Biber Turşusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biber turşusu yapımı çok kolay bir turşu çeşididir. Turşusu yapılan sebzeler arasında kornişondan sonra ikinci sırada yer alır.

Biber turşusu yapımında en önemli konu, biberin ortalama 1 ay hiç hava almayacak şekilde fermantasyonunu sağlamaktır. Bu nedenle biber turşusu küçük ve hava geçirmeyen kaplarda hazırlanabilir. Bu amaçla genellikle ağızları contalı ve basınca dayanıklı plastik fıçılar kullanılır.

Tenekeler ve fıçılar yıkanarak üretime hazırlanır. Turşuluk biberler kaplara doldurulur. Biberlerin hacimleri ağırlıklarına göre çok fazla olduğundan kapların içine çok az miktarda biber sığmaktadır. Kabın hacmine göre biber ağırlığı % 35-% 38 arasında olmaktadır. Bu duruma göre 20 litrelik tenekelere en çok 7 kg biber konabilir.

Biber Turşusu

Kapların içine işletme talimatına uygun olarak aromatik bitki, tohum, yaprak ve özleri (drogları) konulabilir. Fermantasyonu hızlandırmak amacıyla şeker de eklenebilir. Hazırlanan salamura kaplara doldurulur. Salamura biberlerin tamamını örtmelidir. Salamura bileşimi; % 9 – 10 tuz ve % 2.5 – 3 alkol/ üzüm sirkesi olmalıdır.

Kapaklar kapatılmadan önce yarım saat kadar ağızları açık bırakılarak, hava çıkması sağlanmalı ve sonra sıkıca kapatılmalıdır. Plastik kaplar hemen serin bir yerde fermantasyona bırakılır. Tenekeler ise 1-2 saat kadar devrik şekilde bekletilir. Böylece hem kapakların sızdırıp sızdırmadığına bakılır hem de kalan havanın bir bölgede yoğunlaşması engellenmiş olur. Böylece fermantasyona terk edilen biber turşuları uygun ortam sağlandığında bir ay, aksi hâlde bir buçuk ay sonra açılabilir.

Biber Turşusu

Turşuluk Biber Nasıl olmalı?

  • Biber turşusunda istenen kehribar sarısı renge ulaşmak için yeşil-sarı renk biberler seçilmelidir.
  • Biber yüzeylerinin düzgün, konik şekilli ve boğumsuz olması gerekir.
  • Turşuluk biberin eti yumuşak ve lifsiz yani kalın etliler tercih edilmelidir.
  • Çekirdekleri sertleşmeden henüz körpe iken hasat edilmelidir.
  • Çürük olmamalıdır.
  • Güneşten yanmasına izin verilmemelidir.
  • Zararlıların etkisine uğramamış olmalıdır.

Kış hazırlıkları sırasında kurduğunuz biber turşusunu kış boyunca afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu