Biber Nasıl Kurutulur?
Biber nasıl kurutulur sorusu kışlık hazırlıkları sırasında cevabı en çok merak edilenler arasında. Kurutulacak biber nasıl seçilir? Kurutma sırasında nelere dikkat edilir?
Biber bitkisi, domatesle aynı familyadandır. Biberin anavatanının tropikal Amerika olduğu, buradan dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir. Türkiye’ye de Bakanlardan sonra gelmiştir. A ve C vitaminlerince zengin, düşük kalorili olan biberler taze, pişmiş, konserve, salça, turşu, sos, ketçap, konsantre domates çorbaları, hazır çorbalar, sucuk, tarhana, pastırma, çocuk maması, zeytinlerin içinde, peynirlerde dondurulmuş gıda olarak, kurutularak, toz ve pul biber yapımında, boya sanayinde, ilaç sanayinde vb. gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
Bu yazımızda biberin nasıl kurutulduğunu anlatacağız.
Biber Kurutma
Kurutmaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
- Biberler iyice yıkanır. Yıkama işlemi ile üzerlerinde ve kıvrım yerlerindeki toz ve kirden arındırılmış olur.
- Biberler rengine ve iriliğine göre sınıflandırılır.
- Bazı biber çeşitlerinin tohum yuvalarından uzaklaştırılması gerekmektedir. Bunun için özel makinelerden yararlanılır.
- Biberler ya bütün olarak ya da 2-3 cm kalınlıkta doğranır.
Fırında Biber Nasıl Kurutulr?
Biberler tepsilere yerleştirilip 65–70˚ C‟de sıcak fırında kurutulurlar. Biberler kıyılmışsa 6 saat, bütün halde ise 12 saat sürede kururlar.
Güneşte Biber Nasıl Kurutulur?
Kurutma yerde, güneş altında, parçalamadan yapılıyorsa biberlerin zedelenmemiş, tamamen sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Biberler, doğrudan toprak üzerine değil, temiz bezler veya gergin ağlar üzerine mümkün olabilen en ince şşekilde serilmelidir. Çünkü kalın serme, kurumayı geciktiren bir faktördür. Kurutma sırasında ürünün bir kısmının geç kurumasına neden olacak hatalar; kalın serme, bazı yerlerde toplanma, karıştırmamadır. Bu tür hatalar aflatoksinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Hangi yöntemle kurutulursa kurutulsun sürekli ürünün kontrolü sağlanmalıdır. Sergiler karıştırılırken biberlerin zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Kuruyan biberler, sergenlerden kaldırılmadan önce kötü görünümlü, küflü biberler ayıklanmalıdır. Esas önemlisi de bu ayıklanan biberler kesinlikle imha edilmelidir.