Bitki çaylarının faydaları ve zararları

Hastalıklardan doğal yollarla kurtulmak veya vücut direncini arttırmak gibi amaçlarla kullanılan bitki çaylarının vücuda olan faydaları yadsınamaz bir gerçek. Ancak, bilinmesi gereken şudur ki; bitki çaylarının gereğinden fazla kullanılması halinde vücuda fayda yerine zarar veriyor oluşu.

Bitki çayları, özellikle son yıllarda oldukça fazla kullanılan bir içecek türü. Her birinin vücuda ayrı ayrı yararları var; ancak bu çaylar, fazla tüketildiği takdirde vücuda zarar da veriyor. Hatta öyle ki, bazı durumlarda en az bir ilaç kadar etkili oluyor ve bir ilacın gösterebileceği yan etkileri gösteriyor. Bu nedenle bitki çaylarının, günde 3 bardaktan fazla içilmemesi öneriliyor.

Her bir bitki çayının vücuda ayrı ayrı yararları var dedik. Peki, hangi bitki çayı vücuda ne yarar sağlıyor ve fazla kullanılması halinde vücutta ne gibi sonuçlara yol açıyor?

Bitki Çaylarının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları ve Zararları

Yeşil çay

Yeşil çay içerdiği antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa iyi gelir: Gribin geçmesine yardımcı olur, kan dolaşımını düzenler ve bireyleri kansere karşı korur. Ancak bunların yanı sıra, bilinçsiz kullanıldığı takdirde zararlarına da oldukça büyüktür.

Yeşil çay, içerisinde fazla miktarda kafein barındırır. Bu durum, uyku düzeninde ve hatta psikoloji üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Fazla kafein, duyulan endişeyi arttır, bireylerin olaylar karşısında gereğinden fazla tepkiler vermesine neden olur. Yine kafeinden dolayı, hamile veya emziren kadınların, kalp rahatsızlıkları olanların yeşil çay tüketiminden uzak durmasında fayda vardır.

Yeşil çayın bir diğer etkisi, sindirim sistemi üzerindedir. Bu çayın fazla tüketilmesi halinde, mide ve karın ağrısı, kabızlık veya ishal ile reflü gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca, sık idrara çıkma, bulantı ve kusma gibi yan etkiler de görülebilir.

Zencefil Çayının Faydaları ve Zararları

zencefil-cayi-1

Zencefil çayı, vücuttaki şişkinlik hissini azaltırken, hazımsızlık sorununu düzenlemeye yardımcı olur. Bulantıları da giderici bir özelliği vardır. Zencefil, kanı sulandırır ve böylece pıhtılaşma oranını azaltır. Bu durum, kanamaya eğilimli kişilerde bir sorun yaratabilir. Fazla kullanıldığı takdirde karaciğer üzerinde toksik etki yaratabilen zencefil çayının, günde bir bardaktan fazla tüketilmemesi önerilir.

Sinameki Çayının Faydaları ve Zararları

sinemaki-cayi

Sinameki çayı, bağırsakların temizlenmesine yardımcı olurken, vücuttaki şişlikleri alır. Bu çay ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, bir müshil etkisi yaratıyor oluşudur. Bu nedenle, iki haftadan uzun bir süre kullanılması önerilmez. Aksi durumda, vücut sinamekiye bağımlı hale gelebilir ve alınmadığı zamanlarda kabızlık sorunu yaratabilir. Hamile kadınların ve ishal olan kişilerin kesinlikle sinameki çayı içmemesi gerekir.

Bitkisel çayları, gereğinden fazla tüketmediğiniz takdirde size hiçbir zararı olmayacaktır. Unutmayın ki, her şey de olduğu gibi bitkisel çaylarda da ‘azı karar, çoğu zarar’ durumu geçerlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu