Balkon Bahçeciliği
Doğaya dönüş sürüyor. Ağaca, yeşile, doğaya olan özlem bizi bitkilere yönlendiriyor. Bulunulan her yeri bahçeye çevirme fikri içimizdeki bahçe özlemini gideriyor.
Herkesin bahçeli bir evi olmayabilir. Bahçeli bir evi olanlar da zaman sorunundan dolayı bahçeleriyle ilgilenemiyor olabilirler. Oysa hemen herkesin küçük de olsa bir balkonu var. Neden balkonunuzu minik bir bahçeye çevirmeyesiniz ki?
Balkonunuzu işlevsel bir hale getirerek minik bir bahçe olarak kullanabilirsiniz. Üstelik bu bahçede sadece çiçek değil, sebze de yetiştirebilirsiniz.
Uygun mekan seçimi?
Camekanlı balkonlar rüzgar, toz ve soğuk havaya karşı korunalı olduklarından, bu balkonlarda dört mevsim çiçek ve sebze yetiştirebilirsiniz. Açık, geniş ve güneş alan balkonlarda ise sebze, süs bitkisi, hatta bodur meyve ağacı yetiştirmek mümkün.
Mekan belirlerken havadar, fazla nemli olmayan ve güneş alan yerleri tercih etmelisiniz. Birden çok balkonunuz varsa, bu özellikleri taşıyan birini tercih edin ya da balkonunuzun bu özellikleri taşıyan kısmını kullanın.
Fazla rüzgar alan balkonlar için set bitkileri kullanabilirsiniz. Ön kısma uzun boylu bitkiler dikerek bunların rüzgarı engellemesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra rüzgar kıranlar da çekebilirsiniz.
Eğer ekim yapacağınız alan fazla nemliyse, nemli ortamı seven bitkiler tercih edebilirsiniz. Eğer fazla ışık almayan bir balkonunuz varsa, duvarları beyaza boyayabilirsiniz.
Böylece beyaz reflektör görevi görür ve bitkiler daha fazla ışık alabilir. Balkonunuz eğer gün boyu güneş alıyorsa, bu durumda da gölgelik kullanmanız gerekir.
Eğer bir balkonunuz ya da uygun bir balkonunuz yoksa güneş alan bir cam kenarını da bahçe olarak kullanabilirsiniz.
Neler yetiştirebilirsiniz?
- Mevsime uygun süs bitkileri, soğanlı bitkiler.
- Nane, kekik, reyhan, melisa, fesleğen, lavanta, biberiye gibi aromatik bitkiler.
- Uygun büyüklükte bir balkon ya da terasınız varsa limon gibi bodur meyve ağaçları yetiştirebilirsiniz.
- Domates, biber, soğan, sarımsak, pırasa, fasulye, ıspanak, roka, pazı, tere, yaprak kereviz.
Gerekli malzemeler
Toprak: Öncelikle temiz toprak temin etmelisiniz. Hastalık, zararlı böcekler ve yabani ot barındırmayan bir toprak almalısınız. Fidanlıklar, botanik bahçeleri ve süs bitkisi satan yerlerde torf olarak alabilirsiniz. Eğer hazır toprağınız varsa, yabani otları temizleyip çapalayarak toprağı ekime hazır hale getirmelisiniz.
Gübre: Organik sertifikalı gübrelerden kullanmanız önerilir. Bunun yanı sıra sıvı haldeki bitki besleme düzenleyicileri de işinize yarayacaktır. Kompost oluşturarak da bitkiniz için kullanabilirsiniz. Üstelik böylece evsel atıklarınızı da değerlendirmiş olursunuz.
Saksı: Ekim için istediğiniz şekilde, geniş, plastik saksılar kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra yağ ya da peynir tenekeleri de ekim için kullanılabilir. Fideleme işlemi için tahta kasalar kullanmalısınız. Saksıları aralıklı ve büyükten küçüğe doğru sıralamalısınız.
Toprak suyunu tutacak materyaller: Perlit, organik tarımda da kullanılan su tutucu ve tasarruf özelliği bulunan bir maddedir. Perliti zirai ürün satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Suyun drenajını sağlamak için de ufak çakıl taşları almalısınız. Fazla sulama durumunda çakıl taşları suyu tutarak bitkinin köklerinin çürümesini engelleyecektir. Fazla sulama bitkilerde mantara sebep olabilir.
Fide ve tohum: Organik tohum ve fide kullanmalısınız. Bunun için Tohum Takas Ağı’ndan yardım alabilirsiniz ya da organik tohum satan yerlerden temin edebilirsiniz. İlk yıl bu tohumu kullanıp ürün aldıktan sonra kendi tohumunuzu ayırabilirsiniz.
Sebzelerinizi tohumdan fide olarak yetiştirmek istiyorsanız; mart ayında tohumları toprak-gübre karışımıyla doldurulmuş saksılara serpin. Üzerini de 1 santimlik toprakla hafifçe örtün. Biraz su dökün. Saksıları oda sıcaklığında, direkt güneş almayan bir yerde tutun. Tohumlar çıkıncaya kadar az az sulayın. Fideler büyüyünce küçük saksılara alın. Bol güneş alan bir yerde bir hafta kadar güçlendirin. Havaların ısınmasıyla birlikte balkona alabilirsiniz.
Güneşlenme: Meyveli sebzeler (domates, salatalık vs.) bol güneş sever. Yapraklı sebzeler ise (marul, tere vs.) hafif gölge sever.
Sulama: Saksılarınızı ince ağızlı bir sulama kabıyla sulayabilirsiniz. Geniş teraslar için hortum kullanılabilir. Bitkileri daima sabah erken saatlerde sulamalısınız.