Börülce Nasıl Haşlanır?

Börülce nasıl haşlanır? Börülce yemeğe nasıl hazırlanır? Börülce salatası nasıl yapılır? İşte lezzetli baklagil börülce hakkında bilmek istedikleriniz.

Fasulye familyasından olan börülce fasulyeye göre daha küçük, kuru tanelerin göbek kısmında antosoyanlı (mor, menekşe rengini veren pigment) leke olan kuru baklagildir. Un sanayinde de kullanılan börülcenin kuru taneleri sıcak ve soğuk yemeklerde, salatalarda vb. kullanılır.

Baklagiller ailesinden olan börülce, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Anavatanı Hindistan ve Ortadoğu olan börülcenin iyi gelişmiş kazık kökleri bulunur. Yaprakları bileşik ve üç yaprakçıklıdır. Börülcenin renkli çiçekleri vardır. Mor, beyaz ya da açık sarı renkli börülce çiçekleri, uzun saplar üzerinde açar. Çiçeklerin ise, genellikle ikisi ya da üçü bir arada bulunur. Börülce, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.

Börülce, görüntü olarak taze fasulyeyi benzer. Bir tarım bitkisi olarak bilinen taze börülce ve kuru taneleri, sebze olarak tüketilir ve aynı taze fasulye gibi yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

Börülce Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Taneler temiz ve parlak olmalıdır.
  • Tanelerin hepsinin renkleri aynı olmalıdır.
  • Küf, filiz, ezik, çatlak, küçük böcek, benekler olmamalıdır.
  • Kokusu anormal olmamalıdır.
  • Kendine has renkte olmalıdır.
  • Tane büyüklükleri aynı olmalıdır.
  • Ambalajlı olanlar satın alınırken üretim ve son kullanma tarihine dikkat
  • edilmelidir.
  • Yırtık ve delik ambalajlı olan ürünler satın alınmamalıdır.

Börülce Nasıl Ayıklanır?

Börülce nasıl haşlanır konusunda geçmeden önce börülceleri ayıklamak gerekiyor. Börülce, görüntü olarak taze fasulyeyi benzer. Bir tarım bitkisi olarak bilinen taze börülce ve kuru taneleri, sebze olarak tüketilir ve aynı taze fasulye gibi yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

Börülcenin içeriğinde demir, potasyum ve protein gibi besin kaynakları bulunur. Börülce lifli yapıda olması sebebiyle bağırsak hareketlerini hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır.

Börülcenin karın kısmına koyu renk bir halka bulunur. Bu halka, börülcenin baklagillerden ayrılmasını sağlar. Bu sebeple börülceye bazı yörelerde karnıkaralı denir.

Börülceni yeşil ve taze olarak tüketilen bir çeşidi vardır. Bunun yanı sıra kurutularak da tüketilebilir. En çok haşlanarak tüketilir. Püresi yapılarak bebeklere de verilebilir. Bazı yörelerde taze fasulyeye benzere şekilde yemeği de yapılmaktadır.

Börülceyi tıpkı taze fasulye gibi temizlemelisiniz. Bir bıçak ya da elle börülcenin baş kısımlarını koparın. Bu kısımlara kılçık adı verilir. Kılçık kısmını börülceye zarar vermeyecek şekilde koparmalısınız.

Börülcenin kılçıklarını kopardıktan sonra yüzeyine iyice bakmalısınız. Eğer yüzeyde siyah renkli noktalar varsa, börülceye kurt girmiş demektir. Börülce zehirlenmelerine bu kurtlar sebep olur.

Eğer yüzeyde herhangi bir delik yoksa börülceyi istediğiniz ebatlarda keserek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Börülceyi kuru olarak kullanmak istiyorsanız, gazını almak için bir gece önceden suda bekletmelisiniz.

Börülce Nasıl Haşlanır?

Börülce kullanılmadan önce iyice durulanmalıdır. Börülce, hem pişirme süresini hızlandırmak hem de gaza neden olan eğilimleri azaltmak için pişirmeden önce ıslatılmalıdır. Börülceyi ıslatmanın iki yolu vardır:

Geceden ıslatın: Börülceyi durulayın, ardından bir miktar soğuk su olu kaba koyun ve en az dört saat veya gece boyunca oda sıcaklığında bekletin. Pişirmeden önce süzün ve durulayın.

Hızlı ıslatın: Börülceleri durulayın, sonra bir tencereye koyun, bir miktar suyla dolu tencereye koyun ve kaynatın. Birkaç dakika kaynatın ve ardından bir saat boyunca sıcak suda bırakın, süzün. Üstüne içme suyu ekleyin ve pişirmeye devam edin. Islatılmış börülce yaklaşık 60 dakika içinde pişirilir.

Pişirmede her fincan börülce için 3 ile 4 bardak su kullanın. Börülce pişirirken tuz eklemenin derilerini sertleştireceğine dair bir efsane var. Ancak bu doğru değildir ve pişirme suyunun tuzlanması börülceye daha iyi bir lezzet verir.

Börülce Nasıl Saklanır?

Börülce uygun koşullarda uzun süre saklanabilir. Bu nedenle kuru erzak olarak büyük miktarlarda alınarak depolanabilir. Sıcak ortam ve güneş tanenin dış zarlarının kalınlaşıp renginin bozulmasına ve daha geç sürede pişmesine neden olur. Oda sıcaklığında (18 0C) nemsiz, kuru ortamda, ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Börülce hasat edildikten sonra en geç bir yıl içinde tüketilmelidir. Börülceyi serin, güneş görmeyen, kuru bir ortamda, bez torba ve kavanozlarda saklamak en doğrusudur. Böceklenme ve küflenmenin önlenmesi için saklamada kaya tuzu da kullanılır. Tuz, ortamdaki nemi çekerek böceklenme ve küflenmeyi engellemiş olur. Bu yöntemle saklanan kuru baklagiller daha uzun süre dayanabilir. Kuru baklagiller çimlenme (filizlenme) meydana gelerek besin zehirlenmelerine sebebiyet verebileceği için uzun süre ıslatılarak bekletilmez. Ancak ıslatılarak derin dondurucuda bekletilen kuru baklagillerin ise pişme süresi uzar. Pilavlarda, tatlıda, çorba vb. yemeklerde kullanılmak üzere kuru baklagiller haşlanarak bir kullanımlık şeklinde derin dondurucuda saklanabilir.

Börülceli Tarifler

Zeytinyağlı Börülce

Zeytinyağlı Börülce

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı börülce
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3­-4 diş sarımsak
  • ½ çorba kaşığı salça ·
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 5-­6 dal maydanoz

Soğanları soyup  yıkadıktan sonra brunoisse doğrayınız. Yağ, salça, tuz  ve şekeri pişirme işlemine başlamadan önce hazırlayın. Salça yerine domates  kullanacaksanız, domateslerin  concasse doğrayın. Havuçları yıkayıp soyarak peysan doğrayın. Patatesleri yıkayıp  soyduktan sonra peysan doğrayın. Sebzeleri oksitlenmemesi için  limonlu  suda bekletebilirsiniz. Ancak vitamin ve mineral kaybını önlemek için  bekletme süresini uzun tutmayın.

Tencereye yağla birlikte brunoisse doğranmış soğanları ilave edin. Soğanların diriliği gidinceye kadar soteleyin.  Salça ve yeterli miktarda suyu ilave edin. Kaynayan suya daha önceden hazırladığınız börülce ve sarımsağı ilave edin. Hafif hararetli ısıda börülceler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği indirmeye yakın tuz  ve şekeri ilave ederek birkaç taşım kaynatın. Pişen yemeği servis tabağına alarak soğutun. Servise hazır hale getirin. Yıkayarak kıyılan maydanozları börülcelerin üzerine serpiştirerek servis hazırlayın. 

Not: Doğrama teknikleri hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Börülce Salatası

Börülce Salatası

Mazlemeler

  • Yarım kilo haşlanmış börülce
  • 1 orta boy doğranmış kırmızı soğan
  • 2 adet doğranmış yeşil biber
  • 2 adet doğranmış kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı yeşil soğan
  • Birkaç dal kişniş
  • Bir yemek kaşığı bitkisel yap
  • Yarım çay çay kaşığı esmer şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kırmızı biber
  • Çeyrek çay bardağı sirke

Börülceyi yukarıdaki tarife göre haşlayın. Taze börülce yerine konserve kullanacaksanız konserveyi açın ve börülceleri süzün. Kırmızı soğan, yeşil soğan, kırmızı biber, yeşil biber ve kişnişi doğrayın. Börülce, soğan, biber ve kişnişleri bir kasede karıştırın. Küçük bir kasede sirke, yağ, esmer şeker, tuz ve kırmızı biberi karıştırın. Karışımı sebzelerin üzerine dökün. Hemen servis yapın veya servis yapmaya hazır olana kadar soğutun.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu