Boya Malzemeleri Nelerdir?

Boya malzemeleri nelerdir? Evinizi boyamaya karar verdiyseniz bazı malzemelere ihtiyacınız olacak.

Boya yaparken hangi malzemeler kullanılır?

Boya Malzemeleri

Fırçalar

Boyayacağınız yüzeylerde iyi sonuç alabilmeniz için, mutlaka iyi bir fırçanız olmalıdır. Üstelik iyi bir fırçayı yıllarca kullanabilirsiniz. Boyanızı alırken, boyanacak mekânın farklı boyutlardaki yüzeylerine uygun fırçalar kullanılarak yapılan işin kalitesi arttırılabilir. Örneğin kapı ve doğramalar için 0,5 – 1 ya da 1,5 inçlik fırçalar, geniş yüzeyler için; 2 yada 3 inçlik fırçalar, duvarlar için; 4 ya da 5 inçlik fırçalar kullanabilirsiniz. En iyi fırçalar, domuz kılından yapılanlardır.

Uzun fırçaların kaliteli fırçalara oranla daha sert kılları vardır ve büküldüğünde daha sert yaylanır. Yeni satın alınan bir fırçayı, boyayı kolayca sürecek bir hale gelinceye kadar, önce astar uygulamalarında kullanarak alıştırmak gerekir. Boya sırasında, fırça kıllarının yarısını aşmayacak kadar boyaya batırmalı ve boya fazlasını mutlaka sıyırmalıdır. Boya fırçası, toz almak ya da boyayı karıştırmak için kullanılmamalıdır.

Rulolar

Geniş duvarları ve tavanları hızlı ve kolay bir şekilde boyayabilmeniz için rulolar çok kullanışlıdır. Genellikle, pürüzlü yüzeylerde uzun tüylü rulolar, düzgün yüzeylerde ise kısa tüylü rulolar kullanılır. Bununla birlikte, düzgün iç ve dış yüzeylerde de değişik uzunlukta tüyleri olan ruloları kullanabilirsiniz. Rulodaki fazla boyayı almak için rulo tablası veya rulo ızgarası kullanabilirsiniz.

Rulo satın alırken, merdanesi kolay çıkanını seçmelisiniz. Ruloya uygun bir sap takmak geniş yüzeyleri daha rahat boyama fırsatı verir. Plastik boya kullanacaksanız, sünger ya da pösteki rulolar; dış cephe boyaları için pösteki ve mercan rulolar boyanın kolay sürülebilmesi ve en iyi sonucun alınabilmesi için çok daha uygundur. Saten boyalar için sünger ya da peluş rulolar, sentetik boyalar için moher rulolar kullanabilirsiniz.

Fırça ve Ruloların Bakımı Nasıl Yapılır?

Sentetik boyaların temizliğinde sentetik tiner, selülozik boyaların temizliğinde selülozik tiner, su bazlı boyaların temizliğinde ise su kullanılmalıdır. Fırçaların temizliğine başlarken önce ruloyu/fırçayı gazete kağıdına sürerek çıkartıla bildiği kadar boya çıkartılmalıdır. Rulo/fırça yeterli miktarda inceltici dökülen bir kaba, kılların tamamı girecek şekilde yerleştirilir ve üzerindeki boyanın sıvının içinde çözülmesi beklenir. Plastik eldiven giyerek iyice temizlenene kadar ovulur. Tüm boya çözüldükten sonra rulo/fırça iyice silkelenir ve kılları düzeltilir. Fırçaları kuruturken yere dayayarak dikey şekilde ya da kılları birbirinden ayırılabilecek şekilde bırakılmamalıdır. Tekrar kullanmadan önce, su bazlı boya fırçası mutlaka suyla, solvent bazlı boya fırçası ise tinerle nemlendirilmelidir.

Yardımcı Boya Malzemeleri

Spatulalar ve sistreler: Spatulalar ve sistreler boyanacak yüzeylerin kazınmasında temizlenmesinde ve macun çekilmesinde kullanılır.

Boya karıştırıcılar: Boya karıştırma uçları sıçratma özelliği olmayan darbesiz matkaba takılarak kullanılan boyacı aracıdır.

Plastik boya süzgeci: Rulo ile boya yapılırken rulo üzerindeki fazla boyaların alınması için rulonun üzerinde gezdirildiği bir boyacı aracıdır.

Plastik boya tavası: Rulo üzerindeki fazla boyaların süzgeç ile boyaları alınırken boyanın birikmesi için altına konulan veya fazla boyaların alınması için de sadece kendisinin de kullanılabildiği boyama gerecidir.

Fırça sapı: Boya uygulaması yapılırken ulaşılamayan yüksekliklerde fırçaların ahşap veya plastik olan kısımlarına monte edilerek yüksek kısımlar ve tavanların boyanmasında kullanılır.

Zımpara kağıdı: Zımpara kâğıtları demir ve tahta üzerinde kullanılmak üzere iki çeşittir. 0, 1, 2, 3 ve 4 numara olarak değişik kalınlık ölçülerinde yapılır. (0) en incesi, (4) en kalınıdır. 3 ve 4 numara yüzey hazırlamada, 2 numara macun zımparasında, 1 numara astar tatbikatında ve 0 numara boya zımparasında kullanılır.

Rulo ve fırçanın yanı sıra yardımcı boya malzemeleri de boya yapımında önemli birer ihtiyaçtır.

Boya Malzemelerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fırça Kullanımı

Yeni fırça astar uygulamasında kullanılarak uçları bu şekilde alıştırılmalıdır. Fırça, boyaya kıllarının yarısına gelecek seviyede daldırılmalıdır. Sürülmeden önce kutunun kenarına sıyrılarak boyanın fazlası akıtılmalıdır. Boyama sırasında mola verilecek ise, fırça boyanın içine daldırılmış olarak bırakılmamalı, kutunun üstüne yatırılmalıdır. 43 Boya işi bittikten sonra, fırça mutlaka temizlenmelidir. Sentetik boya ( halk dilinde yağlı boya) kullanıldıysa sentetik tiner veya terebentin ile plastik boya kullanıldıysa su ile temizlenmelidir.

Plastik boya yapıp daha sonra su ile temizlediğimiz fırçayı asarak kurutmak ve yeniden kullanılacağı zaman bir süre su içinde tutmak yararlı olur. Sentetik boya yaptıktan sonra tiner veya terebentin ile temizlediğimiz fırçayı, yine terebentin karışımı içinde saklamak, fırçanın en iyi şekilde korunması için uygundur. Bu şekilde saklanacak fırça tekrar kullanılacağı zaman iyice kurutulmalıdır. Boyayı karıştırmak için veya boyanacak yerin tozunu gidermek için boya fırçanızı kullanmayınız.

Rulo Kullanımı

Tavan ve benzeri geniş satıhlarda rulo kullanılabilir. Rulo kullanımı işin süratini artırabilir. Ancak rulo, boyaya daldırıldıktan sonra boya fazlasının uygun rulo tablalarında alınmaması halinde, uygulanması zor bir alet haline gelebilir. Özellikle damlama ve sıçrama sorun yaratabilir. Çeşitli rulo tipleri vardır.

Plastik boyalar sünger rulo ile sentetik boyalar moher rulo ile uygulanır. Ayrıca her iki amaca da hitap eden koyunyünü rulolar bulmak mümkündür. Rulolar da fırçalar gibi iş bittikten sonra iyice temizlenip kurutularak kullanım için saklanabilir. Boyama işine, yukarıdan başlayarak, aşağıya doğru devam ediniz. Kalın tek kat boya tatbik etmek yerine, ince iki kat uygulamayı yeğleyiniz.

Spatula Kullanımı

Eski boyaların kazınmasında, bozuk yüzeylere alçı çekilmesinde ve yüzeye macun çekilmesinde kullanılır. Eski yüzeyleri kazırken sert parçaların kopartılması için spatulanın sap kısmını sert cisimlerle vurmayınız. Spatulaları kullanılırken yüzeye 45 dereceden daha dik tutmayınız. Spatulayı kullanırken sık sık temizleyerek ucunda topaklanma oluşmasını engelleyiniz.

Boya malzemeleri doğru şekilde temizlenirse gerektiğinde tekrar kullanılabilir.

Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle iç mekân boyama işi yapılırken kullanılacak fırçalar ve diğer malzemelerin kontrolü yapılarak boyanacak yüzey için en uygun araç ve gereç belirlenmelidir. Dekoratif boya uygulamalarında, rulo fırçalar genellikle tercih edilenidir ancak kapı veya pencere kenarı gibi ince iş gerektiren alanlara göre küçük fırçalar da hazır bulundurulmalıdır. Rulonun üzerine alacağımız boyanın çokluğu, boya yapılan malzemeyi sertleştirir.

İşlem yapılan boyanın kalitesi de işin değerine direkt etki yapar. Mümkün olduğunca kaliteden vazgeçmeyin ve bunu etkileyecek şekilde alacağınız boya miktarını iyi hesap ederken boya üzerindeki etikette malzeme sarfiyatını okuyarak gereksiz malzeme alıp zarar etmeyin.

Bu temel kriterlerin yanında bazı önemli detaylar ise yanımızda bulunduracağımız karıştırıcı, çubuk ya da tornavida, zımpara, sünger ve damla bezidir. Ayrıca işi yaparken tulum ya da iş kıyafetlerin giyilmesi de çok önemlidir.

Boya işinin evimizdeki diğer eşyalara ve yapılara zarar vermesini engellemek için; öncelikle duvar kenarlarından tüm eşyaları ortaya doğru çekmemiz gereklidir. Bununla beraber üzerlerinin de kapatılması gerekir. Eğer tavanı da boyayacaksanız eşyalarınızın ya tamamen odadan çıkartılması ya da üzerlerinin sağlamca kapatılması kaçınılmazdır. Hareket etmeyen demirbaĢları da mecburen kaplamalısınız.

Duvarların ve zeminin ayrıca iş öncesi temizlenmesi de önemlidir. Buralarda kalacak en ufak bir toz, kir veya bir haşeratın boya sonrası duvarınızda kalıcı olması yapılan işin kalitesini düşürür. Ayrıca boya yapacağınız yüzeylerdeki deliklerin ve gözeneklerin de önceden kapatılması gereklidir. Bunların tam tersi olan pürüzler içinse zımparalardan yardım alabilirsiniz. Bu sayede boya yaptığınız yapıların sadece rengi yenilenmemiş üzerinde ihtiyaç duyulan ufak bozuklukların da onarımı yapılmış olacaktır.

Faydalı Bilgiler

  • Duvarlarda çatlak ya da çukurlar varsa sıva alçısıyla badanadan önce uygun macun veya gereçlerle bir gün önceden kapatılır.
  • Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
  • Fırça sapına taktığımız robot fırçayla fazla batırmamak suretiyle badanaya değdirilir. Kovanın içine bir kaç kez silkeleyip tavanı boyamaya başlayabiliriz.
  • Tavana bir kat vurduktan sonra bir saat veya iki saat beklenir. İyice kuruduktan sonra tekrar boyanır. Bu işlem tavanın kirlilik durumuna göre boyamaya devam edilir.
  • Boya yaparken size sanki boyanmıyormuş gibi gelebilir. Ancak kurudukça (2 saat kadar sonra) renk oturacak ve boya belirginleşecektir.

Kaynaklar:

  • Yalıtım ve Boya – MEGEP
  • Dekoratif Boya – MEGEP
  • Boyaya Hazırlık – MEGEP

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu