Balık Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Balık alırken taze olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? Balık alırken nelere dikkat edilir?
Kimileri, kokusundan dolayı evinde balık yapmaktan çekinir. Bu nedenle de dışarıda yemekten haz alır. Kimileri ise haftada bir mutlaka balık tüketir. Kan ve kolesterol düzeyinin dengelenmesinde önemli rol oynayan omega3, bildiğiniz gibi balıkta bolca bulunur.
Balık, iyi bir E vitamini kaynağıdır. Bu özelliği ile de cilt kanserinin önlenmesi ve yaşlılığa bağlı hücrelerin az zarar görmesini sağlar. Üstelik kış aylarında balık tüketmek, enfeksiyondan korunmamız açısından oldukça önemlidir.
Balık Alırken ve Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Balığı seçerken, gözlerinin parlak, solungaçlarının ise pembe ya da kırmızı renkte olmasına dikkat edin.
- Eğer balığı hemen pişirmeyeceksiniz, satıcının balığı parçalamasına izin vermeyin ve balığı temizlenmiş bir bütün olarak alın. Derisiz balık, bakterilere davetiye çıkarttığını unutmayalım.
- Küçük balıkların iyi kızarması için, yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte bulamalısınız.
- Balığı çıtır çıtır yemek hoşunuza gidiyorsa; kızartmadan önce süte batırılan balığı unlayın ve öyle kızartın.
- Balık kızartmak bir hüner değildir. Sadece püf noktasını bilmek gerekir. Kızarttığınız balıkların çok yağ çektiğinden şikayetçiyseniz; yıkadığınız balıkları iyice kurulayın ve üzerlerine bir fırça yardımı ile ince bir tabaka halinde sıvı yağ sürün ve ardından da una bulayın. Bu şekilde kızartacağınız balıklar, yağ çekmeyecektir.
- Balığın üzerine bir miktar sirke serperseniz, yüzgeçlerini daha kolay temizlersiniz. Ayrıca, balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar.
- Balığın değişik bir tat kazanmasını istiyorsanız, kızartma yağının içine kırmızıbiber serpin. Bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
- Balık temizlerken sürekli elinizden kayıyorsa; ellerinizi suyla nemlendirip tuza bulayın. Böylece balık elinizden kaymaz ve balığın kokusu da elinizden daha kolay çıkar.
- Balığı satın aldıktan sonra eve gelmeniz çok vakit alacaksa, balığı suyun içinde taşıyın. Ya da alışveriş yapıyorsanız balığı en sona bırakın. Çünkü balığı, oda sıcaklığında 1-2 saatten fazla tutamazsınız. Balığın pullarını ve içini vakit kaybetmeden temizleyin, yıkayın ve iyice kurulayın.
- Taze balığı en ideal pişirme tekniği ızgara ve haşlamadır. Izgara yapacaksanız balığın iri ve yağlı olmasına dikkat edin. Balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürün ve 2-3 saat öylece bekletin, daha sonra ızgara yapın.
- Balığın çabuk pişmesini ve çatlamamasını istiyorsanız iki tarafına bıçakla çizik atabilirsiniz.
- Balığı kızarttığınız tavayı sadece balık için kullanın. Bu yüzden mutfakta her zaman iki adet tava bulundurun. Balık tava ve ızgaralarında kullanılan maşa da ne kadar yıkanırsa yıkansı, balık kokusu taşıyacağından başka bir yemekte kullanmayın. Aksi takdirde, yemeklerinize balık kokusu siner.
- Derin dondurucuda balık salkıyacağınız zaman, çözüldüğünde koku yapmaması için içine limon sıkarak dondurucuya koyun.Donmuş balığınızı pişirmek istediğinizde eritme işlemini sütün içinde yapın. Süt, hem don tadını alır hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar.
- Palamut, levrek ve kefal gibi büyük balıkların pişerken dağılmaması için; pişirmeden önce içine orta büyüklükte kabukları soyulmuş bir patates yerleştirin. Bu işlemi hem kızartma hem de haşlama sırasında uygulayabilirsiniz.
- Yumuşak ve lezzetli kalamar kızartması yapmak istiyorsanız kızartmadan önce kalamarları süte batırın.
- Lezzetli bir balık yapmak istiyorsanız; fırında pişirme öncesi, balıkları ortasından bıçakla çok az kesin. İçine bir tutum maydanoz, bir tutam defneyaprağı yerleştirin. Üzerlerine halka şeklinde doğradığınız soğanları ve patatesleri serpiştirin. Bu şekilde pişirdiğiniz balığın çok leziz olduğunu göreceksiniz.
- Eğer haşlama yapacaksanız, beyaz etli balıkları tercih edin. Bunlar; kefal, levrek ve kırlangıç olabilir.
Balık Kokusunu Yok Edin
Balık kızartırken una katacağınız biraz parmesan peyniri, balık kokusunu azaltacaktır. Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri açtığınız halde çıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesine kızartın, kızartırken çıkan buhar balık kokusunu alacaktır.
Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın. Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.
Tabaklardan, çatallardan ve bıçaklardan balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın ve telve ile ovun.
Balık pişirirken evin içine yayılan kokuyu hafifletmek için balığı pişirdiğiniz kabın içine birkaç defneyaprağı atın.
Ellerinizdeki balık kokusunu çıkartmak için hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun.
Balık kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların işbirlikçisidir. Önce bir güzel soğuk sudan geçirin, sonra dilediğiniz gibi yıkayabilirsiniz.