Evde Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde koltuk temizliği nasıl yapılır? En sık kullanılan mobilyalardan olan koltukları belirli aralıklarla temizleyin. Böylece mobilyanızın yeni görüntüsü koruyun. Koltuk temizliğine özen gösterin. Evinizde hijyenik bir yaşam alanı oluşturun.

Koltuk, evdeki en vazgeçilmez mobilyalardan biri. Sıklıkla kullanılan koltuklarda hijyen sağlanması gerekir. Temizliğinin doğru malzemeler ile belirli aralıklar ile sürekli yapılması gerekir. Ayrıca bu bakım, koltukların daha temiz ve parlak görünmesini sağlar. Mobilyanın yeni görüntüsünü de korur.

Derinlemesine yapılan ev temizliğindeki en yorucu kısımlardan biri de koltuk temizliği. Koltuk temizliği için koltuğun kumaşına ve dokusuna uygun deterjan seçin. Kullandığınız gelişi güzel deterjanlar koltuk kumaşının zarar görmesine ve kısa sürede deforme olmasına neden olur.

Koltuk bakımının ilk kuralı, elektrikli süpürge ile düzenli aralıklarla süpürmekten geçiyor. Koltuk yüzeylerini haftada bir gün elektrikli süpürge ile süpürün. Öylece koltukların arasında kalan sıkışmış tozları temizlemiş olursunuz. Koltuk alırken yıkanabilir kılıfları tercih edin. Bu koltuk bakımında her zaman işinizi kolaylaştıracak. Ayda bir kere koltuk kılıflarını yıkamanız koltuklarınızın her daim yeni görünmesini sağlayacak.

Koltuk Bakım Etiketlerinin Anlamı

Yeni çıkan koltuklarda nasıl temizlenmesi gerektiğini bildiren bakım etiketleri bulunuyor. Koltuklarınızı temizlemeden önce etiketi kontrol etmeyi unutmayın. Böylece kumaşın temizlik sırasında zarar görmesini engellemiş olurunuz.

W: Su ve su bazlı temizleyiciler ile temizlenebilir.
S: Kuru temizleme veya kuru temizleme solventleri ile temizlenebilir.
W: S: Su ve ya solventlerle temizlenebilir.
X: Sadece fırça veya elektrik süpürgesi ile temizlenebilir.

Koltuklarınızı temizlemeden önce, kullanacağınız sıvı ya da kuru temizlik maddelerini koltuk kumaşının fazla görünür olmayan bir yerinde denemenizde fayda var. Kullanacağınız deterjan kumaş üzerinde herhangi bir leke bırakmazsa, tüm koltuğa uygulayabilirsiniz.

Evde koltuk temizliği
Evde koltuk temizliği

Koltuk Temizliği

Koltuğu silerek temizlemeyi düşünüyorsanız, koltuğun kumaşına ve dokunsuna uygun deterjan seçmelisiniz. Kullandığınız gelişi güzel deterjanlar koltuk kumaşının zarar görmesine ve kısa sürede deforme olmasına neden olur. 

Bir kovaya bir miktar su koyun ve içine biraz deterjan katın. Önceden temin ettiğiniz bezi ıslatıp, koltukları silebilirsiniz. Koltukları silerken gelişi güzel hareket etmek yerine, yukarı aşağıya doğru kuvvetli bir şekilde silin.

Silme işlemini tamamladıktan sonra duru suyla tekrar koltuğu silin. Bu aşamada koltuğun fazla su çekmemesine dikkat edin.

Koltukta oluşan lekeleri çıkarmak için marketlerde satılan leke sökücüleri kullanabilirsiniz. Alacağınız ürünün koltuk kumaşına uygun olup, olmadığına özen gösterin. 

Elektrik süpürgeniz arızalanmış ya da elektrikler gitmiş olabilir. Eğer tam da bu durumda temizlik yapmanız gerekiyorsa, birkaç basit malzemeye ihtiyacınız olacak. Klasik usüle dönme vakti. Öncelikle bir bez ve bir sopa alın. Yerleri sildiğiniz bezin çubuğunu da kullanabilirsiniz. Bezi ıslatın ve koltuğunuzun üstüne serin. Sopayla bezin üstüne vurun. Böylece koltuklarınızı temizleyebilirsiniz. Nemli bez tozları tutacağından odanız da tozlanmayacaktır.

Koltuk Temizliği için Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Öncelikle kuru temizleme yapın.
  2. Kuru temizleme işleminde, fırçalama kumaşı yıpratacağından ve tozu dağıtacağından, koltuklarınızı elektrik süpürgesiyle süpürmeye özen gösterin.
  3. Koltuk kumaşına uygun olan deterjanı, su ile karıştırın ve karışımı mikrofiber beze emdirerek koltuk kumaşınızı silin.
  4. Ilık su kullanın.
  5. Yıkama işleminden önce, varsa koltuğunuzdaki fermuar, düğme veya çıtçıtları kapatın.
  6. Kumaşınızı silerken, en az düzeyde su kullanmaya dikkat edin.
  7. Temizleme işlemi bittikten sonra evin pencerelerini açın ve koltuklarınızı kurumaya bırakın.

Koltuğun uzun süreli kullanımı ve temiz görünmesi için, koltuklarınızın temizliğine dikkat etmeniz önemlidir.

Kumaş Koltuk Temizliği

Evde koltuk temizliği işine kumaş koltuklara başlayalım. Öncelikle alırken satıcıdan temizlik konusunda bilgi almalısınız. Koltuğun malzemesine göre bir temizlik yöntemi vardır ve satıcı bu konuda sizi bilgilendirebilir.

Kumaş koltuklar genelde beyaz sabun suyla silinir. Silme işleminde havlu kullanılır. Bu en yaygı yöntemdir. Fakat rutin temizliğin yanı sıra leke çıkarmak gerektiğinde farklı yöntemler uygulanmalıdır. Yarım kova ılık suya yarım şişe amonyak ekleyip koltuklarınızı bu suyla silebilirsiniz. Amonyak ağartıcı özelliği olan bir madde olduğundan bu yöntem koyu renkli kumaşlarda kullanılmamalıdır. Sonucu görmek için koltuğun kullanılmayan bir kumaşta denem yapabilirsiniz.

Arap sabunu da koltuk temizliğinde kullanılır. Sıcak suya bir miktar arap sabunu ilave edin. Koltuklarınızı bu karışımla sildikten sonra bir kere de soğuk suyla silmelisiniz. Çabuk kuruması için camları açık bırakın. Koltuklarınızı silmek için marketlerde satılan temizlik malzemelerden kullanabilirsiniz. Fakat bu maddelerin ağartıcı özellikleri olup olmadığı kontrol etmelisiniz. Koltuklarınızı örme lif ile silerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Koltuklarınız sileceğiniz suya az miktarda sirke de ilave edebilirsiniz.

  • Beyaz kalıp sabun ve havlu ile koltuklarınızı silebilirsiniz.
  • Yarım kova ılık suyun içine yarım şişe amonyak koyun. Amonyak lekeleri çıkarmada etkilidir. Fakat amonyakın ağartıcı özelliği vardır. Bu sebeple önce koltuğun görünmeyen bir yerinde deneme yapmalısınız.
  • Sıcak suyun içinde bir miktar Arap sabunu koyun. Bu karışımla koltukları silin. Ardından soğuk su ve çamaşır yumuşatıcı ile bir karışım hazırlayın. Koltukları bir kere de bu karışımla silin. Eğer süpürgeniz su çekmek için uygunsa, koltuğun fazla suyunu süpürgeyle çekebilirsiniz.
  • Marketlerde satılan kimyasal koltuk silme ürünleri de kullanabilirsiniz. Fakat bunun yerine diğer yöntemleri uygulamanızı öneririz.
  • Lekeleri çıkarmak için limon kolonyası kullanılabilir.
  • Tükenmez kalem lekesi saç spreyiyle çıkarılabilir. Bir pamuğun üzerine saç spreyi sıkın ve lekeyi ovalayın.

Hangi karışımı kullanacak olursanız olun, temizlik için örme lif kullanmanız faydalı olacaktır. Karışımlara bir miktar sirke de ilave edebilirsiniz.

Kadife Koltuk Temizliği

Parlaması için, koltuğun sirkeli su ile silinmesi tavsiye edilir. Kumaşın koton, ipek, yün ve keten gibi pek çok çeşidi vardır. Koltuğunuzu uzun süre kullanmak istiyorsanız, sürekli gün ışığına maruz kalmamasına özen gösterin. Kumaşlarınızı temizlerken kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın.

Kumaşlarınızın üstüne oluşan lekeleri saf sabun ve ıslak bir bezle temizleyin. Kadife kaplı koltuğunuz elektrikli süpürge ile sık sık tozunu alın.

Bu yöntemleri kullanarak koltuklarınızı temizleyebilir, evinizi bahara hazır hale getirebilirsiniz.

Evde koltuk temizliği

Deri Koltuk Temizliği

Evde koltuk temizliği işine deri koltuklarla devam edelim. Aslına bakılırsa deri koltuk temizliğinde nemli bir bez yardımı ile koltukların tozunun alınması yeterli. Ancak koltuklar sıklıkla kullanılıyorsa bu yöntem yetersiz kalabilir. Deri koltuk temizliği için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken unsur, çok fazla su ve kimyasal temizlik ürününün kullanılmamasıdır. Bunların fazla kullanılması halinde deri zarar görecektir.

Deri koltukların temizliğinde muhakkak özel üretilmiş temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Bu malzemeler paketin üzerinde yer alan talimata uygun olarak kullanılmalıdır.

Bunun haricinde deri koltuk temizliğinde Arap sabunu, su karışımını kullanabilirsiniz. Ilık bir kova suya, bir avuç Arap sabunu karıştırın. Deri koltuğu bu karışımla silin. Ardından kuru bir bezle koltuğu iyice kurulayın. Son olarak da deri bakım ürünü kullanın.

Temizlik esnasında, su ve temizlik ürünleri kesinlikle direkt olarak deri üzerine dökülmemelidir. Bunun yerine, ürünler nemli bir beze dökülmeli ve ardından koltuk silinmelidir. Silme işleminin sonrasında koltuk, nemli bir bez ile durulanmalı ve son işlem olarak da temiz ve kuru bir bez ile kurulanmalıdır. Koltuğun tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde kurumayan deri, zaman içerisinde çatlayacak ve bu durum derinin yıpranmasına yol açacaktır.

Elektrikli süpürge ile deri koltuklarınızın üzerindeki tozları alın. Süpürgenin ucuna yumuşak aparat takarak, deriyi çizmesini engelleyebilirsiniz. Deri koltuk temizliği için evde kolayca temizlik malzemesi hazırlayın. 1 ölçü keten tohumu yağı ve 1 ölçü beyaz sirkeyi karıştırın. Yumuşak bir bez yardımıyla, karışımdan az miktarda kullanarak, deri koltuklarınızı silin. Temizleme işlemi bittikten sonra, 7-10 saat bekletin. Bu şekilde, karışım deriye nüfuz ederek, eski rengini ve görünümünü kazanacaktır.

Deri çatlaklarının ve kurumalarının önüne geçmek için, temizliğin yanı sıra koltuğa bakım uygulamak gerekir. Koltuğa iyice yedirdiğiniz deri bakım kremi veya vazelin, bu görevi yerine getirecektir.

Koltuk Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Ağartıcı deterjanlar koltuğa zarar verir. Mutlaka önceden deneme yapın.
  • Yazılanların dışında bir yöntem uygulanmamalıdır.
  • Bakımı aksatmadan yapılmalıdır.

Deri Koltuk Nasıl Parlatılır?

Dayanıklı bir malzeme olmasına karşın, rengini ve parlaklığını zaman ve kullanıma bağlı olarak kaybeder. Dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile deri koltuklarınızı parlatmanız mümkün.

  1. Deri koltuklarınızı parlatma işleminden önce toz ve kirinden arındımak için, elektrikli süpürgenizin yumuşak uçlu aparatı ile deri koltuklarınızı temizleyin.
  2. Koltuk yüzeylerini temizledikten sonra silme işlemine geçin.
  3. Yarısından azı klorsuz su ile dolu kovanın içine bir miktar şampuan ekleyin ve köpürtün.
  4. Başka bir kovayı durulama işlemi için su ile doldurun.
  5. Şampuanlı suyun köpüğünü, temiz ve yumuşak bir bezle alarak koltuklarınızın yüzeyini bastırmadan silin.
  6. Şampuanlı suyun deri üzerinde kuruyarak leke bırakmasını önlemek için, koltuğunuzu bölümlere ayırarak temizlemeye çalışın.
  7. Durulama işlemi için emici bir bez kullanın.
  8. Deri iyice kuruduktan sonra kuru bir bezle bir kere daha derinizi ovun.
  9. Derinize uygun yüzey parlatıcısını temiz bir beze dökerek, deri koltuklarınıza ince bir tabaka halinde sürün.

Uygulayacağınız yöntemlerle, koltuklarınızı ilk günkü parlaklığında muhafaza edebilirsiniz. Ancak, yüzey parlatıcısının kimyasal olduğunu ve yılda 1-2 defadan fazla kullanımının deriye zarar vereceğini unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu