Biberiye Nedir? Faydaları Nelerdir?
Bahçeniz için, doğal olarak çoğalan bitkileri seçebilirsiniz.
Biberiye, Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen çalı tipi bir ottur. Kışın yapraklarını dökmez.Doğal olarak çoğaldığı için ekstra bakım gerektirmez. Biberiye bitkisi, budamaya elverişlidir. Yazları kurak, kışları yağışlı geçen yerleri sever. Biberiye, yerini sevdiği takdirde mavi çiçekler açabilir. İnce, sivri ve kokulu yaprakları vardır. Biberiye fidesini bahçenize ya da saksılarınıza diktiğinizde, kısa zamanda tohumlarını çevreye yayar ve çoğalmaya başlar.
Biberiye Nedir?
Biberiye, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından iğneye benzeyen ince yapraklı, daima yeşil kalan bir bitki türüdür. Mor çiçekli ve çalı görünümlü bitkidir. Bu bitkinin Latince adı, Rosmarinus officinalis deniz nemi anlamına gelir. Çünkü biberiye genellikle deniz kıyısında yetişir. Dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır.
Başta Türkiye olmak üzere özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir. Akdeniz havzası başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır. Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir. Yayıldığı ülkeler Portekiz, Eski Yugoslavya, Fransa, İspanya, Tunus, Fas, Cezayir ve İtalya’dır. Diğer baharatlara göre ucuz bir baharattır.
Mutfakta et, sebze, omlet, çorba, sos ve salatalar da hemen hemen her türlü gıdada sevilerek tüketilir. Aromasından ötürü özellikle etleri dinlendirmede sıkça kullanılır. Son zamanlarda sentetikler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca parfümeri, kozmetik ve eczacılıkta kullanılır.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir?
Tıbben spazm çözücü, romatizma ağrılarına karşı ağrı kesici, idrar söktürücü, ateş düşürücü özelliğiyle kullanılır. Cilt üzerinde derinlemesine etki yaparak antibakteriyel ürünlere göre daha fazla mikrop kırıcı özelliği bulunmaktadır. Çayı özellikle sindirim sistemine faydalıdır. Yağı ise cilt bakımında kullanılır. Çay olarak kullanılsa da; ciddi alerjik reaksiyonlara ve epilepsi (sara) krizlerine yol açabileceği göz önünde bulundurularak tüketiminde aşırıya kaçılmaması önerilir.
Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Genç dalları dört köşelidir. Yaprakları karşılıklı dizilmiş, sapsız ve kulakçıksızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Yaprak ayası uzunca, oldukça etli, üst tarafı tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüylü ve beyazımtrak yeşil renklidir. Yaprak kenarları alt tarafa doğru kıvrıktır. Yaprakları dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. Yaprak ayası derimsi, dar, şeritsi veya mızraksıdır. Yaprak ucu küttür. Taban kısmı çok kısa sap şeklinde daralmıştır.
Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında küçük topluluklar hâlindedir. Bütün sene çiçeklidir ve çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Çiçeklerinde nektar bulunur. Meyvesi esmer, küçük fındıksı yapıdadır. Yapraklarında %8 tanen, %1-2 uçucu yağ ve acı madde bulunur.
Kolay yetiştirebileceğiniz biberiye bitkisi ile evinizi yeşillendirin.