Bodrum Papatyası
Papatyagiller familyasından bir çiçek olan bodrum papatyası kışa dayanıklı olmayan bir bahçe süs bitkisidir.
Kış soğuklarına dayanıklı olmayan bodrum papatyası güneşi ve gevşek toprağı sever. Beyaz, pembe, mor, eflatun, mavi, sarı, turuncu ve çeşitli renklerde çiçek açar. Güney Ege kıyı kesimleri ve Akdeniz bölgesi kıyı kesimlerinde yetiştirilir. Çiçeklenme dönemleri kış sonu ile ilkbahar başıdır. Bodrum papatyası iyi bir çiçeklenme göstermek için serin gecelere, güneşli gündüzlere ihtiyaç duyar.
Bodrum Papatyası Bakımı
Güneşi çok sever. Saksılarda, balkonlarda yetiştirilebilir. -1°C derece, en fazla -3°C derede soğuğa dayanıklıdır. Toprak seçmez fakat sulama dengeleri önemlidir.
Toprak: İyi geçirgen olmalıdır. Geçirgen olması dışında toprak fark etmez.
Sulama: Çiçeklenme dönemlerinde aşırıya kaçmayacak şekilde sulanmalıdır. Toprak tamamıyla kuru olmamalıdır. Yazın çiçek açmıyorsa sulama pek önemli değildir. Susuzluğa, kuraklığa dayanıklıdır. Saksıda yetiştirirken ayda bir defa bitki besini verilmelidir.
Çoğaltılması: Çelikle çoğaltmalısınız. Tohumdan çoğaltacaksanız tohumlar serin havada çimleniyor. İlkbaharda fazla gecikmeden tohumları ekmelisiniz. Kışın don olayı görülmeyen yerlerde tohumları yaz sonuna doğru ekebilirsiniz. Tohum ektiğiniz kasaları serin rüzgar alan bir yerde tutun. Tohumlar çimlenmeye başlayınca güneşli yere alın.
Çelikle çoğaltılması: İstanbul için en iyi köklenme zamanı nisan sonu veya eylül sonudur. Tomurcuklu olmaya dallardan alın. En üstte iki yaprak kalacak şekilde makasla alt yapraklarını kesin. En üstte iki yaprak kalsın. Bunları kapalı tutmalısınız. Tuttuğunuz yer direkt güneş almamalı ama kuvvetli aydınlık olmalıdır. Bir ayda köklenir.
Yeni yerlerine diktikten sonra tutup tutmadıklarından emin olun. Birkaç santim uzadıktan sonra tepelerini koparın. Bodrum papatyalarınızı kışın don olaylarından korumalısınız.
Daldırma ile çoğaltmak: Uzun dallarının bir kısmını 5 santim derinliğe, toprağa gömün. Fakat dalın ucunu gömmeyin. Dal topraktan çıkmasın diye toprağın üzerine taş koyun. İki ay içinde köklenir. Dalı ana bitkiden kesin ve topraktan sökerek başka yere dikin.