Begonvil Nasıl Yetiştirilir?

Begonvil, güneşin bol olduğu yerlerde açan, bulunduğu yeri kuşatan beyaz, turuncu, kırmızı, pembe ve mor tonları ile bahçeye renk katan bir çiçektir.

Begonvil özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Fransa’dan dünyaya yayılan bir çiçek olan begonvili bahçenizde yetiştirebilirsiniz.

Begonvilin üç ana türü vardır. Fakat bunların yanı sıra çeşitli melez türleri ile de oldukça zengin bir çeşitliliği vardır. En bilinen türleri Bougainville glabra, Bougainville spektabilis ve Bougainville peruviana’dır. En bilinen moru olmasının yanı sıra begonvilin beyaz, sarı, turuncu, fuşya, bordo, pembe gibi renkleri de bulunmaktadır. Begonvil çok dayanıklı bir bitkidir.

Begonvil Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Begonvil güneşli yerleri sever. Bahçenin kuytu bir yerine ekilerek güçlü rüzgar, don ve soğuk havadan korunmalıdır.
  • Geçirgen toprağı sever. Arada gübre verilmelidir.
  • Eğer saksıda ise 2 yılda bir saksıdan çıkarılarak kök budaması yapılmalıdır.
  • Bahçedeki begonvilin de sık budanması gerekir.
  • Begonvile ilk yıl bol su verilmeli, sonraki yıllarda suyu azaltılmalıdır.

begonvil

Begonvil Nasıl Çoğaltılır?

Begonvili çelik alma yöntemi ile üretebilirsiniz. Mart ayında yeşil dallardan 15 cm kadar budanır. Yaz sonunda da odunsu dallardan yine 15 cm kadar budanır. Dalların uç kısımlarını çelik yapma hormonuna daldırıp, fazla yaprakların yarıdan fazlasını kesebilirsiniz. Çelikleme yaparken, toprak kurudukça su vermeli ancak suyu aşırı vermemeye özen göstermelisiniz.

Eğer begonvili Akdeniz dışında İstanbul gibi ılıman bir iklimde bahçede yetiştirecekseniz marketlerde satılan saksı çiçeklerdense, fide almanızı öneririz.

Bitkiniz eğer saksı bitkisiyse ve Akdeniz dışında bir yerde yetiştiriyorsanız don olmadan en geç kasım ayının ortalarına değin çiçeği korunaklı bir yere taşımalısınız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. İtanbul da da çelikleme yetiştirebilirsiniz saksıda yetiştirip bahçeye 2 sene sonra geçirebilirsiniz,kışın don olayından korumalısınız 4-5 sene içinde kökler genişleyip gövde kendini korur hale gelince don etkilemiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu