Bayat Ekmekler Nasıl Değerlendirilir?

Bayat ekmekler nasıl değerlendirilir? Bir sonraki güne kalan her ekmek bayatlamaz. Ve ekmeğin besin değeri taze olduğu haliyle aynı kalır Hiçbir biçimde ekmekleri çöpe atmayıp evde değerlendirmek gerekiyor.

Öncelikle tüketebilecek kadar ekmek alınmalıdır. İhtiyaç fazlasını almak ekmeklerin bayatlamasına sebep olur. Evinizde ekmek yapıyorsanız, yine aynı şekilde ihtiyacınız kadar yapmalısınız.

Her gün aynı miktarda ekmek almaya gereksiniminiz olmayabilir. Bu sebeple böyle bir alışkanlık geliştirmek doğru değildir. Bazı günler, ekmek ihtiyacı daha az olabilir. Makarna veya börek ile birlikte daha az ekmek tüketilir. Taze ekmek kokusu herkese cazip gelir. Fakat ihtiyaç fazlası aldığınız ekmekleri zaten kokusu tüterken tüketemeyeceğinizin farkında olmanız gerekir. Dolayısıyla yeteri kadarını almalısınız.

İhtiyacınız kadarını aldığınız halde ekmek arttıysa, ekmeğinizi yeterince soğumasından sonra ambalajlayıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ekmek, -18 derecede görünür bir değişime uğramadan aylarca saklanabilir.

Ekmek

Ekmek, Türkiye’de en çok tüketilen ürünlerin başında gelmektedir. Pek çok üretim yeri mevcuttur. Ekmek alırken hijyen ve üretim koşullarına dikkat etmenizde fayda var. Yeterince pişmemiş, yanık, su ve tuz oranı dengesiz, mayalanma sürecine uyulmayan, yağda kızartılmış kadar yağlı ekmekler almamalısınız. İçinde beyazlatıcı madde bulunan ekmekler alınmamalıdır.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kepekli ekmeklerdir. Kepekli ekmekler de pek çok yerde satılmakta ve tüketimi önerilmektedir. Satın alırken kepek ekmeklerin içerik bilgisine ve malzemelerin oranlarına bakmak gerekir.

Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?

Bayatlamaya başlayan ekmeklerinizi değerlendirebilmeniz için birkaç pratik öneri. Bayat ekmekler nasıl değerlendirilir?

Bayatlayan ekmekler, önce boş bir tencereye koyulur. Sonra büyük olan başka bir tencereye de su koyulur. Ardından ekmekli tencere, büyük olan tencere içerisine oturtularak, kaynamaya bırakılır. Bu arada, tencerenin ağzı kapatılır. Böylelikle, taş gibi olan ekmekler, yumuşacık olur.

Bayat ekmekler için diğer bir uygulamada da, ekmekler ince ince dilimlenir. Sonra ekmeklerin üzerine az miktarda su serpilir ve kızgın yağda bir yüzü kızartılır. Ardından ekmek dilimleri ters çevrilir. Üzerlerine domates ve taze kaşar peyniri koyulur. Peynirler erimeye başladığında da, üzerlerine kekik ve karabiber serpilir. Sıcak olarak servis
edilmesi önerilir.

Ekmeklerin uzun süre dayanması için, onları bir ekmek torbasında muhafaza etmek gerekir. Bu sayede, hava alması engellenen ekmekler uzun süre dayanıklı olur.

Ekmeği, ziyan olmaması için, buzdolabında saklamak gerekir. Kullanılacağı zaman, tost makinesi ya da tavada ısıtılabilir. Bayatlayan ekmek ufalanıp, buzdolabı poşetine koyularak, derin dondurucuda saklanabilir. Gerek olduğunda, köfte yapımında kullanılmak üzere hazır olur. Yağda ya da fırında kızartılarak, çorbanın yanında ikram edilebilir. Ekmek tatlısı, tirit, papara gibi yemeklerin hazırlanmasında kullanılabilir. Fırında kurutulduktan sonra, robotta çekilerek galeta unu haline getirilebilir.

