Brokoli Nasıl Pişirilir?

Brokoli nasıl pişirilir? Brokoli haşlarken nelere dikkat etmek gerekir? İyi brokoli nasıl anlaşılır? Brokoli nasıl saklanır?

İyi bir C vitamini ve kalsiyum kaynağı olan brokolinin tüketimi oldukça önemlidir. Posa içeriği yönünden zengin olan bu sebze, bağırsaklarınızın tembelleşmesini engeller. Oldukça yararlı olan brokoliyi salata ve yemeklerinizde sıkça kullanarak sağlıklı kalabilirsiniz.

Brokoli, Lahanagiller familyasından küçük yeşil yumrular hâlinde bir sebzedir. Brokoli, içeriğindeki lif ve krom sayesinde kan şekerinin düzenlenmesinde ve uzun süre tok kalınmasında faydalıdır.

Koyu yeşil renkli sebzeler arasında yer alan brokoli, kış aylarında sık tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. A, C, E, K vitaminlerinin önemli bölümünü karşılayan brokoli, B2 ve B3 vitamini bakımından da zengin olduğundan, çocukları ve yetişkinleri hem fiziksel hem de mental açıdan destekler.

Brokolinin en uygun yetiştirilme zamanı, kış mevsimidir. Sıcak mevsimde yetiştirildiğinde, gevşek yapılı olur. Brokoli tohumları ekilmeden önce, nemli bir bez içinde, ıslak olarak bekletilmelidir. Brokolileriniz için, bir kaba 10 santimetre kalınlığında torf yerleştirin. Tohumları serptikten sonra, 1 cm kalınlığında torfla tekrar üzerini örtün. Daha sonra, bu kabın üzerini naylonla kapatın. 8-10 gün içerisinde brokolileriniz çimlenmeye başlayabilir. Fideler yapraklanmaya başlayınca, metrekareye 300 gram gelecek şekilde organik gübre ekleyerek, fideleri yetiştirilecek olan alana dikilebilir. Düzenli sulamaya yapılmalıdır. Brokoliler, 120 gün sonra toplamaya uygun hale gelecektir.

İyi Brokoli Nasıl Anlaşılır?

Brokoli,  çok dayanıklı bir sebze değildir. Bunun için, brokoli alırken lekesiz, canlı ve yeşil olanlarının seçilmesi ve kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir.

Pazardan ya da manavdan brokoli seçerken, bazı noktalara dikkat edin. Çiçekleri birbirine yakın olan, koyu yeşil brokolileri seçin. Dalları uzun olmamalıdır. Tomurcukları sıkıca kapalı ve yaprakları taze olmalıdır. Keskin kokusu olan brokoli, taze değildir. Aldığınız brokoliyi, yıkamadan, plastik bir torbada, buzdolabında dört güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Brokoli Nasıl Saklanır?

Brokoli koyu yeşil ve sert olmalıdır. Vitamin bakımında oldukça zengin olan brokoli, buzdolabından bir hafta taze olarak saklanabilir. Brokoli buzdolabında, birkaç yerinden delinmiş plastik film torba içinde ve bir haftadan uzun süre saklanabilir.

Brokoli Nasıl Temizlenir?

En iyi yol sirke ve su ile temizlemektir (sirke ve su oranı 1:3 olmalıdır). Brokoliyi yaklaşık 5 dakika sirke suyuna batırmak, çiçeklerin içinde hiçbir böcek kalmamasını sağlayacaktır. Sonra soğuk musluk suyunda iyice durulayın.

Sapı taçdan kesmek için keskin bir bıçak kullanın. Sonra tacı büyük çiçekleri ayırmak için elinizi kullanın. Çiçekleri ısırık büyüklüğünde parçalar halinde dilimleyin. Yaprakları kesin ve yğzeydeki sert tabakayı soyun. Sapın kısmını kesin ve atın. Sonra kalan sapları ince dilimler halinde kesin.

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Brokoli Nasıl pişirilir? Pişirme süresi kişisel zevkinize ve çiçeklerin boyutuna bağlıdır. Brokoli hızlı bir şekilde pişer. Fakat brokoli saplarının pişmesi daha uzun sürdüğü için sapları ve çiçekleri ayrı ayrı pişirmekte fayda var.

Brokoliyi yüksek ateşte bir tencerede kaynatın ve bir tutam tuz ekleyin. Önce sapları ekleyin ve 2 dakika pişirin. Sonra çiçeği kaynar suya ekleyin, borkolinin tamamen suyun içine olduğundan emin olun. Gevrekleşene kadar 3 dakika pişirin. Daha yumuşak bir dokudan hoşlanıyorsanız, 2 dakika daha kaynatın.

Bir kevgir ile süzün. Pişmiş brokoliyi hemen bir kase soğuk suya veya buzlu suya batırmak en iyisidir. Bu pişirme işlemini durdurmaya yardımcı olacak ve parlak yeşil renkle birlikte gevrek doku sağlayacaktır.

Brokolinin nötr lezzeti, düzgün piştiğinde güzel bir şekilde ortaya çıkar. Tuz ve karabiber serpin ve limon dilimleri ile servis yapın.

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Brokoli nasıl pişirilir? Ispanak, semizotu, brokoli, brüksel lahanası ve dolmalık biber gibi yeşil renkli sebzelere renk veren içlerinde bulunan klorofil maddesidir.

Yeşil renkli sebzeler pişerken, sıcaklığın etkisiyle renkleri biraz solar. Yeşil sebzelerin renklerini koruması için, sebzeleri pişirmeden önce bol buzlu suda bekletebilirsiniz. Buzlu su, sebzelerin içinde bulunan klorofil maddesinin sabitleşmesini sağlar. Böylece, pişmeden bol buzlu suda bekleyen sebzelerde renk kaybı olmaz.

Brokolinin gövdesindeki sert zarlı kısmı soyarak pişirirseniz, çok daha çabuk ve kolay pişer ve daha kolay sindirilir. Saptan çiçeğine kadar, brokoliyi ince uzun doğrarsanız, brokolinin iki kısmı da aynı zamanda pişer.

Brokoli uzun süre pişirilmemelidir. Uzun pişen brokoli, yumuşar ve dağılır, lezzetsiz olur ve besin değerini yitirir. Pişerken tuz eklenen brokoli yeşil kalır. Brokolinin yaprakları da yenebilir, ancak yemeğe eklerken kesmek gerekir. Brokoli pişerken çıkan kokuyu engellemek için, pişme suyuna birkaç büyük parça ekmek atın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu