Balık Nasıl Kurutulur?

Balık kurutma, balığını su miktarının çeşitli yöntemlerle kurutularak uzun süre muhafaza edilmesidir. Bu yöntem ile balığın dayanma süresi uzatılmaktadır.

Balığı kurutmak için doğal ve yapay yöntemler kullanabilirsiniz. Doğal yöntemler arasında çok tercih edilense vakumlama işlemidir. Bu yöntemde, ısı sıcak bir yüzeye koyulan balığa transfer edilir. Balığın çevresinde oluşan hava nemin taşınmasını sağlar. Balıktaki su, basıncın azalmasıyla buharlaşır.

 

Balık Kurutma

Balık kurutma için bunun haricinde kuru tuzlama ve açık havada kurutma yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.

Balıkçılar 100 kg balık için 80 kg tuz kullanırlar. Balıklar 1 ile 4 hafta arasında tuz içinde bırakılır. Siz kurutacağız miktardaki balığı bu bilgilere göre oranlayabilirsiniz. Örneğin 10 kilo balık için 8 kilo tuz ya da 5 kilo balık için 4 kilo tuz gibi. Bu işlemden önce balıklar çok iyi fırçalanmalıdır. Kaliteli tuz tercih edilmelidir. Bu yöntemde kullanılan tuzla bakterilerin oluşumu engellenmiş olur.

Açık havada kurutma için balığın baş kısmını kesin ve işç organlarını temizleyin. Ardından balığı işyice fırçalayın. Sonrasında iki balığı kuyruklarından birbirine bağlayın. Balıkları çift olarak çubuklara dizin. Son olarak da tuzlu suda yıkayın. Balıkları bu şekilde 2-8 hafta bekletin. Bu işlem için sonbahar ve ilkbahar ayları uygundur. Hava sıcaklığı 2-12 derece arasında olmalıdır. Bu işlemde kullanılacak balıklar düşük yağ oranına sahip olmalı. Büyük balıklar ise ortadan ikiye bölünmelidir.

Haşladıktan sonra da balıkları kurutabilirsiniz. Yağ oranının azalması balığın kurumasını kolaylaştıracaktır. Balıkları 80-100 derecede kaynamış tuzlu suda haşlayın. Bu yöntemde balıkların besin değeri düşmektedir.

Bu yöntemlerden birini kullanarak balıklarınızı kurutabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu