Çalı Bitkileri Nelerdir?

Çalı bitkileri bahçe ile sokağı birbirinden ayırmaya yarar, aynı zamanda oldukça dekoratiftir. Çalı bitkilerinin isimleri nelerdir?

Çalı Bitkileri İsimleri

Berberis Bitkisi

berberis

Bu bitkinin yaklaşık 200 türü vardır. Ülkemizde bu bitki karamuk adıyla da bilinir. Yaz-kış yeşil ve yazın yeşil türleri olan, dikenli çalı formunda olan bir bitkidir. Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halinde olup yapraklar basit, parlak yapıdadır. Çiçekler çoğunlukla salkım veya bileşik salkım ya da çok az da olsa tek tek bulunur. Çiçekleri sarı renklidir.

Şimşir Bitkisi

Şimşir bitkisinin Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika’da yetişen yaklaşık 30 kadar türü bulunmaktadır. Şimşir; genellikle 1 m boylu çalı, nadiren 7-8 m boyunda ağaççık formunda her dem yeşil bitkilerdir. Kabuk kahverengi, sarımsı kahverengidir. Sürgünler önce tüylü, sonra tüysüz, zeytin yeşili rengindedir. Budanmaya ve makasa çok iyi gelen bir bitki olup, çit bitkisi olarak kullanılabilir.

Japon Ayvası Bitkisi

Japon Ayvası

Japonya’da doğal olarak yetişen bu bitki; yazın yeşil, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Bazı bölgelerimizde bahar dalı veya yörük gelini adıyla da bilinmektedir. Dalları dikenli, yaprak kenarları testere dişli, 3-5 cm uzunluğundadır. Şekil olarak yumurta veya oval şeklinde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır.

Dağ Muşmulası Bitkisi

Dağ muşmulası

Dağ muşmulası Avrupa, Güney Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dağ muşmulası çalı veya ağaççık formunda, genellikle yazın yeşil, nadiren yaz kış yeşil ve 60-90 cm. boyunda bir süs çalısıdır. Yaprakları parlak, küçük, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü grimsi yeşil ve tüylü, sade, tam kenarlı, sarmal dizilişli ve dar mızrak biçimindedir.

Funda Bitkisi

Funda; yaz-kış yeşil, genellikle bodur çalı formunda, nadiren küçük ağaç şeklindedir. Çalı formundaki bitkilerin boyu 0,2-1,5 m arasında değişmektedir. Bazı türleri ise ağaç kategorisinde yer alır ve 6-7 metre boylanır. Dünyada yaklaşık 600 kadar türü bulunan, ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Bu bitkiye süpürge çalısı adı da verilmektedir.

Taflan Bitkisi

Taflan bitkisi

Bu bitkinin anavatanı Karadeniz Bölgesinin doğu kısımlarıdır. Avrupa, Asya ve Kuzey ve Orta Amerika ile Avustralya’da doğal olarak yetişen 170 kadar türü vardır. Ülkemizde karayemiş ve papaz külahı adlarıyla da bilinir ve ülkemize has yerli türleri bulunmaktadır.

Altın Çanak Bitkisi

Altın çanak bitkisinin anavatanı Çin’in kuzeybatı bölgeleridir. Ülkemizde de doğal olarak yetişen bir bitkidir. Yazın yeşil, kışın yapraklarını döken çalı formunda bir bitkidir. Bitkinin boyu 1,5-2 metreye kadar çıkabilir. Saçak kök yapısına sahiptir.

Ortanca Bitkisi

Kuzey ve Güney Avrupa’da Doğu ve Güney Doğu’ da ve Güney Doğu Asya’da doğal olarak bilinen 30 kadar türü vardır. Ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yazın yeşil ve yaz-kış yeşil türleri bulunmaktadır. Ortanca genellikle çalı formunda bitkilerdir. Yaprakları tam veya dilimli olup, yaprak kenarları ise dişli ve karşılıklı dizilmiştir.

Zakkum Bitkisi

Dünyada Hindistan’ın kuzey bölgeleri ve Japonya’da, ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgesinde dere kenarlarında doğal yetişir ve 2-3 türü bulunmaktadır. Yaz-kış yeşil, ağaç veya çalı formunda olan bitkilerdir. Bitki boyu 2-3 metre civarındadır.

Ateş Dikeni Bitkisi

Ateş dikeni

Anavatanı Avrupa’nın güneydoğu bölgeleri ile Asya’dır. Güneydoğu Avrupa’dan Himalayalara kadar olan bölgede ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Ateş dikeni ülkemizde köpek elması adı ile bilinir. Yaz-kış yeşil, dikenli ve çalı formunda bitkilerdir. Yaklaşık 3 metreye kadar boylanabilen türleri mevcuttur.

Kartopu Bitkisi
Kartopu

Kartopu yaz-kış yeşil veya yazın yeşil, çalı formundaki bitkilerdir. Yaprakları karşılıklı dizilmiş, kenarları dişli veya dilimlidir. Çiçekleri yuvarlak, şemsiye biçiminde, meyveleri siyah, sarı, kırmızı renkli ve üzümsü meyve durumundadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu