Biberiye Nasıl Çoğaltılır?

Biberiye Akdeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişen çalı tipi bir ottur. Faydaları saymakla bitmeyen biberiye nasıl çoğaltılır?

Akdeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişen çalı tipi bir ottur. Kışın yapraklarını dökmez. Budamaya elverişlidir. Yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelere de kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. İnce, sivri ve kokulu yaprakları vardır. Kurutulmuş yapraklarını, kırmızı et yemeklerinde, deniz ürünlerinin yanında, sebze çorbalarında ve çeşitli soslarda kullanabilirsiniz.

Çelikle Çoğaltma

Biberiyenin uzun olan dalları gövdeye yakın yerden kopartılır. Bu çelik bir akşam suda bekletildikten sonra hazırlanmış torflu toprağa ekilir ve sulanır. Saksı gölge bir alanda kendini tutana kadar su verilerek bekletilir. Biberiye bitkisi eğer solmaya başlamışsa bir süre daha bekleyin. Eğer kurursa tamamen ektiğiniz çelik tutmamış demektir. Tutan biberiyeyi güneşe koyun ve iyice sağlamlaştıktan yeni filizler verdikten sonra bahçeye ekebilirsiniz.

Köklerinden Çoğaltma

Elinizde saksıda bir biberiye itkisi varsa ve çoğaltmak istiyorsanız şu yolu takip edebilirsiniz. Saksıyı bir gün önceden iyice sulayın. Bu gevşeyip daha rahat çıkmasına yardımcı olur. Ertesi gün elinizle bitkiyi destekleyerek incitmeden ters çevirin. Saksıdan kökleriyle çıkardığınız biberiye bitkisinin filizlerini elinizle ayrıştırın. Bu filizleri farklı saksılara paylaştırarak toprağa dikin. Can suyunu verdikten sonra bitkinin gelişimini bekleyin.

Tohumla Çoğaltma

Biberiye bitkisi kendi doğal ortamında tohumlarını dökerek çoğalır. Ancak evde yada yetiştirme sürecinde bu çok zordur. Bunun nedeni kaliteli tohum bulmak güçtür. Tohumdan filize kadar aradaki süre çok uzundur. Yinede bu yöntemi de sizinle paylaşalım. Tohumları bir gece suda bekletin. torflu kaliteli toprak koyduğunuz kasa yada saksılara aralıklı ekin ve üzerini toprakla kapatın. Serpme şeklinde toprağı sulayın ve poşetle kapatın. Birkaç gün bu şekilde kalan saksıyı gölge bir alanda ekletin.Zaman içerisinde filizlenen bitkiyi güneş alan bir yere ekebilirsiniz. Tamamen güçlendikten sonra bahçe ve tarlaya ekebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu