Beyaz Biber
Meksika, Orta Amerika, Batı Hindistan, Malezya, Endonezya gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilen fakat ülkemizde pek bilinmeyen beyaz biber, kıymetli bir biber çeşididir. Üretilmesi oldukça zahmetlidir ve emek ister.
Beyaz biber, karabiber ile aynı ağacın meyveleridir. Karabiber aynı bitkinin iyice olgunlaşmamış meyvelerinin güneşte kurutulmasıyla elde edilir. Beyaz biber ise, iyice olgunlaşmamış meyvelerin deniz suyunda veya kireçli suda bekletildikten sonra kabuklarının soyulup içinin kurutulmasıyla elde edilir.
Beyaz biberin hasadı için karabiber hasadından sonra olgunlaşması için bir süre daha beklemek gerekir. Beyaz biber toplandıktan sonra üzerindeki kabuktan ayrılmalıdır. Bunun için bir süre deniz suyunda bekletilir. Siyah kabuktan arındırılan beyaz biber, sarımsı bir renge sahip olur.
Beyaz biber aromatik olarak karabiberle aynı tada sahipse de karabiber gibi renk verme özelliği yoktur. Bu sebeple daha çok soslarda kullanılır.
Beyaz biber sıcak iklim ister. On beş derecenin altındaki iklimler beyaz biber için uygun değildir. Bu sebeple Türkiye’de sera koşullarında ya da Akdeniz’in kıyı kesimlerde yetiştirilebilir.
Toprağa ya da saksıya ekiminde beş metrelik destekler gerekir. Bitki sarmaşık gibi büyümektedir. Bu sebeple büyüme yönünün kontrolü verim açısından önemlidir.
Suya ihtiyaç duyar, fakat toprak nemli olmalıdır, çok ıslak olmamalıdır. Geçirimli topraklar beyaz bibere daha uygundur. Bitkiden daha çok verim almak için toprağın organik madde açısından zengin olması gerekir. Humusça zenginleştirilmiş kumlu topraklar tarımı için uygundur.
Beyaz biber için gerekli toprak sıcaklığı 24 derecedir. Fide veya tohum ekiminde bitkinin ahır gübresi ve kum ile hazırlanmış karıklara dikilmesi verimi artırır.
Tohum ekimi yapılacaksa, ekilmeden önce tohumlar 24 saat suda bekletilmelidir. Ekimi takiben bir ay boyunca toprak nemli tutulmalı ve toprak sıcaklığı 24 derece olmalıdır. Ekim işleminde önemli olan, ince bir toprak tabakasıyla örtme, sıcaklık ve nemdir.
Beyaz Biber Kullanımı:
Sebze, tavuk, balık çorbalarında, et soslarında (barbekü), çiğ köfte, kısır, et ve sebzeli yemeklerde, her türlü soslu et yemeklerinde, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, şarküteride kullanılır.