Buharlı Ütü Suyu Nasıl Olmalıdır?
Ev işleri arasında ütü yapmanın ayrı bir yeri vardır. Her zaman ertelenir ve ütülenmeyi bekleyen çamaşırlar birikir. Bu sebeple ütü yapmayı kolaylaştıran buharlı ütüler üretilmiştir.
Buharlı ütünüzle işiniz kolaylaştı. Fakat bu konforun kısa sürmesini istemiyorsunuz. Ütünün içinde biriken tortular zamanla çamaşırlar üzerinde lekelenme yapar. Bunları engellemek için ütünüzü doğru şekilde kullanmalısınız.
Ütü yaparken dikkat etmeniz gerekenler:
- Buharlı ütü ile kumaşın buruşukluklarını, kırışıklıklarını buhar ve ısı uygulaması ile muntazam bir şekle dönüştürebilirsiniz.
- Giysileri ütüledikten hemen sonra asın. Kolalı ütüleme yaparken önce kumaşın iç kısmına su püskürtün sonra kumaşın ütüden evvel her kısmının suyu emebilmesi için kumaşı elinizde toparlayın. Ütünün ısısını kontrol edin. Eğer kumaşa ütüyü temas ettirdiğinizde cızırtı sesi çıkarıyorsa ısıyı düşürmeniz gerekir.
- Dairesel hareketler kumaşın esnemesine sebep olacağı için bu tür hareketlerden sakının.İnatçı kırışıklıklar için uzunlamasına buharla ütüleyin.
- Dolabınızda pek çok tür kumaştan giysi bulunur. Bunların her birini farklı bir ısıyla ütülemek gerekir.
- Sentetikliler ve ipek kumaşlar için düşük ve orta ısılar, pamuklu ve ketenler için yüksek ısılar kullanın. Yünlüler orta veya yüksek ısıda ütülenir.
- Parlamayı önlemek için ütü bezi kullanın.
- Eğer giysinizin astarı varsa etiketini kontrol edin ve ayrı ayrı ütüleyin.
Buharlı ütü için saf su nasıl hazırlanır?
- Buzdolabının buzluk kısmında çözülen buzların suyunu ütünüzde kullanabilirsiniz. O kısımda bulunan suyu şişede biriktirin ve ihtiyacınız olduğu zaman kullanın. Bu su kireçsizdir.
- Eğer musluk suyunuz çok kireçli değilse (bunu ölçmeniz gerekir) yarı yarıya oranla saf su ve musluk suyu kullanabilirsiniz.
Sprey su püskürtmediğinde tıkanmayı gidermek için sprey deliğini parmakla kapatarak sprey düğmesine birkaç kez basmalısınız. Ütüleme sırasında önce düşük ısı gerektiren giysileri, daha sonra yüksek ısı gerektiren giysiler ütülemelisiniz.