Bebek Karyolası Nasıl Olmalıdır?
Minik bebeğinizin sağlıklı uyuyabilmesi için karyola seçimi oldukça önemlidir. Karyolası ve yatağını alırken estetik kaygılardan çok bebeğin sağlığı gözetilmelidir.
Bebek odasının en önemli parçası karyoladır. Zaten uzunca bir süre ihtiyaç duyacağınız en önemli mobilya da karyoladır. Bebeklerin ilk yıllarının gelişimlerinde ne kadar önemli olduğu düşünülecek olursa, karyola seçiminin önemi de anlaşılır. Sağlıklı uyku, sağlıklı bir gelişim için önemlidir.
Bir karyolasının bebek için elverişli olabilmesi güvenlik, konfor sağlıyor ve sağlıklı malzeme, sağlıklı tekstil ürünleri barındırıyor olması gerekir.
Parmaklıklar
Keskin ve sivri hatlı karyolalar tehlike arz eder. Bu modellerden uzak durulmalı. İndirilip kaldırılabilen parmaklıklı modeller işlevseldir. Fakat parmaklıkların indirilip kaldırılırken bebeğin parmaklarına zarar vermeyecek şekilde tasarlamış olması gerekir. Parmaklık yüksekliği 50 santimden az olmamalı.
İki parmak arası boşluğun ne kadar olduğu da önemli bir kriterdir. En az dört, en fazla altı santim olmalıdır. Böylece bebeğin kolunun ya da başının karyola kenarına sıkışması engellenir.
Parmaklıklar sağlam, lake olanları MDF veya suntadan değil de, birinci sınıf ve kuru ağaçtan yapılmış olmalıdır.
Dönüşme Özelliği
Bebek için alına karyolalar genelde 3 yaşına kadar kullanılabilir. Bazı karyola modellerinin ayak kısmında çekmece bulunur. Bebek büyüdükçe bu çekmeceler çıkarılarak yatak kısmı genişletilebilir. Parmaklıklar da genişletilebilir. Birkaç yıl daha aynı karyolayı kullanmak isteyenler bu modeli tercih edebilir.
Fakat uzmanlar bebeğin 3 yaşından sonra parmaklıklı bir karyolada yatmasının gelişi açısından faydalı olmadığı savunuyor.
Yükseklik
Bazı karyolaların alt kısmında çekmece bulunur. Bu da karyolanın yüksekliğini artırır. Karyolanın toplam yüksekliği 120 santimetreyi geçmemelidir. Çekmeceli bir model arıyorsanız, uzun tek bir çekmece yerine birden çok çekmecenin olduğu modelleri tercih edebilirsiniz. Uzun çekmeceler diğerleri kadar dayanıklı değildir, esneme yapabilir.
Oyun Parkı Yatağı
Klasik beşiklerin yanı sıra fonksiyonel karyolalar da vardır. Bebek 3 yaşına gelene kadar bu tip bir karyola kullanabilirsiniz. Bebek altı aylık olana kadar yatak kısmı üstte, park kısmı altta yer alır. Altıncı aydan sonra ise bebek hareketleneceğinden riskli dönem başlar. Uzmanlara göre bir yaşından itibaren bebek kendine ait eğlenceli bir alandan memnun oluyor. Böyle bir karyola seçecekseniz taşınabilir olan modelleri tercih etmelisiniz.
İç Yatak
İç yatak antibakteriyel olmalıdır. Doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmelidir. Yatak ne sert ne de yumuşak olmalı. Piyasalarda, 70×130, 70×140, 60×120 olmak üzere üç farklı yatak var. Yatak karyolaya tam oturmalı, böylece bebeğin kolu veya kafası karyola kenarına sıkışmaz.
Alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair, Beşik ve Bebek Karyolası Satın Alma Rehberi yazısına bakabilirsiniz.