Büyüleyici çiçeklere sahip Clematis ile tanışın
Dünyada yüzlerce çeşidi olan Clematis, parlak ve renkli çiçekleriyle bulunduğu ortamda anında dikkat çeker. Clematis, ülkemizde “Yaban Asması” olarak bilinir.
Clematis, dayanıklı ve tırmanıcı bir bitkidir. 2 ila 10 metreye kadar uzayabilen bu bitki, güzel kokusuyla bahçe sahiplerinin tercih ettiği bitkiler arasında yer alır. 100 seneye kadar yaşayan ender bitkilerden biri olan Clematis’in çiçekleri, 2,5 cm ile 25 cm arasında değişkenlik gösterir.
Bulunduğu iklime göre bazen her mevsim yeşil kalırken bazı iklimlerde kışın yapraklarını döker. Genellikle şiddetli kış aylarında bile çiçek açar ancak çiçekleri, aşırı güneşe dayanıklı değildir.
Nisan ayında çiçek açmaya başlayan Clematis, kış aylarının yaklaşması ile kuruyabilir. Ancak Şubat ayında yeniden eski canlılığına kavuşur.
Tırmanıcı bir bitki olmasına karşın, dalları diğer sarmaşık bitkiler gibi vantuzlu değildir. Bu sebeple tırmanmasına yardım etmek için bir destek kullanılması gerekir.
Bahçeye Clematis dikimi
Bahçenize Clematis dikmek istiyorsanız, sonbaharı beklemeniz doğru olacaktır. Clematis, sonbahar aylarında özenli bir dikim işlemi ister. Suyu süzme özelliğine sahip toprağı, gübre ile karıştırarak bitkinin kök ve gövdesi birkaç cm içeride kalacak şekilde ekmelisiniz. Dikim işleminden sonra, köklerin üzerini yaprak, taç, ağaç kabuğu gibi doğal malzemeler kullanarak gölgelemelisiniz. Düzenli olarak sulamayı ihmal etmeyin çünkü Clematis, rutubeti seven bir bitkidir.
Topraktan bulaşan bir mantar hastalığı, Clematis’in kısa sürede kahverengileşip kurumasına yol açar. Bu sebeple bitkilerinizi düzenli olarak ilaçlayıp, bakımlarını yapmayı da ihmal etmemelisiniz.