Balkon Çiçekleri ile Dekorasyon
Balkon çiçekleri ile balkonunuzu bahçeye çevirin. Çiçeklerin yardımıyla balkonunuzu bir vahaya çevirmeniz mümkün. Fidanlıklarda görüp etkilendiğiniz bitkileri, bir saksı ya da sepet yardımı ile balkonlarınızda misafir edin.
Balkon keyfi yapmayı seviyor ve doğallıktan hoşlanıyorsanız, balkonunuzda çiçek yetiştirin. Hoşunuza giden form ve boyutlarda saksılar alın. Mevsimine uygun çiçekleri ekin. Aldığınız saksıları balkonunuzun demirine yerleştirin. Ya da küçük boyutlarda yuvarlak saksılar alarak duvar önüne yerleştirin. Ve çiçeklerin etkisiyle hoş bir görünüm yaratın. Çiçeklerden yardım alarak balkonunuzu renklendirin.
Şehir hayatı içinde bir bahçe sahibi olmak çoğumuz için pek mümkün olmuyor. Ancak hepimiz evlerimizde ufak veya büyük bir balkona sahibiz. Balkonda da bahçede olduğu gibi çiçek yetiştirebilir, balkonlarımızı ufak bir bahçe haline getirebiliriz. Oldukça zahmetli bir işe girişeceğinizi bilmenizde şimdiden fayda var. Ancak çiçeklerin güzelliği tüm emeğinize değecek. Hayal gücünüze güvenerek farklı bir bahçe yaratabilirsiniz. Bu alan tamamen sizin zevkinizle olacak.
Balkonda bitki yetiştirmenin avantajları
- Bitkilerinize zarar verecek olan maddelere kolay müdahale edebilirsiniz.
- İstediğiniz saatte bitkilerinizle ilgilenebilirsiniz.
- Yetiştirebileceğiniz türler sınırsızdır.
- Toprağı işlemeniz gerekmez.
- Bitkiler saksıda daha kolay büyür.
- Gerektiği zaman saksıların yerini değiştirebilirsiniz.
Balkon Düzeni Nasıl Olmalı?
Renkli galvaniz saksılar ile çiçeklerinize farklı bir hava katabilir ya da sadelikten yana bir seçim yapmak istiyorsanız, ahşap saksı tercih edebilirsiniz. Modayı takip etmek istiyorum derseniz, sırlı toprak saksılar sizin için hoş bir alternatif olabilir. Aşağıya doğru süzülen küpe çiçeği ve sardunya için sepet tercih etmekte yarar göreceksiniz. Saksı ya da sepet seçiminizden sonra, kullanacağınız materyalin alt kısmına hava delikleri açmayı unutmamalısınız. Yapacağınız sulamadaki fazla su, bu delikler sayesinde akıp gidecektir.
Sonbaharda ektiğiniz soğanlar, ilkbaharda çiçeklerini göstermeye başlar. Bu mevsimde hangi çiçeklerin ekiminin yapılabileceğini bilmek fayda sağlayacaktır:
Saksıları, sulama esnasında komşularınızı rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz. Balkondaki bahçenizin tadını çıkarmak için oturup dinleneceğiniz, çayınızı içeceğiniz bir alan olmalı. Balkonunuz küçükse duvara ufak bir raf monte edip, üzerine saksıları koyabilirsiniz. Balkona aşırı yük bindirmemek için saksılar, tahta veya plastik olmalı.
Not: Galvaniz demirin, çinko ile kaplanması sonucu elde edilen, paslanmaya dayanıklı madde.
Balkon Bahçesi İçin Nelere İhtiyacım Var?
- Steril hazır toprak
- Fide veya tohum
- Makas
- Küçük el küreği
- Pompa
- Saksı
Duvar Saksıları
Balkon duvarınızı duvar saksıları ile canlandırabilirsiniz. Duvar saksıları balkonlar, müstakil evlerde dış duvarlar ve bahçe duvarları için bol renkli ve canlı bir hava yaratabileceğiniz, pratik çözümlerdir. Bomboş ve cansız duran bir duvar, duvar saksıları ile hayat kazanır. Duvar saksılarının içine yerleştirilmiş rengarenk çiçek ve bitkilerle yaşayan bir alana dönüşür.
Saksıları evinizde balkon duvarınızı canlandırmak için, ya da bahçeniz varsa, bahçe duvarlarınızda kullanabilirsiniz. Duvar saksıları müstakil evlerin dış cephelerine de renk ve canlılık verir.
Evinizde balkon duvarınızın birini duvar saksıları ile dilediğiniz canlılıkta renklendirebilirsiniz. Bunun için seçeceğiniz saksının türü kadar, rengi ve içindeki bitkinin türü de önemlidir. Benzer renkler ve aynı tip saksılarla sade bir hava yaratabileceğiniz gibi, farklı renkler ve değişik saksılarla çok canlı ve enerjik bir hava da yaratabilirsiniz.Balkon duvarlarınızdan sadece birini duvar saksıları ile renklendirmenizi öneririz. Böylece duvar saksıları ile bezenmiş duvar, sade duvarlarla birbirini dengeleyecek ve vurgulanacaktır.
Çiçek saksıları en az 25-30 cm. derinlikte olmalı. Bazı çiçekler için çubuk ile destek gerekiyor. Bitkilerin türlerine göre ışık alacakları alanı ayarlamalısınız. Sulama işlemini sabah erken veya akşamüstü yapmalısınız.
Balkon Çiçekleri
Lale: Lale soğanı, yaklaşık olarak bir karış derinliğe gömülmelidir. Lale, kış aylarında güç toplayabilmesi için erken dikilmeli ve sonrasında rüzgardan korunmalıdır.
Begonya: Begonya, geçirgen toprak sever ve soğuk havadan pek hoşlanmaz. Yaprakları suya dayanıksızdır, sulama yaparken bu göz önünde bulundurulmalı ve toprağı nemli kalacak şekilde sulamaya dikkat edilmelidir.
Papatya: Papatya, zengin ve hafif kumlu bir toprak ister. Sıcak iklimlerde güneş alan yerleri sever. Suya çok fazla ihtiyaç duyar. 15 günde bir verilecek bitki besini, papatyanın yaz boyunca çiçekli kalmasını sağlar.
Cam güzeli: Nemli toprak seven Cam Güzeli, gölge ya da sabah güneşinde yetişebilir. Çok fazla sıcaktan hoşlanmaz. Nisan ayında tohumu ekilip, yaza hazırlanabilir.
Küpe Çiçeği: Küpe Çiçeği ışık alan yerde, funda toprağı veya geçirgen bir toprakta sağlıklı bir gelişim gösterir. Mayıs ayından itibaren gübrelenmelidir. Yarı gölge ya da gölgeli alanlarda keyiflenir.
Yukarıda yer alan bilgiler ile balkonlarınıza bir şölen havası kazandırabilirsiniz.