Bayat ekmekler, lezzetli kanepeler haline de dönüşebilir. Basit olarak, tereyağı ile, dövülmüş sarımsak karıştırılarak, küçük ekmek dilimleri arasına sürülür, yüksek ısıda fırına verilen bayat ekmekler, kanepeye dönüşebilir. İnce ince dilimlenmiş bayat ekmeğin üzerine, az miktarda süt serpilip, kızgın yağda bir yüzü kızartılarak, ters yüzüne domates ve kaşar peyniri koyulabilir ve peynirler erimeye başladığında, üzerlerine kekik ve karabiber eklenmesiyle, yine muazzam bir lezzet yaratılabilir.

Bayatlamış ekmeğin üzerine su serpildikten sonra, folyo kağıda sarılıp, 5- 10 dakika fırınlanmasıyla da, taptaze bir hale getirilir.

Bayat Ekmek ile Ne Yapılır?

Pratik tarifler ile ekmeği değerlendirmek mümkün. Bayat ekmekler nasıl değerlendirilir?

  • Bayat ekmekleri köfte harcının içine katabilirsiniz.
  • Sabah kahvaltısı için peynirli tostlar ya da beş çayınız için ekmeklerinizin üzerine salçalı sos gezdirip üzerlerine bir dilim domates, peynir ve bir tutam kekikle beraber fırına verip atıştırmalık hazırlayabilirisiniz. Protein kalitesini biraz daha arttırmak için yumurta da ekleyebilirsiniz. 
  • Ekmeklerinizi küçük parçalar haline getirip fırınlayarak çorbanızın üzerine koymak için harika kıtırlar yapabilirsiniz. 
  • Hafif ve sağlıklı bir tatlı olarak da az şekerle hazırlanmış şerbeti bayat ekmeklerin üzerine gezdirip, üzerine mevsim meyvelerini de ekleyebilir ya da muhallebiyle beraber buzdolabında soğutup yiyebilirsiniz. 
  • Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra öğütülüp galeta unu haline getirilir. Galeta unu, köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir.
  • Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atarak değerlendirebiliriz.
  • Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır. Su kaynadıkça, ekmeği nemlendirip yumuşatır.
  • İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
  • Ekmekler poşette saklanmalıdır.
  • Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanabilir.
  • Ekmek dilimlenerek tüketilmelidir.
  • Kuruyan ekmekler, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmelidir.

Bayat ekmek Kullanılarak Yapılabilecek Tarifler

  • Ekmek çorbası
  • Peynirli bayat ekmek köftesi
  • Bayat ekmek kanepesi
  • Vişneli ekmek tatlısı
  • Bayat ekmek pizzası
  • Ekmek tatlısı
  • Kalacuş
  • Ekmek oğması
  • Muhammara

Bayat Ekmekli Tarif

Sarımsaklı ekmek yapabilmeniz için gerekli malzemeler:

  • 4 diş sarımsak
  • Karabiber ve tuz
  • 4 çorba kaşığı margarin
  • Bayat ekmek

Fırınınızı önceden 350 °C ‘ye ayarlayın ve ısıtın. Sarımsakları çok küçük parçalar halinde doğrayın. Doğradıktan sonra, hepsini toplayıp, macun kıvamına gelene kadar, bıçağın keskin tarafıyla sıkıştırıp ezin.  Margarini bir tavada eritin. Erittiğiniz yağın içine bir miktar tuz ile hazırladığınız sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Karışımı bir fırça yardımıyla ekmeklerin üzerine sürün. Ekmekleri daha önceden ısıttığınız fırına yerleştirin. Ekmekleri 12 dakika fırında pişirin. Piştikten sonra servis yapın.

Sarımsaklı ekmek yaparak hem evdeki bayat ekmekleri değerlendirin, hem de damak tadınıza uygun lezzetler yaratın. 

Ekmek israfını önlemek için, bayat ekmekleri başka yemeklere katarak değerlendirmek gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu