Bakla Nasıl Yetiştirilir? Bakla Ne Zaman Ekilir?
Bakla nasıl yetiştirilir? Bakla ne zaman ekilir? Bakla hangi ayda ekilir? Bakla ekimi hakkında bilgiler.
Bakla, baklagiller familyasından, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan bir bitkidir. Bakla nasıl yetiştirilir? Aynı familyada fasulye, bezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi sebzeler de vardır.
Bakla serin iklimlerde yetişir. İnsanların beslenmesinde önemli bir yeri olan bakla, içerdiği bitkisel proteinin zenginliği nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de farklı şekillerde tüketilmektedir. Taze olarak kullanıldığı gibi kuru bakla olarak da insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Bakla kazık köklü bir bitkidir. Kök 20–25 cm derinliğe kadar indiğinde yan kökler meydana gelir. Yan kökler üzerinde çok sayıda saçak kök oluşur. Kökler belli bir büyüklüğe ulaştığında kökler üzerinde yumrular meydana gelir.
Otsu bir gövdesi vardır. Gövde boyu çeşitlere göre değişiklik gösterir. Genelde gövde düz ve çıplaktır. Bazı çeşitlerde hafif tüylülük vardır. Gövde boğum ve boğum aralarından oluşur.
Bakla boğumlarından çıkan yapraklar bileşik yaprak şeklindedir. Her boğumda bir bileşik yaprak bulunur. Yaprak büyüklüğü çevre koşullarına ve çeşide göre farklılık gösterir. Renkleri koyu yeşilden başlar açık yeşile kadar değişir.
Baklada çiçekler yaprak koltuklarında meydana gelir ve salkım şeklindedir. Çiçekler kapalı çan şeklindedir.
İklim isteği
Düzenli ve yeterli miktarda yağış alan ya da sulanabilen yerlerde iyi yetişir. Taze bakla üretimi kışın veya ilkbahar döneminde yapıldığından bu dönemde iklim koşullarının çok kurak veya soğuk olmaması gerekir.
Toprak isteği
Derin, geçirgen, organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek, ağır, kumlu topraklarda en iyi sonucu verir. Toprağın kalsiyumca zengin olmasını ister.
Bakla Ne Zaman Ekilir?
Bakla tohumunun iyi bir şekilde çimlenebilmesi için toprak sıcaklığı 9 derece, hava sıcaklığı 10-15 derece olmalıdır. Ilıman iklim koşullarında bakla kışlık olarak ekim, kasım veya uygun hava şartlarında aralık ayında ekilir.
Bakla Nasıl Yetiştirilir?
Bakla kışlık ekilişlerde, yağışın yeterli olması hâlinde sulamaya gerek yoktur. Ancak yağışların yeterli olmadığı dönemlerde sulama yapılmalıdır. Yazlık olarak ekildiğinde ise sulanmalıdır.
Gübreleme
İlkbaharda tohum ekimi yapılacak ise iyi vasıflı yanmış çiftlik gübresi verilmeli ve toprağa karıştırılmalıdır. Tane veriminde fosfor oldukça önemlidir. Fosforlu gübreler ise aynı zamanda topraktaki bakteriyel flora için gereklidir. Toprakta yeterli fosfor bulunursa bakteriler bakla köklerine geçer ve bitkinin gelişmesi hızlı olur.
Hasat ve Harman
Baklada hasat zamanı taze bakla, taze iç bakla ve kuru dane olarak değerlendirilme şekline göre değişir.
Taze bakla, meyve uzunluğu normal iriliğinin 1/3 veya en fazla yarısını aldıklarında hasat edilir. Taze iç bakla ise meyveler biraz daha irileşince tohumların tam olarak sertleşmediği devrede hasat edilir.
Taze bakla hasadında baklaların toplanması gelişigüzel çekip koparmak suretiyle yapılmamalıdır. Bakla hasat edilirken dallar kolaylıkla kopabilir.
Kurutma
Makineyle veya elle hasat edilen baklalar, demet hâlinde temiz bir yere serilerek kurumaya bırakılır. Baklalar, kolaylıkla çatlama ve bakla içindeki tohumların rahat bir şekilde çıkartılabilecek zamana kadar kuruma yerinde tutulur.