Bakırların Bakımı

Eskiden mutfak eşyası olarak kullanılan bakır objeler, artık salonlarda süs eşyası olarak kullanılıyor. Süs eşyası olarak kullanılsa da, bakır eşyalar zamanla parlaklığını kaybetmektedir.

Bakır kalaycılığını duymuşsunuzdur. Bir meslek grubu oluşturacak kadar önemli olan bu işlem, bakır eşyaların bakımının önemini anlatmaktadır. Bakır eşyaların bakımı hem estetik hem sağlık açısından oldukça önemlidir.

Bakırlarda, hava şartlarına göre yüzeysel oksitlenme ve paslanma oluşabilir. Aşırı ısıtılan bakırlarda kararma da oluşur. Bu sürece korozyon adı verilmektedir.

Bakır Mutfak Eşyaları

Bakır Eşyaların Bakımı

Yarım limon suyuna iki yemek kaşığı sirke ekleyerek, oluşturduğunuz karışımı bir beze dökün. Bu bez ile bakır eşyanızın her yerini silin. Bakır eşyanız düz değil de, girintili çıkıntılı bir formdaysa fırçayla girinti çıkıntılara ulaşın. Ardından bakır eşyanızı temiz suyla yıkayın ve kurutun.

Bakır eşyalarınızı bira ile de temizleyebilirsiniz. İki şişe birayı bir kaba dökün. Parlatacağınız bakır eşyayı bu kabın içine koyun. 2-3 dakika bekledikten sonra bakırı yumuşak bir bezle ovun. Bu işlem süs eşyaları için geçerlidir, pişirme amaçlı kullandığınız eşyaları kalaylatmanız gerekir.

Ketçap kullanarak da bakır eşyalarınız parlatabilirsiniz. Yumuşak bir beze ketçap dökün ve parlatacağınız bölgeyi bu bez ile silin. Arından bakırı temiz suyla yıkayın.

Özellikle pişirme amaçlı kullanılan kapların kalaylatılması gerekir. Çünkü bu eşyaların kalayı kalkıp bakır rengi ortaya çıkmıştır ve kararmıştırlar. Kalaylama işlemi işin ustası tarafından yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu