bir Akdeniz bitkisidir. Nergis çiçekleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu çiçeklerin boyları 15 – 50 cm arasında değişir.  Çiçekleri genelde sarı ve beyaz renktedir. Her sapında birden fazla çiçek bulunur. Çiçeklerin ortasında bir taç bulunur. Fulya, beyaz nergis ve zerren gibi çeşitleri vardır.

Nergis çiçeği soğanları ile üretilir. Organik maddelerce zengin, nemli ve kumlu topraklarda yetiştirilmesi gerekmektedir. Güneş ve yarı gölge alanları severler. Çiçekleri solduktan sonra nergisler kesilmemelidir. Dinlenme dönemlerinde kuru ortamlarda bekletmeniz gerekir. Bekleme dönemindeki nergisleri sulamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu