Balkon Dekorasyonu
Anadolu’da ‘şifalı’ kabul edilen bahar yağmurlarının toprağa düşmesiyle birlikte patlamayan tomurcuk, açılmayan çiçek neredeyse kalmadı. Soğuk kış günleri boyunca kapalı duran balkon kapılarınızı ardına kadar açma vakti geldi.
Balkonunuz bahara hazır değil mi? Mimar Funda Varlık ile İç Mimar Oya Çavdar, bahçeli olmayan evlerde de baharın en güzel şekilde yaşanabileceğini hazırladıkları çeşitli bahar balkonu dekorasyon fikirleri ile kanıtlıyorlar.
Balkon dizaynının herhangi başka bir odanın dizaynı kadar önemli olduğunu belirten Varlık ve Çavdar; çiçekler, bitkiler ve diğer tamamlayıcı malzemelerle bezenen bir balkonun stresli günlerde rahatlamanıza ve ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olacağını hatırlatıyor.
İşte balkonunuzu güzel havalarda keyif içinde kullanmanızı sağlayacak ipuçları:
Balkon Dekorasyonu Fikirleri
- Balkonunuzun değişiklik yapacak kadar geniş olup, olmadığına karar verin.
- Balkon ya da terasta bulunan mobilyaları gözden geçirebilirsiniz. Balkonun ölçüsünü göz önünde bulundurarak, yeni mobilyalar seçin. Mobilya seçimini ahşaptan yana kullanacaksanız, hazır alabileceğiniz gibi marangoza da özel olarak yaptırabilirsiniz.
- Alanın yeteri kadar büyük olmadığını düşünüyorsanız, açılır, kapanır mobilyaları tercih edebilirsiniz.
- Mobilya değişikliği düşünmüyorsanız, eski mobilyalarınızı boyayarak, yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
- Balkon ve teraslarda en çok gölge bir köşe aranır. Balkonu elden geçirirken, gölgelik oluşturmayı unutmayın.
- Balkonda huzurlu bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, pastel tonları seçebilirsiniz.
Duvarları Düzenleyin
Balkonunuzu dekore ederken ilk odak noktanız duvarlar olmalı. Balkon duvarlarınızı boş ve sıkıcı bırakmayın. Duvarlarınızda bir tercih cesur renkler olabilir. Birbirini tamamlayan renkler kullanın. Mavi ile turuncuyu ya da yeşil ile kırmızıyı kullanmaktan korkmayın.
Daha yumuşak tonların insanı iseniz duvarları pastel tonlarla renklendirebilirsiniz. Açık toprak tonlarla boyalı veya tuğla dokulu bir duvar, daha koyu ve keskin renkli mobilyalarınızla uygun bir kontrast yaratır.
Yeşilin her tonunu barındıran bitkileri turkuaz, yeşilimsi mavi (teal) ve denizin suyu anlamına gelen aquamarin ile tamamlarsanız ahşap mobilyalarınızla birlikte doğanın tüm unsurlarını balkonunuza taşıyacaktır.
Modern bir apartmanda yaşıyorsanız duvardaki griler ve beyazı limon küfü yeşili ile ahenk içinde eşleştirebilirsiniz. Dilerseniz balkonunuzu tamamen beyaza boyayıp sadeliğe ve tazeliğe vurgu yapabilirsiniz. Mobilyalarınızın rengini de yeni boyadığınız duvar rengine uygun olarak değiştirebilirsiniz.
Sprey Boya Kullanın
Duvarlarınıza sprey boya ile bazı denemeler uygulayabilirsiniz. Basit bir kat sprey boya balkonunuzun bütün havasını değiştirebilir. Renkler alanınızı daha geniş ve atmosferi daha temiz gösterebilir.
Hobi marketlerden alabileceğiniz stencil şablonlarla veya internette duvar resimleri konusunda uzmanlaşmış web sayfalarından yararlanarak duvarlarınızda resim ve desen denemeleri yapabilirsiniz.
Bahçe Köşesi Oluşturun
Bitkiler bütün dizaynın en önemli unsurlarıdır. Yeşili olmayan balkon olmaz. Her balkonda olması gereken ilk şey bitkilerdir.
Balkonunuzu küçük bir bahçeye dönüştürün. Hatta kendi botanik bahçenizi oluşturun. Bir dizi saksı bitkisi, ahşap sandalyeler ve bambu duvarlarla bunu yapabilirsiniz. Görüntüyü tamamlamak için değişik tropikal bitkiler, çiçekler ve kaktüsler kullanabilirsiniz.
Eğer farklı bir görüntü yaratmak istiyorsanız değişik saksı bitkileri koymanız buna yardımcı olacaktır. Bu tür yeşil bitkiler büyük miktarda oksijen de sağlar.
Çiçeklere Yer Açın
En kolay bahar dekoru, saksı ve vazo içinde çiçeklerdir. Dekor için renkli saksılar, kaktüsler ve favori çiçeklerinizi kullanın. Nergis, lale, sümbül gibi soğanlı bahar müjdecilerini atlamayın. Eğer çok alanınız yoksa bunları asabilir veya balkon parmaklıklarına takabilirsiniz. Asılı bitkiler, küçük bir masa ve birkaç sandalye önünde güzel bir kombinasyon oluşturur. Duvarlarınızı ayna, çerçeve gibi çeşitli aksesuarlar asmak için kullanırken çiçekleriniz için saksı alanı olarak da kullanabilirsiniz.
Duvarlarınıza ve çerçevelerinize uygun özel raflar yaparken kaktüsleriniz için de bu raflarda alan yaratmayı unutmayın. Dairenizin balkonundaki bitkiler kadar rahatlatıcı bir şey yoktur. Eğer gerçekten istiyorsanız balkonunuzda ağaç bile yetiştirebilirsiniz.
Aksesuarlarla Güzelleştirin
Balkon dekorunuzu basit ve ferah tutun. Sadelik güzelliktir. Mobilyalarınızla, saksılarınızla uyumlu yaygılar, renkli battaniyeler, sandıklar ve hatta perdeler seçin.
Antika objeler veya uzun süredir kullanmadığınız ama severek sakladığınız bazı eski eşyalarınız da balkonunuzda hayat bulabilir. Balkonunuza sıcaklık katmak, evinizin içindeki havayı dışarı taşımak için hasır kilimler, renkli minderler ve yastıklar, armut koltuklar iyi bir seçim olacaktır.
Rahatça uzanmak için etrafa saçılmış büyük yastıklar, mum ışığının sıcaklığında davetkar bir ortam yaratacaktır. Çakıl taşlarından bir yığın yapın veya renkli taşlarla çeşitli desenler oluşturarak yaratıcılığınızı ortaya çıkarın.
Balkonunuzda çime bile yer verebilirsiniz. Etrafı ahşap ya da çakıl taşları ile çevrili bir miktar çimen yumuşacık bir görüntü yaratacak çılgın bir fikir olabilir.
Ahşap Güzeldir
Tamamen doğal ahşap temalar daima güzel gözükür. Bir sedir ve ahşap sandalyeler balkonunuzun atmosferini değiştirir. Duvarları ve yerleri tamamen ahşap ile kaplayarak da rustik bir etki yaratabilirsiniz.
Balkonunuzu en iyi şekilde kullanmak için basit fakat çok amaçlı mobilyalar kullanın. Örneğin hem sehpa hem masa olarak kullanılabilen iki amaçlı mobilya seçmek yer kazanmanıza yarar. Balkonunuz sadece daha geniş olmaz aynı zamanda daha yaratıcı bir görünüme sahip olur. Bir çok açılır kapanır mobilya, divan veya masa seçeneği bulabilirsiniz.
Rustik Bir Hava Katın
Balkonunuza işlenmemiş malzemelerle daha doğal bir görüntü de verebilirsiniz. Bunu otantik ahşap çitler ve şirin saksılar koyarak yapabilirsiniz. Dekorunuzu rahat bir kollu sandalye ve ortada bir kilimle tamamlayabilirsiniz.
Lambalar ve Mumlar Kullanın
Balkonda doğru aydınlatma da göz ardı edilmemeli. Duvarlarda asılı fenerler, yerde gömülü ışık kaynakları veya ayaklı köşe aydınlatmaları kullanabilirsiniz.
Sadece aydınlatma amaçlı değil yaratılmak istenen ambiyansın birer çekici parçası olarak küçük bir rafın üzerine dekoratif mumlar koyabilirsiniz. Loş, dinlendirici bir ortam için alevi hava akımından koruyacak kavanozlara koyacağınız bir kaç kokulu mum hemen romantik bir ortam yaratacaktır.
Bambu Tercih Edin
Bambu doku sadece estetik görünüşü için değil, etrafı serin tuttuğu için de tercih sebebidir. Diplerine yassı beyaz çakıl taşları ve başka bitkiler ekleyerek balkonunuzda hafif bir rüzgar esintisi hissine sahip olabilirsiniz.
Taş, ahşap, bambu gibi öğelerle süslenen bronz, demir gibi malzemelerle yapılan mini şelaleli veya fıskiyeli bir çeşme dekorunuza serinlik katacak, oluşan küçük su sesi çok dinlendirici olacaktır.
Hamak Kurun
Bahçe hamakları balkonlarda da kullanılabilir. Balkonunuza sahil havası vermek isterseniz mobilyalarınıza uygun renkli bir hamak veya küçük boyutlarda bir şezlong koyabilirsiniz.
Rüzgar Çanı
Hoş aksesuarlarla balkonunuzu bitirin. Rüzgar çanları balkonunuz için vazgeçilmez aksesuarlardır. Tercihinize göre cam, seramik, ahşap veya metalden yapılmış bir kaç rüzgar çanı asabilirsiniz. Dekorunuza uyacak değişik tarzlarda çok çeşitli el yapımı çanlar bulabilirsiniz.
Özenli ve detaylara dikkat edilerek yapılmış bir balkon dekorasyonu size bir bahçede olduğunuz hissini verecektir. Artık balkonunuzun ambiyansının ve bitkilerden gelen temiz taze havanın tadını çıkarabilirsiniz.