Benjamin Çiçeği Bakımı

İç mekan süs bitkisi olan benjamin çiçeği bol yapraklı sık dalları ile evleri güzelleştiriyor.

Benjamin çiçeği hem sıcak hem yarı kurak tropikal iklim bölgelerinde hem de yağışlı tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilebilir. Dekoratif olması sebebiyle Benjamin çiçeği salonlarda çiçekler içinde en çok tercih edilen süs bitkilerindendir.

Benjamin Bitkisi Bakımı

Güneş İsteği: En önemli şart benjaminin bulunduğu ortamın havadar olmasıdır. Aslında güneş ışığı sever ama direkt güneş alan yerde tutulmamalıdır. Koyu gölgeli ve gündüz süresince aydınlık olmaya yerler iyi değildir. Günde 9 saatten az olmamak şartıyla aydınlık yerde tutulmalıdır.

Rüzgar İsteği: Benjamin için ortamın havadar olması da çok önemlidir. Havadar olmayan yerlerde yaprakları sararır, dökülür, gelişimi durur. Sağlıklı gelişebilmesi için bulunduğu yer havadar olmalıdır.

Toprak İsteği: Nötr ve asitli topraklarda iyi gelişir. Toprağı süzekli ve havadar olmalıdır. Hazır toprak kullanacaksanız toprağa dörtte bir oranında ponza taşı katılmalıdır.

Sulama ve Bitki Besini: Yaprak dökme zamanında toprak kupkuru olduğunda sulanmalıdır. Diğer zamanlarda toprağın üst yüzeyi hafif kuruduğunda sulanmalıdır. Sıcak yaz günlerinde yeri esintili ise her gün de sulanabilir.

Besin olarak vilmorin, genta, çiçekcoşturan gibi sıvı bitki besinleri kullanılabilir. Ayda bir iki defa vermek yeterli olur.

Toprağı Nasıl Yıkanır?

En az iki ayda bir banyoda akan suyun altında toprağı yıkanmalıdır. Yapraklı ve dallarına da su gelecek şekilde çiçeği akan suyun altında tutun. Toprak da iyice ıslandıktan sonra toprak yıkaması tamamlanmış olur.

Saksı ve Toprak Değişimi

Benjaminin saksısı köklerinin zor sığacağı kadar olmalıdır. Saksı büyük olursa gelişimi de zor olur. İki-üç yılda bir toprağı değiştirilmelidir. Kökler saksıya sığmayacak kadar çoğaldığında da saksısı değiştirilmelidir. Bulunduğunuz yer güçlü hava akımları alıyorsa saksı yılın her zamanı değiştirilebilir. Değilse mayıs başından eylüle kadar değiştirilebilir.

Benjamin Nasıl Budanır?

Küçük budamalar yılın her vakti yapılabilir. Büyük budamalar yaprak dökümünün üçüncü haftasında (aralık ayı başı civarı) yapılmalıdır.

Benjamin Nasıl Çoğaltılır?

Benjamin ocak ayının ortasından mart ayına kadar çoğaltılabilir. 1 yaşını geçmemiş benjaminden 10 santim kadar kesip alın. Yaprakları koparmadan en dipten makasla kesin. Sadece üstte üç yaprak kalsın. Çay bardağına biraz su koyun. Dalı bardağın içine yerleştirin. Bardaktaki suyu 10 günde bir değiştirin. Bulunduğu yer havadar ve aydınlık olmalı. Kökler bir hafta sonra köklenmeye başlar. Kökler 5 santim olunca toprağa dikebilirsiniz. Toprak yeterince nemli olmalıdır. Diktikten sonra toprağı sulamayın.  Bir poşet geçirip öyle bekletin. Kuvvetli aydınlık bir yerde bir hafta tutun. Bu sırada kökler toprağa bağlanır. Bir hafta sonra naylonu açın, toprağı sulayın.

Benjamin Çiçeği Soğuğa Dayanıklı mı?

Uzun sürmemesi koşuluyla ve doğrudan rüzgar almamak şartıyla -5 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. İstanbul, İzmir, Aydın, Ayvalık civarlarında rahatlıkla yetiştirilebilir. Akdeniz kıyı şeridi için de uygundur.

Hastalıkları

Yaprak bitlenmesi olmaması için yaprakların yıkanması ihmal edilmemelidir. Yapraklarda görülen kahverengi lekeler için bir litre suya anti bakteriyel olmayan bulaşık deterjanından 20 damla ekleyin. Bu karışımı dallara spreyle sıkın.

Benjamin çiçeği neden yaprak döker? Yaprakları dökülüyorsa yeri havadar değil demektir. Yerini değiştirir, havadar bir yere alırsanız iki üç hafta içinde toparlanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu