Balık Nasıl Temizlenir?

Balık nasıl temizlenir? Hangi balığın hangi ayda yenmesi gerektiğini bilirseniz, balığın en lezzetli haline ulaşmış olursunuz. Doğru balığı seçmenin yanı sıra doğru pişirme yöntemi ve balık temizlemenin inceliklerini bilmek de lezzet açısından önemlidir.

Taze balık için en ideal pişirme yöntemi, ızgara ve haşlamadır. Izgara yapılacak balığın, iri ve yağlı olması tavsiye edilir. Kızartma yaparken, büyük balıkların dilimlenerek, küçük balıkların ise bütün olarak pişirilmesi önerilir.

Balığın hem çabuk pişmesi hem de çatlamasını önlemek için, balığın her iki tarafına da çizik atılır. Ayrıca balık, önce parçalara bölünüp, sonra şişe geçirilerek pişirilebilir. Böylece daha çabuk pişecektir.

Balığın lezzetini arttırmak için, balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülür. Sonra 2-3 saat bekletilerek, ızgara yapılır.

Ayrıca marine edilmesi de balığın lezzetini artırır. Balıklar 1 baş soğan, 1 demet maydanoz, 2 defne yaprağı, ince doğranmış yarım limon karışımı ile ovulur veya bu karışım üzerine serpildikten on beş dakika sonra pişirilir ise çok lezzetli olacaktır.

Balık Nasıl Temizlenir?

Balık temizliğine başlamadan önce ellerin su ile nemlendirilmesi, sonra tuza bulanması önerilir. Bu sayede temizlik sırasında balık elden kaymaz. Ayrıca bu yöntem ile balık kokusu da elden kolaylıkla çıkar.

Hamsi ve patatesler

Mutfakta her zaman iki adet tava bulundurulması önerilir. Balık yapımında kullanılan tavanın ayrı olması ve sadece balık kızartmak için kullanılması tavsiye edilir. Balık kızartmada ve ızgaralarda kullanılan maşanın da, sadece balık yapımında kullanılması önerilir. Zira bu araçlar kullanılarak yapılan yemeklere de balık kokusu sinebilir.

Pulsuz Balık Nasıl Temizlenir?

Pulsuz ve küçük boydaki balıkları bıçak kullanmadan temizleyebilirsiniz. Balığı sol avucunuzun içine alıp, sağ elinizin işaret ve başparmağı yardımıyla, kafasını koparın. Başparmağınızı, balığın karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Balığı bol suyla, iyice yıkayın. Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da yapabilirsiniz. Pullu balıkları temizlemeden önce, pullarını kazıyın. Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak, bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtün. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi ve balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutun. 

Pullu Balık Nasıl Temizlenir?

Pullu balıkları temizlerken ilk olarak pullarını kazımanız gerekir. Pullarını kazımak için balığı yatırıp, kuyruğundan tutarak bıçağı aşağı yukarı birkaç defa sürtmelisiniz. Balığın derisinin, etlerinin zedelenmesini önlemek ve balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutabilirsiniz.

Pulları kazınan balıkların daha sonra iç organlarını temizlemeniz gerekir. Balığın iç organlarını temizlerken karnını tamamen yarmanız gerekmez. Anasün üzerine bir bıçakla derinlemesine atacağınız kesikle bağırsakları vücuttan ayırabilirsiniz.

Temizlediğiniz balığı yapacağınız yemeğe göre bütün bırakabilir ya da fileto çıkarabilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofanayı ise mutlaka fileto yapmalısınız. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan dilimlemenize ya da fileto yapmanıza gerek yoktur. Sarı kanatları temizledikten sonra bütün bırakabilirsiniz.

Çipura, lüfer, sarıkanat, kofana, levrek, ve çinekop gibi özellikle çorbaya uygun balıkların ve kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi küçük balıkların kafalarını koparmanıza gerek yoktur. Bu balıkların özellikle yanak ve beyinleri lezzetlidir.

İstavrit: Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz.

Balığın karnını yardığınız parmağınızı, hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatarak yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir.

Sardalya: Sardalya pullu balık olmasına rağmen yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar. Pullu balık nasıl temizlenir?

Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilirsiniz. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz.

Uskumru, kolyoz, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıkları bıçak yardımıyla temizlemenizi öneririz. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attıktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gerekir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.

Balıklar

Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır.

Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı bir parmak (iki ila iki buçuk santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırında balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı asgari dört santim olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir.

Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.

Hamsiyi avuç içinize başı yukarıda kalacak şekilde koyun. Diğer elinizin baş ve işaret parmağını kullanarak hamsinin başını koparın. Bundan sonra göğüs kısmından kuyruğuna doğru bir parmağınızla hamsinin içini deşin. Bu işlemin ardından hamsiyi yıkayın.

Eğer hamsi fileto kullanacaksanız, kılçığı temizlemeniz gerekir. Hamsiyi temizledikten sonra iki elinizle tamamen kopmayacak şekilde ikiye ayırın. Kılçığı, baş ve işaret parmağınızı kullanarak kuyruğa doğru çekin. İşte kılçık çıktı.

Eğer kafayı bırakmak istiyorsanız, avucunuzun içine koyduğunuz hamsinin solungaç kısmından sağ işaret parmağınız ve baş parmağınızla karnını sıyırın. Sonrasında hamsiyi bol su ile yıkayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu