Balkabağı Nasıl Yetiştirilir?

Balkabağı, kabakgiller familyasından bol lifli bir meyvedir.

Balkabağı tohumları iç mekanlarda mart – haziran aylarında, dış mekanlarda ise mayıs ortası ile haziran ayında ekilebilir. Tohumları ekmek için torf ve perlit karıştırdığınız bir toprak hazırlayabilirsiniz.

Toprak isteği

Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde her türlü toprakta yetiştirilebilir. Geçirgen, su tutma kabiliyeti gelişmiş ve organik maddelerce zengin topraklarda iyi verim alınır. Toprak pH’sı 6-7 civarında olmalıdır.

Toprağın hazırlığı ve ekim – dikim

Toprak sıcaklığı 10-12 derece olduğunda ekim yapılmalıdır. Ekimden önce toprak iki kez tırmıkla işlenmelidir. Kabak fideleri, sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm aralık mesafeyle dikilmelidir.

Kabak, güneşten hoşlanan bir bitkidir. Gölgeli alanlar ve ağaç altlarında kabak yetiştirilmez. Tohum ekiminden 4-8 gün sonra çimlenme olur.

Bakım işleri

Yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılır. İlk çapadan sonra 2-3 hafta ara ile 3-4 çapa yapılır. Çapa işleri toprağın havalandırılması ve yabancı ot temizliği amacıyla yapılır.

İlk meyveler görüldükten sonra sulama yapılır. Kabak meyveleri çok hızlı büyür. Sula 3-4 gün arayla yapılmalıdır. Kabaklarda susuzluk yapraklarının pörsüyüp aşağı doğru sarkmasıyla anlaşılır. Bu elirtiler görülmeden, zamanında sulanmalıdır.

Gübreleme

Kabak, organik besin sever. İyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda ya da ekim ve dikimden bir ay önce toprağa verilmelidir.

Hasat

Hasat günlük ve sabah ya da akşam saatlerinde yapılmalıdır. Hasat süresini uzatılmak isteniyorsa yaşlı yapraklar çıkartılarak normal bakım işlemlerine devam edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu