Bir ayda yemyeşil ve sağlıklı çimler
Çim, bir bahçeye kattığı dekoratif değerden çok daha fazla önem taşır.
İyi bakılan çim, kökleriyle toprağı hakimiyeti altına alır ve özellikle meyilli bahçelerdeki toprak kaybını önler. Bu özelliğinin yanı sıra; yağışlı havalarda çamurlanmayı önler, kuru havalarda ise tozu engeller.
Bakım yaparken yabancı otların temizlenmesi, diğer bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Gün boyu nefes alan çimler hem havayı temizler, hem de yaz günlerinde bünyesindeki suyu buharlaştırarak bahçe ısısını düşür, böylece bulunduğu yere ferahlık verir. Bahçe için bu kadar çok önem taşıyan çimlerin bakımı da bir o kadar zor ve meşakkatlidir.
Bir ayda bahçenizin yemyeşil çimlere kavuşmasını sağlayacak aşamalar şu şekildedir:
1. Hafta (Tırmıklama): Çimlerin arasında bulunan saz ve samanlar, üç santime kadar yararlıdır; çimlere esneklik verir ve su kaybını önler. Fakat üç santimi geçtiği anda suyun köklere ulaşmasını engelleyerek çimlerde hastalık olasılığını artırır. Bu aşamada öncelikli olarak çimlerin biçilmesi gerekir ve sonrasında bir tırmık yardımı ile gereksiz otlar toprağa gömülür. Bu işlem toprak için yeşil gübre işlevi görecektir.
2. Hafta (Besleme): Çimlerle ilgili özel bir şikayet yoksa onları beslemek için herhangi bir gübre tercih edilebilir; ama yosun ya da yabani ot gibi bir şikayet varsa, içinde bitki öldürücü bir madde bulunan gübre alınmalıdır.
3. Hafta (Kenarların düzeltilmesi): Eğer çimler püskül püskül, kenarları karışık görünüyorsa bir bahçe makasıyla ya da misinalı küçük çim biçme makinesiyle müdahale edilebilir, fazlalıklar kesilerek düzgün kenarlar ile çimlere son şekil verilebilir.
4. Hafta (Biçme): Çimler ilkbaharda biçilirken, biçme makinesinin bıçağı en yüksek seviyede tutulmalı ve her biçilişte aşama aşama alçaltılmalıdır. Çimlerin ne sıklıkta biçileceği ise tohumun büyüme hızına, hava şartlarına, toprağın verimliliğine ve mevsim gibi unsurlara bağlıdır. Fakat genel olarak; ilkbahar ve sonbaharda haftada bir kez, yazın da haftada iki kez çim biçme işinin yapılması önerilmektedir. Bunların yanı sıra, çimlerin hangi boyda kesileceği de, yine çimin çeşidine ve mevsimine göre değişiklik gösterir. İlkbahar ve sonbaharda çimlerin boyu daha uzun tutulmalıdır.
Dört hafta sonunda verilen emeğin karşılığı alınır ve daha sağlıklı çimler ile yemyeşil bir bahçe, keyif sürmek için hazır olur.