Banyo ve Yüz Havluları Ne Sıklıkta Yıkanmalıdır?
Banyo ve yüz havluları, banyodaki nemli ortamın da katkısıyla, bakteri oluşumuna son derece yatkındır.
Havlular, bakteri ve mikropların kolaylıkla oluştuğu tekstil eşyalarıdır. Bakteriler nemli ortamlarda çabucak çoğalır. Makyaj ya da kir havluya geçese, bir sonraki kulanımda yüzde sivilce oluşumuna sebep olabilir. Böyle bir durumda, havlu paylaşımı kesinlikle kaçınılması gereken bir durumdur. Herhangi bir kişinin havlusunda bakteri, mantar ya da virus oluştuysa, bu havlunun bir başkası tarafından kullanılması son derece risklidir. Havlu kullanırken, cilde sürterek kuruluyor olmak, bulaşma riskini arttıran bir faktördür.
Tüm bu risklere karşı almanız gereken önlem ise havlularınızı sık sık yıkamaktır. Yüz havlularını gün aşırı yıkamanız en doğrusudur. Banyo havluları ise üç ila altı gün arasında sıklıkla yıkanabilir. Ancak, havluları ne sıklıkta yıkadığınızdan daha önemli bir konu, nasıl muhafaza ettiğinizdir. Kullanım akabinde, havluarınızın tamamen kurumasını sağlayarak, bakteri oluşumunu minimize etmiş olursunuz. Ne var ki, banyonun nemli oluşundan dolayı havluların kuruması saatler sürüyorsa, bakteri oluşumu konusunda risk altındasınız demektir.
Havluları kullandıktan sonra kurutmanın en ideal yolu, banyonun dışında, bol havadar ve kuru bir alanda asmaktır. Havluları çamaşır makinesinde yıkarken, sıcak suda ve mümkünse parfümsüz deterjan ile yıkayın. Bu sayede, ciltte sivilce oluşumunu sağlayan tahriş edici maddelerden sakınmış olursunuz. Banyo ve yüz havlularınızın sayısını arttırarak, rotasyon yapmanız da doğru bir yöntemdir.
Banyodaki lif ve süngerleri ise hiç kullanmamanız en idealidir. Şayet, lif ve süngerler neredeyse hiçbir zaman tamamen kurumaz ve uzun süreler boyunca ıslak ya da nemli kalarak bakteri oluşumuna davetiye çıkarır.
Banyodaki havlu sayısınızı arttırarak, havlularınızı sıcak sui le yıkayarak ve kullanımdan sonra banyı dışındaki havadar bir ortamda kurutarak, hijyeni sağlamış olursunuz.