Bitki Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri

Bitkilerin tümü çevresel ve genetik faktörlerden etkilendiği gibi, bu durum bitkilerin hastalanmasına yol açabilir. Bakteri, virüs ya da mantarlar bitkinin zarar görmesine, hatta ölmesine sebep olabilmektedir. 

Ürün verimini etkileyen hastalıklar, çiçeklenmeyi de olumsuz etkiler. Yapraklarda şişkinlik oluşması ya da sararmalar, yaprakların renginin değişmesi ya da aşırı yaprak dökümü, bitki hastalıkları nedeniyle görülen sorunlardır. Bitkilerin hastalanması durumunda, etkili mücadele ile bakteri, mantar ve virüsler yok edilebileceği gibi, zamanında müdahale edilmemesi, bitkinin ölmesine yol açabilir.

  1. Bakterilerin Bitkiye Verdiği Zararlar

Bakteriler, bitkilerde şekil bozukluklarına, çürümeye ve kurumaya yol açabilir. Bitkisel dokularda tümör oluşmasına da yol açabilen bakteriler, bitkilerin ölmesine de neden olabilir. Özellikle olumsuz koşullarda, yeterince güneş, su ya da esinti olmadığı zamanlarda bakteriler bitkiye daha fazla zarar verebilir.

  1. Virüslerin Bitkiye Verdiği Zararlar

Virüsler, bitkilerde doku ölümüne yol açabilir. Bu durum da, bitkinin büyümesini engelleyeceği gibi, yaprakların ya da çiçeklerin üzerinde benek, mozaik gibi yapılar oluşmasına yol açabilir. Bitkilerin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini engelleyen virüsler, zayıf bitkilerin ölmesine de neden olabilir.

  1. Mantarların Bitkiye Verdiği Zararlar

Mantarlar bitkinin bazı bölümlerinin ya da tamamının ölmesine neden olabilir. Gövdede ya da kökte çürümeye yol açabilen mantarlar, pas oluşumuna ya da lekelerin görülmesine neden olabilir. Mantarların bitkiye zarar vermeye başladığının fark edilmesi durumunda, geciktirmeden önlem alınması gereklidir. Aksi durumda, bitki kısa sürede ölebilir.

Bakteri, virüs ve mantarlardan bitkileri koruyabilmek için ilaçlama yapılabileceği gibi, bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için uygulanacak çözüm yöntemleri de sonuç verebilir. İlaçlamalar, bitkinin toprağında bulunan faydalı mikroorganizmaların ölmesine neden olabileceğinden, bitkiyi olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine, bitkiyi esinti alan, ışık miktarı yeterli olan bir yerde konumlandırmak, yeterli sulama yapmak ve toprağını beslemek daha etkili çözüm verir. Ancak bitkide bulunan zararlı organizmalar hızlı bir şekilde yayılıyorsa, bitkiye ilaçlama yapmak, daha kısa sürede sonuç verecektir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu