Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır?

Kışın da tüketebilmek için tazeyken aldığınız bezelyenin konservesini yapabilirsiniz. Bezelye konservesi nasıl yapılır?

Baklagiller ailesinden yeşil taneli bir bitki olan bezelye, yemek ve çorbaların yanı sıra garnitürlerde kullanılır. Vitamin açısından oldukça zengin olan bezelye, tazeyken kabuklarıyla birlikte pişirilebileceği gibi, sadece taneleri pişirilerek de tüketilebilir.

Bahar aylarında taze olarak pazar tezgahlarında görülmeye başlanan bezelye, dondurularak diğer mevsimlerde de tüketilebilir. Fakat kolayca pişebilen bir sebze olan bezelyenin konservesinden ziyade taze olarak tüketilmesi önerilir. Taze bezelye mayıs, haziran aylarında tezgahlardaki yeri alıyor.

Çorbalardan pilavlara, böreklerden salatalara, kıymalı, etli, tavuklu, zeytinyağlı pek çok kullanım şekli vardır. Bunların yanı sıra garnitürlerin ana malzemesi olarak da sofralarda yer bulur.

Bezelye Nasıl Haşlanır?

Taze iç bezelye birkaç nedenle haşlanır. Garnitür olarak kullanılacak bezelyeler haşlanır. Bunun haricinde kimi yemeklerde, özellikle de türlü yemeklerinde harca eklenmek için haşlanır. Derin dondurucuda saklanmak üzere de haşlanır.

Yemeklerin yanında garnitür olarak kullanacaksanız, az tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar ağır ateşte haşlamalısınız. Arından soğuk suda soğutulmalıdır.

Yemeklerde katık malzemesi olarak kullanacaksanız, bezelyenin tazeliği göz önünde bulundurularak az tuzlu suda 15-20 dakika arasında ağır ateşte haşlamalısınız. Ardından soğuk suda soğutulmalıdır.

Derin dondurucuda saklamak için haşlanacaksa, şok haşlama yöntemi uygulanmalıdır. Bir tencere su kaynatın. Kaynayan suyun içine bezelyeleri koyun. Bezelyeleri bu suda 2 dakika tutun ve çıkarın. Ardından musluk suyu altında soğutun.

Bezelye Konservesi

Malzemeler:

  • Bezelye
  • Su
  • Kavanoz

Yapılışı:

Bezelyeleri ayıklayın ve yıkadıktan sonra tanelerini haşlayın. Haşlanan bezelyeleri kaynar su ile birlikte kavanozlara doldurun. Kaynar su içinde beklettiğiniz kapağı havlu yardımıyla kavanoza kapatın. Ardından kavanozu ters çevirin. Soğuyana kadar kavanozu ters düz edin. Soğuduktan sonra kapak düz duruyorsa, yani havaya kalkmamışsa konserve tutmuş demektir. Konserveniz kışın yenmek üzere hazırdır.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu