Beyaz Halı Nasıl Temizlenir?

Zeminleri kaplayan halılar, tüm kiri tozu da içlerinde barındırırlar. Beyaz halılar kir, toz ve lekeleri daha kolay göstermektedirler. Beyaz halı nasıl temizlenir?

Halı temizliğinde öncelikle elektrikli süpürge ile toz ve kırıntılar temizlenmelidir. İçinde toz ve yiyecek kırıntıları bulunan halılar, direkt su ile temasa ettiğinde kötü koku yayabilirler.

Halılarınızı süpürdükten sonra, doğru temizlik maddesi seçin. Yün ve el yapımı gibi özel üretim halılar için, hassas temizleyicileri tercih etmelisiniz. Makine halıları için, sert olmayan ve aşındırmayan temizleyici seçiminiz yeterli olacaktır.

Halılarınızı makine ile yıkarken, halıdaki tüm tüylerin ayrılıp, içlerinin temizlendiğinden emin olun. Daha önceden oluşmuş lekeler, zamanla kuruyup, halının tüylerinin birbirine yapışmasına neden olabilir.

Halınızın uç kısımlarındaki saçakları, makine ile temizlemek yerine fırça yardımıyla temizleyin. Saçaklar ince ve cılız oldukları için, deterjanı ve suyu tam olarak ememezler.

Halınızın üst yüzeyini yıkadıktan sonra, alt yüzeyini de yıkamanız gerekir. Sıvı maddelerin dökülmesiyle oluşmuş olan lekeler, halınızın alt kısmına da geçmiş olabileceği için, koku ve bakteri üretirler.

Beyaz halıların temizliği

Beyaz halı temizliğinde öncelikle vakumlama yapılmalıdır. Vakumlama yöntemi kir ve toz taneciklerinin derine inmesini engellemiş olur. Beyaz halılar hassas yapıdadır. Süpürme işlemi uygulanırken özen göstermek gerekir. Süpürme işlemi tek yönde uygulanmalıdır.

Eğer halınız püsküllü ise, süpürme işlemi püsküllere zarar vermeyecek şekilde yapılmalı, bunun için uygun aparatlar kullanılmalıdır.

Beyaz halılar, sandalye, kanepe ayaklarının izlerini de çok çabuk yansıtırlar. Bunu engellemek için eşyalar sık sık kaldırılmalı ve izlerin olduğu yerler vakumlanmalıdır.

Derine işleyen lekeler için arap sabunu kullanılabilir. Arap sabunu kolay köpürmesi sayesinde hızlı ve derinlemesine temizlik sağlar.

Beyaz halıların temizliğinde çamaşır suyu gibi sert deterjanların yanı sıra aseton, kolonya, limon gibi asit içeren halının dokusuna zarar verecek sıvılar da kullanılmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu