Budama Makası Nasıl Olmalı?
Bahçelerin daha güzel bakımlı görünmesi için budama makası ile hem ağaçların hem de çiçeklerin budanması gerekir.
Bitkilerin ve ağaçların doğru şekilde budanabilmesi için doğru budama bıçağını seçmelisiniz. Budama makasları, değişik kesme biçimleri ve çeşitleri ile hem ağaçlarda hem bitkilerde kullanılmaya uygundur.
Budamanın da kendi içinde kuralları vardır. Yapılan yanış budama bitkiye zarar verebilir. İyi bir budama için ilk iş olarak, iyi bir makas seçilmelidir.
Budama makası alırken gizli yay mekanizmasına sahip olmasına dikkat edin. Bazı budama makasları sağ ve sol kullanımına uygundur. Bu da ağaçların arasında birbirlerinden geçen hastalıkları önler. Makas alırken bu özelliğe de dikkat etmelisiniz. Ayrıca ağaçlara istenilen şeklin verilmesini sağlayan budama makasları, ağaçların verimini etkiler.
Kuru ve yaş ağaçlarda kullanılmak üzere üretilen budama makasları, örs ve by-pass kesim olmak üzere iki farklı tiptedir. Örs tipi budama makasları, yaşlı ya da ölmüş ağaçlarda kullanılmaktadır. Genç yaştaki ağaçlarda, by-pass budama makasları kullanılır.
Budama Makasında Olması Gereken Özellikler
- Budama yapacağınız yer soğuksa, plastik ya da karbon kompozit madde ile kaplı makasları tercih edebilirsiniz.
- Teknik kullanım ve özelliklerini gösteren ambalajlı ürünleri seçin.
- Kuru dalları budamak için örs tipi budama makası, yaş dalları kesmek için by-pass tipi budama makası kullanabilirsiniz.
- Yatay eğimli makaslar, geleneksel makaslara oranla yatay hareketlerde bileğe kolaylık sağlar.
- Ergonomik makaslarda dikey eğim, bileğin dikey olarak daha kolay çalışmasını sağlar.
- Makasın göbek cıvatasının kolay ayarlanır olmasına özen gösterin. Böylelikle budayacağınız bitkiye göre makasın açıklığını kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
Doğru budama makası seçimi ile meyve ağaçlarının verimini artırabilir, bitkileri daha estetik bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Teşekkür ederim. iyiki varsınız.
Teşekkürler Okan Bey. :)