Beşik ve Bebek Karyolası Satın Alma Rehberi
Bebek sahibi olan bir aile için bebeğin düzenli uyuması en önemli konu haline gelir. Haliyle, bebeğin uykusunu direkt olarak etkileyen bebek karyolası da ebeveynler için en önemli satın alma kararıdır.
Bebek yatağı almaya hazırlarken işe doğru planlama yaparak başlamak gerekir. Bebek odasının özelliklerini, kullanım ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi göz önüne alarak mümkün olan en doğru mobilyaları satın almak, bebek büyürken rahat etmenizi sağlar.
Bebek Karyolası:
Bebekler büyümek için uykuya ihtiyaç duyar. Günün ve gecenin büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirdikleri için bebek karyolası seçimi büyük önem taşır. Özellikle ilk 2 sene boyunca sürekli kullanılacağı için bebek karyolası seçiminin doğru yapılması gerekir. Bebekler genellikle 2 ile 3 yaşları arasında standart bir yatağa geçiş yapar. Öncesinde sağlam bir bebek karyolası, en fazla kullanılacak bebek odası mobilyasıdır.
Güvenlik açısından sakıncalı olduğu için bir tarafı açılan bebek karyolalarından yana tercih kullanmayın. Bu modeller bebekler için tehlike oluşturduğu için 2011 yılında Amerika’da yasaklanmıştır. Ayrıca, bebek karyolası tamponlarını da kullanmayın. Birçok bebek karyolası, koruyucu kenar tamponları ile satılıyor da olsa, ani bebek ölüm sendromu riskini arttırdığı için sakıncalıdır.
Bebek karyolası satın alırken, alt tarafında çekmecesi olan modelleri tercih ederseniz, bebek odanızda yerden tasarruf etmiş olursunuz. Sağlam ama sade bir bebek karyolası tercih ederseniz, çeşitli çıkartmalar kullanarak kendiniz dilediğinizce dekore edebilirsiniz. Böylece bütçenizden de tasarruf etmiş olursunuz.
Bebek Karyolası Yatağı:
Bebek karyolasından da önemli olan karyolanın yatağıdır. Bebek karyolasının yatağı bebeğin uyku kalitesini direkt olarak etkiler. Bebekler için özel olarak tasarlanmış, sert bir yatak tercih edin. Yumuşak bir yatak boğulma riskini arttırabilir. Yatağın karyolaya tam olarak sığdığından emin olun. Eğer karyola ve parmaklıkları arasında iki parmak aralık varsa, bu bebeğin sıkışması için yeterlidir ve kesinlikle böyle bir aralığın bırakılmaması gerekir.
Sünger ve yaylı olmak üzere iki çeşit yatak vardır. Sünger yataklar bazı ebeveynlerin tercihidir çünkü yaylı yataklara göre daha hafif ve ucuzdur. Sünger yatak alırken kalınlığı değil, yoğunluğu önem taşır. Yoğunluğu anlayabilmek için genellikle ağırlığa bakmak gerekir. Daha ağır bir yatak, yoğunluğu daha fazla bir yataktır. Yaylı yataklar ise sünger yataklara göre daha uzun süre boyunca formunu muhafaza eder. Üreticiler genellikle yay sayısını sertlik ile denk tutar. En az 150 yayı olan yatakları tercih etmeniz önerilir. Sertliği etkileyen faktörler arasında yayların burgu sayısı ve telin gerginlği de bulunur. Organik yataklar ise pamuk ve yün gibi tamamen doğal malzemelerden üretilmiştir. Diğer yatak çeşitlerine göre daha pahalıdır ve kimyasal barındırmaz.
Beşik:
Bebek doğduktan sonraki ilk aylarda beşik, bebek karyolasına göre daha kullanışlı bir seçim olabilir. Bebek karyolalarına göre daha ufak olan beşikler bebeklerin rahat uyuması için idealdir. Beşikleri odadan odaya taşımak da mümkün olduğundan, bebeği yakın gözetimde tutmak mümkün olur.
Bebeğiniz oturmaya ve kendini el ve dizleri üzerinde kaldırmaya başladığında beşik kullanmayı bırakın. Beşiğin şiltesini seçerken sert olmasına ve beşiğe tam olarak sığmasına dikkat edin. Beşik ile şilte arasında kesinlikle boşluk olmaması gerekir. Eğer evde küçük çocuk, ya da kedi, kopek gibi bir evcil hayvan varsa, beşiğin devrilme riskine karşı bebek yatağı tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Sallanan ya da hareketli beşikleri tercih etmeyin çünkü bu modeller bebeklerin boğulma riskini arttırır. Beşikler ile ilgili güvenlik standartları bebek karyolaları kadar sıkı olmadığı için beşik seçiminde ekstra dikkatli olmak gerekir. Bebekler 4-5 aya kadar beşikte uyuyabilir.
Bebek odası için seçeceğiniz beşik ve bebek karyolası bebeğinizin uyku kalitesini direkt olarak etkileyeceği gibi ebeveynlerin yaşam kalitesini de etkiler. Doğru seçimi yaparak, sayısız uykusuz geceden kurtulmanız mümkün olabilir.