Balkon Bahçeciliğinin Püf Noktaları

Şehir yaşamı doğadan uzak kalmanızı gerektirmez. Bulunduğunuz her yeri bahçeye çevirebilirsiniz. Balkonunuzda kendi domatesinizi yetiştirmek istemez misiniz?

Balkon bahçeciliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda gittikçe yaygınlaşıyor. Kendinize ait bir sebze bahçeniz olsun ve kendi domateslerinizi yetiştirmek istiyorsanız balkonunuzu kullanabilirsiniz.

Balkon bahçeciliği için uygun bir balkon seçmeli, gerekli malzemeleri temin etmeli ve işe koyulmalısınız. Eğer balkonunuzda sebze yetiştirecekseniz bilmeniz gereken birkaç tüyo var.

Balkon bahçeciliği

Sebze yetiştiriciliğinin püf noktaları

Bol Güneş

Hafif gölgelik alanları tercih eden marul gibi sebzelerin yanı sıra çoğu sebze bol güneş ister. Sebzeler günde en az 8 saat güneş görmelidirler. Balkonunuzun bol güneş alan kısmında ekim yapmalısınız.

Güneş ışığı ve ısı sebzelerin fotosentez yapabilmeleri için çok önemlidir. Domatesleriniz, biberlerinizi nasıl da yeşerdiğini, kırmızılaştığını göreceksiniz.

Az sebzeyle başlayın

Balkon bahçeciliğine heveslendiyseniz, hele bir de sebze yetiştirmek istiyorsanız yetiştirebileceğiniz hemen her sebze bahçenizde olsun isteyebilirsiniz.  Ama bu, ürün alma konusunda olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bu sebeple alanınızın da kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurarak birkaç sebzede karar kılın ve ailenizin büyüklüğüne göre bir miktar belirleyin. Sırıklarla destekleyip iyi baktığınız domatesler sizi fazlasıyla mutlu edecektir.

Balkon bahçeciliği

İyi toprak

Ürün alabilmek için iyi toprak kullanmanız gerekir. Zararlı otlar ve hastalıklardan arınmış toprak, iyi ürün almanızı sağlayacaktır. Toprağınızı üzerini birkaç santim kompostla kaplayın. Üstüne de saman ya da yaprak malcı koyun. Güzelce sulamayı da ihmal etmeyin.

Fideler

İlk kez başlayanlar için tohumdan başlamak güç olabilir. Tohum ekmek zor geliyorsa hazır fidelerden edinebilirsiniz. Organik tohumdan üretilmiş fideler tercih etmelisiniz. İkinci hasat için kendiniz tohum yetiştirebilirsiniz.

Gübreleme

Organik tarım gübreleri sizin için bire bir. Organik gübreler, bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlar. Üstelik organik gübrenin doğaya zararı yoktur. Hem ürününüz bol olur hem de toprağınız canlanır.

Balkon bahçeciliği

Yararlı bakteriler

Toprağınızın iyi olabilmesi için yararlı bakterilere de ihtiyacı vardır. Etkin mikroorganizmalar ve uygun şeker kaynakları toprağınıza canlılık katar.

Sulama

Tohumlarınızı her gün, fidelerinizi ise 2-3 günde bir sulamalısınız. Bahar sonuna doğru daz az sulama yapmalısınız. Fakat daha derine doğru sulamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu