Bitkiler için periyodik bakım neleri kapsar?
Bitkiler, sadece evimize ve bahçemize renk getiren öğeler değillerdir. Onlar da insanlar gibi nefes alıp veren canlılardır ve bu nedenle de bakıma ihtiyaçları vardır.
Evde bitkilere kendi imkânlarımız doğrultusunda sulama, budama gibi uyguladığımız birtakım bakım yöntemleri vardır. Ancak, periyodik bakım profesyonellik gerektiren bir konudur. Bitki bakımlarının yetersiz veya yanlış yapılması, bitkilerin kısa zaman içerisinde ölmesine neden olur. Ayrıca bitkilerin ihtiyaçları, her mevsim değişkenlik gösterir ve buna bağlı olarak uygulanması gereken bakımlar da değişir. Bu durumun bilinmemesi, bitkilerin zarar görmesine neden olacaktır.
Periyodik bakım için uzman kişilere ulaşmadan önce, bahsi geçen bakımın neleri kapsadığını bilmekte fayda vardır. Bu yazımızda size, periyodik bakımı başlıklar halinde anlatacağız.
- Gübreleme
Bitkilerin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için, belirli aralıklarla gübrelenmesi gerekir. Gübreleme ile toprak alt üst edilir ve böylece toprağın hava alınması sağlanır. Gübre içinde bulunan besin elementleri, bitkilerin gereksinim duyduğu besin ihtiyacını karşılar. Ayrıca suyun, bitkiler tarafından kolay emilmesini sağlar. Gübrelenen toprağın, sus tutma kapasitesi artarken; toprak, daha geçirgen bir hal alır.
- Budama
Bitkilerin uyanma döneminde yapılan budama, fidanın daha güzel ve kuvvetli olmasını, bol miktarda çiçek ve meyve vermesini sağlar. Budama yaparken, fidanın ne zaman, nasıl ve nerelerinin; ne miktarda budanacağının, hangi aletlerin kullanılacağının bilinmesi gerekir. Temizlik de budama ile aynı başlık altında toplanabilir. Bahçede oluşan atıkların ve yaprakların, bahçeye zarar vermemesi için düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
- İlaçlama
Bahar ve yaz ayları, bitkilerin yeniden dirildiği dönem olmasının dışında, bitki hastalıklarının da baş gösterdiği dönemlerdir. Özellikle bu dönemde yapılacak ilaçlama, bitkileri hastalıklara ve zararlılara karşı korur. Bu ilaçlar bitkiye, belli miktarda sıvı, toz veya gaz halinde verilmelidir.
- Sulama
Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarından biri olan sulama, elle ya da bahçeye kurulacak sistemler aracılığıyla yapılır. Bu sistemlerin, her bakım zamanında kontrol edilmesinde fayda vardır. Sulama el ile yapılıyorsa, sabah ve akşam saatlerini tercih etmekte fayda vardır.
- Çim kesimi
Çimlerin belirli aralıklarla kesilmesi, daha sağlıklı bir gelişim göstermelerini sağlar. Çim kesme sıklığı ise, mevsimlere göre değişiklik gösterir. Örneğin, ilkbahar ve yaz aylarında çimler hızlı bir gelişim gösterdiği için haftada bir çimlerin kesilmesinde fayda vardır. Kış aylarında ise bu miktar azalır.
Periyodik bakımınızı, bu bilgiler doğrultusunda yaptırırsanız bitkilerinizden çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Ek bir bilgi olarak; bahçenizdeki ve evinizdeki bitkilere bir de sezonluk bitkiler ekleyebilir veya mevcut bitkilerinizi bunlarla değiştirebilirsiniz.