Bahçenizi Serinletecek 6 Ağaç Türü
Güneşin kavurduğu sıcak yaz günlerinde, bahçenize çıkıp bir ağaç gölgesi altında serinlemek ister misiniz?
Hatta belki, bu ağaçların altına birer oturma grubu koyup veya iki ağaç arasına bir hamak yerleştirip burada saatlerinizi keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz. Bu yazımızda, bahçelerinize dikebileceğiniz 6 farklı ağaç türünü sizinle tanıştıracağız.
Zeytin ağacı
Her daim yeşil kalabilen zeytin ağacı, 10 metreye kadar boy atabilir. Sık dalları vardır ve yayvan bir tepeye sahiptir. Zeytin ağacının meyveleri önce yeşil, sonra da siyah renge bürünür. Bahar sonunda ise, bahçeye hafif miktarda koku yayabilecek çiçekleri oluşur.
Çınar ağacı
Gölgeli alanlar yaratmak için son derece uygun bir ağaç olan çınar ağacı, oldukça uzun ömürlüdür. Çapı kalın ve boyu uzundur. Yaprakları sonbaharda sarı-kahverengiye dönen çınar ağacı, geçirgen toprakları, güneşi ve az gölge alanları sever. Ponpona benzeyen küçük meyveleri vardır. Hızlı gelişim gösterebilir ve hava kirliliğine karşı dayanıklı olduğu için büyük şehirlerde sıklıkla tercih edilir.
Ihlamur ağacı
Uzun ömürlü bir ağaç olan ıhlamur ağacı, etrafına oldukça hoş bir koku yayar. Ağacın dallarında sarkık, beyaz çiçek demetleri ve kalp şeklinde yaprakları vardır. Bahçeye ekilen bir ıhlamur ağacı, Haziran ayı gibi çiçek açar ve çevreye güzel bir koku yayar. Yaprakları, sonbaharda sararak dökülür ve dökülen bu yapraklar, toprağı verimlileştirir.
Toros sediri
Yaklaşık bin yıl yaşayabilen Toros sediri, koyu grimsi bir gövde rengine ve gövdeden dik olarak çıkan kalın dallara sahiptir. Gençken yukarı doğru uzayan bu dallar, ağaç yaşlandıkça yatay olarak uzanır. Toros sediri, Eylül-Ekim ayları arasında çiçeklenir. Çiçekleri, altın sarısı rengindedir. Bunun yanı sıra, ağacın yelpaze şeklinde odunsu pullara sahip kozalakları bulunur. Sağlam bir kök yapısına sahip olan ağaç, hemen hemen her tür toprakta yetişebilir; ancak kumlu, kalkerli ve taşlı topraklarda çok daha sağlıklı bir gelişim gösterir. Yüksek sıcaklıklara ve soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Ağacın dayanıklı odunları aynı zamanda eterik yağlı ve güzel kokuludur.
Katalpa
Katalpa, “Leylak yapraklı katalpa” ve “Batı katalpası” olmak üzere iki türe ayrılır. Leylak yapraklı katalpa, hızlı bir büyüme gösterir. Çürüdüğü zaman kötü kokan ve kalp şeklindeki yapraklı ile oldukça dayanıklı bir ağaç türüdür. Türkiye’de fazla bilinen bir tür olmayan Batı katalpası ise, gençken piramidal formludur. Olgunlaştıkça yuvarlak bir form alır.
Katalpanın gövdesi, çatlaklı ve esmer renkte; yaprakları ise, kalp şeklindedir. Sarı, beyaz ve pembe renkteki çiçekleri, Haziran-Temmuz ayları arasında açar. Dört mevsim dikilme şansı olan katalpa, güneş alan alanları ve organik maddece zengin, derin toprakları sever.
Salkım söğüt ağacı
Güneşi, geçirgen olmayan toprağı ve suyu oldukça seven salkım söğüt ağacının dalları, sarkık ve incedir. Bu nedenle dallar, aşağı doğru sarkar ve bu da ağaca egzotik bir görünüm kazandırır. 20 metreye kadar boylanabilir ve kolayca kök salabilir. Sonbaharda sarıya dönen, parlak yeşil yapraklarıyla bulunduğu ortama canlılık katan salkım söğüt, sulak alanları çok sevdiği için su ve kanalizasyon borularına zarar verebilir.
Siz de bu ağaç türlerinden en az birini seçerek, bahçenizde hem güzel bir görünüm yaratabilir, hem de ağaç gölgesi altında serinleyebilirsiniz.