Bellis Çiçeği – Yaz Papatyası
Bellis çiçeği dayanıklı, çok renkli, bodur, çok yıllık bir bitkidir. Yaz papatyası olarak da bilinen bellis çiçeği nasıl yetiştirilir?
Kuzey yarım kürede çeşitli bölgelerde yaygın olarak yetişmekte olan 18 kadar türü bulunmaktadır. Dayanıklı, çok renkli, bodur, yıllık, çok yıllık bitkilerdir. Bellis cinsinin 20 kadar türü bulunmaktadır. İlkbahar ile yaz başında bol çiçeklenme gösterirler. Bellis ismi, Latincede çayır bitkisi anlamına gelmektedir. Türkiye’de doğal olarak bulunmaktadır.
Bellis (yaz papatyası) cinsinin 20 kadar türü bulunmaktadır. İlkbahar ile yaz başında bol çiçeklenme gösterirler. Bellis ismi, Latincede çayır bitkisi anlamına gelmektedir. Türkiye’de doğal olarak bulunmaktadır.
Bellis çiçeği alçak boylu otsu tipte bodur bitkilerdir, gövdeleri tüysüzdür. Hemen hepsi 15-30 cm boylanırlar. Çiçekleri küçük ponpon şeklinde olup beyaz, kırmızı, beyaz, pembe ve bu renklerin karışığı renklerde bulunur. Rozet gibi bulunduğu yeri kaplar.
Ekolojik İstekleri
Gölge yerleri hiç sevmez. Aydınlık ve havadar yerlerden hoşlanır. Büyük çiçekli kültür formları donlardan korunmalıdır. En kaliteli çiçeklenme 18 derece gündüz, 8 derece gece sıcaklığında gelişen bitkilerden elde edilmiştir. Eğer tam bu sıcaklık sağlanamıyorsa bitkiler 4-10 derecede tutulmalıdır. Sıcaklık artışında çiçek oluşmaz, oluşanlar da dökülür.
Kış yetiştiriciliğine uygun bir bitkidir. Nisandan sonra sıcaklık kontrol altında tutulamadığı için yetiştirmek zorlaşmaktadır. Kurak koşullarda da boşlukları çabucak doldurabilirler. Bol gübreli, humusça zengin, geçirgen, kumlu-tınlı toprakları sever.
Tohumla ve kökten ayırma yöntemi üretilir. Bir başka şekli de tohumları ağustos-eylül ayları içerisinde adi yastıklara serpmeolarak ekilir. Tohum 18-20 derecede bir hafta sonra çimlenir. Çimlendikten sonra sıcaklıkdüşürülmelidir. Burada meydana gelen fideleri 3-4 yaprak olunca yerlerine dikilir. Dikim aralığı 10-15 cm olmalıdır. Bol kardeşlenme yaptığı için kökten ayırma ile kolayca üretilmektedir. Çiçeklenme bittikten sonra ayırma işlemi yapılmalıdır. Genellikle tüm bellisler ekim ayında sökülür ve kökleri ayrılarak çoğaltılır.