Bitkilere Zarar Veren Mantarlar
Mantar hastalığı genellikle küçük kahverengi lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler yapraklar ve bitkinin sapları üzerindedir.
Mantar hastalığı bitkiler arasında geçiş yapabilir. Bu sebeple mantar gördüğünüz bitkiyi diğer bitkilerden ayırmalısınız. Mantar oluşan yaprakları temizleyin ve bitkiye fazla su vermeyin. Mantar genellikle yaşlı yapraklarda oluşur.
Bitlere bağlı olmayan mantar hastalıkları da var. Bitkiniz esintisiz, güneşsiz bir ortamda duruyorsa ve ortamda gece nemi varsa bitkide mantar oluşur. Köklere zarar veren mantar en tehlikelisidir.
Alınması Gereken Önlemler
Havasız bir ortamda duran çiçeklerde mantar hastalığı oluşabilir. Bunun için çiçeklerinizin her gün havalanmasını sağlamlısınız. Pencereleri açıp çiçekleri havalandırabileceğinizi gibi, bunu vantilatörlerle de yapabilirsiniz.
Çiçeğin sağlıklı olabilmesi içi toprağın kaliteli olması gerekir. Toprak sağlıklı olsa bile ¼ oranında ince ponza taşı karıştırabilirsiniz. Çiçeği ayda bir defa kökleri ve toprağın iyice yıkanacağı şekilde bol su ile sulayın.
Bitki biti görmeniz durumunda uygun bir ilaçla hem bitkilerinizi hem saksı yüzeyini spreyleyin. Çiçeğinizi esintiden ve güneşten mahrum bırakmayın.
Gece sulamaları mantar oluşumuna sebep olur. Çiçeklerinizi sabahın erken saatlerinde ya da öğlen sulamalısınız.
Yaprakları silerken sert dokulu bezler kullanmamalısınız. Yaprakları çok hırpalamayın. Silme işlemini temiz bir bezle yapın.
Gelişigüzel yapılan sulama mantara sebep olur. Yapraklara spreyle su sıkmak sadece aşırı sıcak yerlerde yapılmalıdır. Havası nemli olan yerlerde spreyle gelişigüzel su sıkmak gereksizdir. Tozdan arındırmak için de arada bir silebilirsiniz.
Bitlere karşı ilaçlama yaptıktan sonra çiçeğinizi esintili bir yerde tutun ve bitki kuruyana kadar bekleyin.
Toprak saksı kullanıyorsanız, saksının dış yüzeyini çamaşır suyu karıştırılmış suya batırdığınız bezle silin.
Bu yöntemleri kullanarak bitkilere zarar veren mantarlar ile mücadele edebilirsiniz.