Bant Lekesi Nasıl Çıkar?

Yüzeylerde oluşan bant lekesi zamanla yüzeye iyice sirayet ederek çıkarılamaz hale gelebilir. Bu hale gelmeden müdahale etmek gerekir.

Kaplama ek yerlerine yapıştırılan kağıt bantlarda, yapıştırıcı olarak genellikle glüten tutkalından faydalanılır. Bandın geldiği yerde kaplamanın rengi değişir, renk değişmesi genellikle koyulaşma şeklinde olur. Bazen renk açılması da olur.

Lekelenme, bantta yapıştırıcı olarak kullanılan tutkalın asit etkili olmasındandır. Çok tanenli ağaçlarda uzun süre temizlenmeden bırakılan bantlar da bölgesel lekeler yapabilir. Bandı temizlenen ve zımparalanan yüzey önce kusursuz görülür. Aynı yüzey boyanınca bandın geldiği yerler daha koyu renklidir. Bu sonuçla çoğunlukla kaurit tutkalı ile yapıştırılan kaplamalarda, bazen de glüten tutkalı ile yapıştırılan kaplamalarda karşılaşılır.

Yapay reçine(kaurit) tutkalındaki formaldehit kaplamada ilerleyerek bandın tutkalını kimyasal yönde etkiler. Onu dönüşümsüz hale getirir. Bu yüzden bandın gözeneklere giren tutkalı, eritilip temizlenemez. Bantlı yer bant tutkalının kimyasal özelliklerine göre çevresinden açık veya koyu renkte renklenir. Boyandığı zaman lekeli yerdeki kimyasal kalıntı boyayı da etkileyerek renk değişimi yapar.

Bazen de bandın tutkalı, boya sıvısının ağaca girmesini engeller. O bölgede rengin açık kalmasına sebep olur.

Bant Lekesi

Bant Lekesi Çıkarma

Sıcak tutkal lekelerini temizlemede kullanılan oksalik asitli su ile bant lekeleri çıkarılabilir. İşlem, tutkal lekelerinde olduğu gibi yürütülür. Ancak eriyik sürülen yüzey, kaplamanın boyu yönünde bronz veya pirinç telli bir fırça ile kuvvetle fırçalanmalıdır. Gözeneklere yerleşen ve kaplamayı lekeleyen bandın tutkalı ancak böyle çıkarılabilir.

Temizleme işlemi yapılırken çözelti uygun bir sürme aracı ile yüzeye bolca sürülür ve leke yumuşayıncaya kadar beklenir. Daha sonra metal bandajı olmayan sert bir bitkisel fırça kullanılarak lifler yönünde ve basınç uygulayarak leke gözeneklerden tamamen çıkana kadar fırçalanır. Lekenin çıktığından emin olduktan sonra yüzey bol ılık su ile yıkanır, sıkılmış sünger ile kurulanır ve reçinesiz yumuşak ağaç testere talaşı ile ovulur. Daha sonra gerekli hâllerde nötrleştirme işlemi yapılarak kurumaya bırakılır.

İspirto, selülozik tiner, Arap sabunu eriyiği bant lekelerini çıkarmada yararlı olur. İçine amonyak konulan Arap sabunu eriyiğinin etkisi kuvvetlenir. amonyak, aseton karışımı da bant lekelerini temizler. Arap sabunu eriyiği, aseton karışımı sıvı renk koyulaşması yapmadan lekeyi çıkarır.

Kalın kâğıttan hazırlanmış, fazla tutkal sürülmüş bant, preste kaplamayı ezer. Bu yüzden olabildiği kadar ince bant kullanılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu