Balık Eti Nasıl Marine Edilir?

Marine ya da terbiye; taze ot, zeytinyağı, şarap, sirke ve baharat karışımlarından hazırlanan soslarla et yemeklerinin lezzetini arttırmak ve etin yumuşayarak kurumadan pişmesini sağlamak için uygulanan yöntemdir.

Et, çeşitli sıvılar ve otlarla harmanlanarak dinlenmeye bırakılır ve işlemin sonucunda et hem yumuşar hem de lezzet kazanır. Farklı etlerde farklı marine işlemleri uygulanır.

Kabuklu deniz mahsulleri ve balıklar ortalama olarak 1-24 saat arasında tevriye edilirler. Yumuşak etli balıklar için 1-2 saat yeterli olurken, sert etli ve kabuklu deniz mahsulleri için bu süre uzayabilir.

Balık Marine

Balık terbiyesinde hangi malzemeler kullanılır?

Zeytinyağı, limon suyu, domates suyu, beyaz şarap, birke, maydanoz, dereotu, kişniş, kekik, rezene, biberiye, kereviz yaprağı, soğan, sarımsak.

Balıkların en az 30 dakika en çok da 60 dakika, sert deniz ürünleri için de 1 gece kalması tavsiye edilir. Çipura, levrek, dil gibi yumuşak, gevşek etli balıklar en fazla yarım saat, somon, palamut, kılıç vb. daha etli balıkların terbiyelemesi 45-60 dakika alacaktır.

Terbiyeleme işlemi balığın lezzetini artırır. Fakat süre uzarsa balığın tadı bozulabilir. Az bekletildiğinde tadı bozulabilir, fazla bekletildiğinde de et yavanlaşabilir.

Balzamik, elma, üzüm, kırmızı şarap sirkesi, şalgam suyu, portakal, greyfurt, limon suyu, domates suyu, ekstra sızma zeytinyağı ve baharat ve aromalı otlarla kullanılabilir. Hazır salata sosları da tercih edilebilir. Bütün balıkları marine ederken üzerine çizikler atmanız sosun balığa tamamen sinmesini sağlayacaktır.

Terbiyeleme yaparken asidik malzemeler kullanacaksanız sadece cam, seramik ve çelik tencereleri tercih etmelisiniz. Nakır ve alüminyum alaşımlı kaplar ve folyo kullanmamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu