Balkonda Sebze Yetiştirme

Kendi ürettiğiniz sebze ve meyveleri yemek ayrı bir keyif olduğu gibi, sebze ve meyve yetiştirmek de oldukça büyük bir mutluluk. Saksıda sebze yetiştirmeye başlayarak, balkonunuzda küçük bir bahçe yaratabilirsiniz.

Balkonunuzda yetiştirebileceğiniz sebzelerin başında domates, biber, maydanoz, salatalık, semizotu, patlıcan gibi bitkiler yer alıyor. Yaşadığınız bölgenin iklimine göre ise balkonunuzda; çilek, frambuaz, kiraz, elma, şeftali gibi meyveleri de yetiştirebilirsiniz.

Saksıda Bitki Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Plastik saksılar yerine tahta veya çömlek saksı kullanmanız, toprağın daha iyi ısı almasını sağlar.
  2. Saksı içerisinde, suyun süzülmesini sağlayacak olan delikler kullanın.
  3. Kullandığınız toprak konusunda dikkatli olun. Toprağın kalitesi yetiştireceğiniz sebze ya da meyvenin olgunlaşma ve çiçek açma sürecini etkileyecektir. Bu nedenle toprağınız için özel gübreler ya da kalsiyım takviyeleri kullanabilirsiniz.
  4. Saksıları tamamen toprakla doldurmayın. 2-5 santimetrelik bir alan ayırarak, parçalanmış ağaç kabukları, organik gübre gibi sonradan kullanmaya ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler için yer bırakın.

Balkonda Domates YetiştirmeBalkonda Domates Yetiştirme

Domates, saksıda yetişmesi en kolay olan sebzelerden biridir. Özellikle çeri domates, balkonda yetiştirilmesi en kolay sebzeler arasında yer aldığı gibi, sıcaklık ve sulama faktörlerine dikkat etmek gereklidir. Saksıda domates yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

  • Balkonda domates yetiştirmek için ortalama olarak 40-50 cm genişliğinde ve derinliğinde olan bir saksı kullanabilirsiniz.
  • Domatesin toprağını sürekli olarak nemli tutmanız ve bitki büyüdükçe, daha sık sulama yapmanız gerekir. Suyun köklere iyi bir şekilde ulaşması son derece önemlidir.
  • Domates, saksıda yetişirken gübreye ihtiyaç duyar. Bu nedenle kalsiyum gübreleri kullanabilirsiniz.
  • Domates için 17-19 derece arasında sıcaklık yeterli olduğu gibi, ideal ısı 27 derece civarındadır.

Balkonda Salatalık YetiştirmeBalkonda Salatalık Yetiştirme

Doğrudan tohumlarını ekerek yetiştirilebilen salatalık, saksıda yetiştirmeye elverişli sebzeler arasında yer alır. Yaklaşık 12-14 hafta içerisinde ürün veren salatalık yetiştiriciliği için toprağın türüne ve ekim şekline dikkat etmek gereklidir.

  • Saksıda salatalık yetiştirmek için geniş ve derin bir saksı seçmeniz gerekir.
  • Organik madde bakımından zengin olan, humuslu ve geçirgen toprak, salatalık yetiştirmek için idealdir.
  • Toprakta bir çukur açarak on santimetre kalınlığında torf yerleştirip, tohumları serpip, üzerine 1 cm kalınlığında bir torf yerleştirebilirsiniz. Çekirdekleri ekmeden bir gece önce, nemli bir tülbent içinde ıslatmanız, salatalığın daha hızlı çimlenmesini sağlar.
  • Saksıya ektiğiniz salatalık yaklaşık 6 gün içerisinde çimlenir. 3-3,5 ay içerisinde ise ürün vermeye başlar.

Balkonda Semizotu YetiştirmeBalkonda Semizotu Yetiştirme

Semizotu, saksıda yetiştirilen bitkiler arasında yer aldığı gibi, iklim şartlarından çok fazla etkilenmediğinden, kolaylıkla ürün verebilir. Balkonda semizotu yetiştirirken, toprağın kalitesine ve bitkinin temizliğine dikkat edilmesi gereklidir.

  • Semizotu ekmek için geniş bir saksı seçmeniz gerekir.
  • Semizotunu kış aylarının başlarında ya da yaz aylarının sonunda ekebilirsiniz.
  • Saksıda semizotu yetiştirmek için tohumları 1-2 santimetre derine ekmeniz yeterlidir. Bunun yanı sıra saksıyı toprakla doldurmamak, 4-5 santimetrelik boşluk bırakmak da önemlidir.
  • Yetiştirilmesi son derece kolay olan semizotu için sulama gerekli oldukça yapılmalıdır.
  • Balkonda semizotu yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bitkinin yabancı otlardan temizlenmesidir.

Saksıda Limon YetiştirmeBalkonda Limon Yetiştirme

Limon, saksıda yetiştirmek için son derece uygun bir sebze olduğu gibi, özellikle soğuk bölgelerde ve kış mevsiminde saksı için oldukça uygundur.

  • Saksıda limon yetiştirmek için organik açıdan zengin olan toprak seçilmelidir.
  • Balkonda yetiştireceğiniz limonu, soğuk havalarda iç mekana almanız önemlidir.
  • Limonun sık sık sulanması gerektiği gibi, soğuk havalarda sulamanın daha az yapılması önemlidir.
  • Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübre kullanılması, meyve oluştuktan sonra ise azotlu gübre kullanılması gereklidir.
  • Limonun olgunlaşma dönemleri iklime göre değişiklik gösterdiği gibi, olgunlaşma süresi ortalama 6-7 aydır.

Balkonda bunların dışında havuç, patlıcan, maydanoz gibi sebzeleri ve birçok meyveyi kolaylıkla yetiştirebileceğiniz gibi, saksıda sebze yetiştiriciliğine domates, salatalık, limon gibi yetiştirilmesi kolay sebzelerden başlamanız önerilir.

Hasadınız bol olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu